Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Hoidossa  |  09.04.2020   |  ESSI KÄHKÖNEN   |  VESA TYNI

Siedätyshoito auttaa eroon allergiasta

Kun allergiaoireet tekevät arjesta hankalaa, on aika harkita siedätystä. Iso osa kolmivuotisen siedätyshoidon läpikäyneistä pääsee eroon oireistaan, ja elämästä tulee helpompaa. Näin kävi myös turkulaiselle Outi Lietzénille.

Outi Lietzénin, 30, allergiset oireet olivat lapsesta saakka vaikeat. Heinäallergia pahensi allergista astmaa, ja oleskelua ulko­ilmassa täytyi kesäisin rajoittaa.
– Oireeni puhkesivat, kun ensimmäinen heinänkorsi kukki, ja ne loppuivat vasta, kun kesä oli ohi. Monet kauniit kesäpäivät vietin sisätiloissa. Silmät vuotivat ja muurautuivat umpeen, nenä valui kuin Niagaran putoukset ja kurkku kutisi ja puski limaa, Lietzén kertoo.
Allergialääkkeitä Lietzénillä oli melkoinen liuta, mutta ne eivät häntä kunnolla auttaneet. Hengitys vinkui, astman hoitotasapaino huononi. Pahimmillaan keuhko-oireiden taltuttamiseen tarvittiin kortisonikuureja.
– Yleisvointini oli heinien kukinta-aikaan pohjalukemissa. Allergia hankaloitti liikuntaharrastuksia ulkona.

Tablettisiedätys tapahtuu kotioloissa

Lietzéniä siedätettiin heinille ensin lapsuudessa ja myöhemmin lukioikäisenä. Kolmannen kerran hän hakeutui siedätykseen alkuvuodesta 2018. Siedätys jatkuu yhä.
– Siedätän itseäni kotioloissa kielenalustabletilla. Se on paljon helpompi tapa siedättää kuin aiempi pistossiedätys, sillä minun ei tarvitse rampata terveyskeskuksessa säännöllisesti.
Lietzénin rutiineihin kuuluu ottaa heinätabletti heti aamusta.
– Nappi ei maistu oikeastaan miltään. Se sulaa kielen alle noin minuutissa ja imeytyy sieltä verenkiertoon. Tabletin sulaessa en saa nieleskellä, ja viiteen minuuttiin en saa juoda enkä syödä mitään.
Lietzénin heinäsiedätys kestää ensi vuoteen. Normaalisti siedätyshoidon kesto on kolme vuotta, mutta hänellä siedätystä venytetään vähän, neljännen allergiakauden yli.
– Lääkäri ehdotti, että kokeilisimme, josko pidennetyllä siedätyksellä saataisiin aikaiseksi pidempikestoinen teho.
Hyvältä näyttää jo nyt.
– Kaksi edellistä kesää meni tosi helposti. Astmaattinen oireilu jäi kokonaan pois ja pärjäsin ulkona hyvin yhden antihistamiinitabletin avulla. Vaikka pahimpaan heinäaikaan kurkku ja silmät hieman kutisivat, voin selkeästi paremmin kuin ennen.

Miljoonalla on allergiaoireita

Professori, kliinisen allergologian dosentti ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri Erkka Valovirta Turun yliopistosta ja Turun Terveystalosta tuntee perin pohjin Outi Lietzénin kaltaisten allergikkojen tilanteen.
– Allergisesta nuhasta kärsii peräti noin miljoona suomalaista, ja heistä jopa puolella oireet ovat kohtalaiset tai vaikeat. Heinän ohella koivun siitepöly on Suomessa yksi yleisimpiä allergisen nuhan, allergisten silmäoireiden ja kausiastman aiheuttajia.
Siitepölylle reagoiva oireilee kukinta-aikaan usein kuukausia, ja haittavaikutukset arkeen voivat olla rajut.
– Allergikko nukkuu huonosti nenän tukkoisuuden takia, potee päiväväsymystä ja kokee sosiaalisen elämänsä usein vaikeutuvan oireittensa vuoksi. Moni kertoo, ettei pysty ulkoilemaan silmä-, nenä- ja keuhko-oireiden takia. Siitepölyallergian tiedetään vaikuttavan jopa liikenneturvallisuuteen, sillä voimakkaat oireet vaikeuttavat autolla ajoa.

Liian harva pääsee siedätykseen

Siedätyshoitoa saa Suomessa Valovirran mukaan edelleen liian harva, sillä vain noin kahdelle tuhannelle aloitetaan siedätyshoito vuosittain. Moni pääsee siedätykseen vasta, kun on itse pyytänyt lääkäriltä sen aloittamista.
Siedätystä on aikuisille tarjolla koivun ja timotein aiheuttamiin allergiaoireisiin, am­piais- ja mehiläisallergiaan sekä eläinallergiaan. Siedätystä tehdään niin julkisessa kuin yksityisessäkin terveydenhuollossa.
Professori painottaa, että siedätys on hyvä hoitomuoto, sillä sen avulla vaikutetaan allergian syyhyn.
– Siedättämällä muokataan potilaan immunologista puolustusjärjestelmää ja sen häiriötä. Siedätys ei siten hoida pelkästään oireita, vaan se pysäyttää myös allergisen sairauden kulkua.
Siedätyshoito kestää kolme vuotta, ja tulokset ovat yleensä erittäin hyvät.
– Siedätyshoito vähentää potilaiden oireita 80–90 prosenttia. Osa tulee täysin oireettomiksi, ja suurella osalla allergiaoireet lievenevät huomattavasti. Allergialääkkeiden käyttö vähenee siedätyksen ansiosta, ja siedätetyn elämänlaatu paranee.

Siedätyshoito pitäisi aloittaa aiemmin

Vastoin yleistä luuloa siedätyshoito ei ole Valovirran mukaan vasta se viimeisin oljenkorsi allergisten oireiden hoitoon, päinvastoin: siedätys pitäisi aloittaa allergiasairauden varhaisessa vaiheessa.
– Jostakin syystä siedättäminen koetaan terveydenhuollossa edelleen hankalaksi ja kalliiksi toteuttaa, mikä ei pidä enää paikkaansa. Toki se vaatii potilaalta sitoutumista hoitoon, sillä hoitoperiodi kestää kolme vuotta, mutta siedätyksen toteuttamista helpottaa nykyisin kotisiedätys.
– Tablettimuotoinen, kotioloissa toteutettava siedätystapa on ollut mahdollista jo kymmenen vuotta heinäallergiaan ja pari vuotta huonepölypunkkiallergiaan. Kuluneena syksynä saatiin tablettisiedätys myös koivuallergian hoitoon.
Siedättää voidaan myös pistossiedätyksellä: pistokset annetaan terveydenhuollossa. Siedätyksen voi aloittaa perusterveydenhuollon yleislääkäri, jos hänellä on perustaidot allergian diagnosoinnista, hoidosta ja seurannasta.

Enemmän energiaa, vähemmän väsymystä

Siedätys on tuonut Outi Lietzénin elämään uudenlaista huolettomuutta.
– Enää ei tarvitse miettiä, onko koko lääkearsenaali mukana, kun lähden ulos tai olenko muistanut ottaa kaikki lääkkeet ajallaan. Pelko allergisten oireiden pahentamista astmaoireista on jäänyt pois.
Lietzén pystyy kesäisin harrastamaan nyt myös ulkoliikuntaa, lenkkeilyä, kävelyä ja uimista. Vapaus liikkua on antanut energiaa.
Heinätabletteihin käytetyt rahat ovat olleet kohentuneen voinnin väärti.
– Vaikka vuotuinen lääkekatto on siedätyksen alettua täyttynyt nyt parina vuotena, satsaus on kannattanut. En kadu tippaakaan, että lähdin siedätykseen vielä kerran.

Tiesitkö?

Allerginen nuha on jopa kolminkertainen riski astman kehittymiselle. Lapselle siedätyshoitoa kannattaa harkita etenkin silloin, jos hän potee muiden allergiaoireiden ohella keuhko-oireita, kuten vinkunaa. Jos siedätys aloitetaan riittävän varhain, astma ei kenties puhkea.

**

Näistä saan voimaa

Äiti
”Hän oli astmanhoidostani vastuussa, kun olin lapsi, ja yhä vieläkin soitan hänelle, jos vointini keikahtaa.”

Poikaystävä
”Hän on arjessa tärkeä tukipilarini.”

Turun yliopistollisen sairaalan keuhko- ja allergiapoliklinikka
”Tänne lähetän isot kiitokset! Hoitoyhteys yliopistosairaalaan on aina ollut hyvä.”

Koivuallergian kotisiedätys tabletilla

* Koivu-kielenalussiedätyshoitovalmiste tuli saataville viime syksynä. Kuten muissakin siedätysmuodoissa, koivusiedätyksen kesto on kolme vuotta.* Tabletti otetaan ensimmäisen kerran hoitajan vastaanotolla, mutta sen jälkeen hoito toteutetaan kotioloissa. Tabletti otetaan kerran päivässä.
* Siedätyshoito aloitetaan mieluiten 16 viikkoa ennen seuraavaa siitepölykautta. Toki siedätyksen voi aloittaa myös vasta sitten, kun potilas saapuu lääkärin vastaanotolle siitepölykauden alettua ja oireiden puhjettua.
* Siedätettävä saa kielenalussiedätystabletit apteekista lääkärin kirjoittamalla reseptillä. Koivutabletti on tällä hetkellä tarkoitettu vain täysi-ikäisille, mutta lapsilla tehtäviä siedätystutkimuksia on alkamassa.
* Lääkärin B-lausunnolla voi hakea korvausoikeutta koivunsiedätystableteille. Kuukauden koivu-siedätystablettiannos maksaa Kela-korvauksen jälkeen noin 70 euroa.

Apteekki

APTEEKKIHAKU