‹ Takaisin

Ihonhoito  |  23.09.2014

Ajoissa apua akneen

Olipa kyseessä yksittäinen mustapää tai laajempi iho-ongelma, akne on nujerrettavissa nykykonstein.

Akne on paitsi fyysinen ja näkyvä sairaus, myös monelle kantajalleen henkisesti raskas taakka. Moni nuori saa riesakseen kutiavia ja kasvoja rumentavia näppylöitä, jotka tuottavat ulkonäköpaineita muutenkin herkässä elämänvaiheessa.

Akne saattaa yllättää aikuisenkin. 40 vuoden iässä viidellä prosentilla naisista ja prosentilla miehistä on aknea.

– Tyypillisesti aikuisiän aknea potee nainen, joka on lopettanut e-pillerit monen vuoden käytön jälkeen. Myös hormonikierukan käyttö aiheuttaa joillekin naisille aknea, kertoo ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen.

Rantasen mukaan myös tupakointi ja stressi lisäävät riskiä saada akne aikuisena. Olipa potilas minkä ikäinen tahansa, aknen synnyn edellytyksenä on aktiivinen talirauhasen toiminta sekä lisääntynyt talineritys.

Tutkimusten mukaan runsaasti nopeita hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio altistaa aknelle.

– Samat asiat, jotka lihottavat, kuten karkit, sokerit ja pulla, aiheuttavat aknea. Joidenkin tutkimusten mukaan myös runsas maitotuotteiden käyttö saattaa lisätä sitä, Rantanen kertoo.

Ajoissa lääkäriin

Akne on ennen kaikkea sukuvika, ja se voi kestää useita vuosia. Monesti näppyjen esiintymispaikat vaihtuvat iän myötä. Tyypillisesti näpyt siirtyvät ylempää kasvoista esimerkiksi leukaperiin.

– Jos omilla vanhemmilla on ollut aknea ja nuoren iho alkaa kukkia, kannattaa heti varata aika ihotautilääkärille eikä jäädä odottelemaan, Rantanen neuvoo.

– Nuorelle on tärkeää, että aknen hoitoon saa tukea ja kannustusta kotoa. Ei pidä ajatella, että näppylöistä tulee kärsiä, koska on nuori, sanoo farmaseutti Isa Kivelä Tampereen Ensimmäisestä apteekista.

Rantanen vakuuttaa, että akne on helposti nujerrettavissa nykykonstein. Kerrasta poikki -kokemusta ei kuitenkaan kannata odottaa.

– On valitettavan yleistä, että lääkäriin hakeudutaan vasta siinä vaiheessa, kun iho on pahannäköinen ja kasvoihin on ehtinyt tulla arpia, Rantanen kertoo.

Päivittäinen hoito

Akneihon päivittäisen hoidon peruselementit ovat puhdistusaine, kasvovesi ja kosteusvoide. Ennen uusia kosmetiikkaostoksia akneihoisen tulee aina varmistaa tuotteen sopivuus omalle ihotyypille.

– Monen mielessä kummittelee edelleen uskomus, että iho on puhdas vasta sitten, kun se narisee kuivuuttaan. Näin ei pidä olla, sanoo Tampereen Ensimmäisessä Apteekissa työskentelevä kosmetologi Säde Tamminen.

Tammisen ja Kivelän mukaan yllättävän moni ei tiedä, että myös akneihoa tulee kosteuttaa ja rasvata. Suomen talvessa rasvaton kosteusgeeli ei yksinään riitä.

Monet akneihon hoitotuotteet kuivattavat ihoa. Aknevoide voi tuntua varsinkin alkuun ikävältä, joten käyttöä aloittelevan on syytä edetä varovasti.

– Voidetta voi laittaa vaikka vain joka toinen päivä, tai voiteen voi pestä pois pian levittämisen jälkeen. Jos ihosta tulee liian kuiva ja kutiseva, ei hoitotulos ole kovin hyvä. Aknetuotteen kuuluu tuntua hyvältä, Kivelä sanoo.

Tamminen kertoo, että aknetuotesarjojen valmistajat ovat huomioineet pääkohderyhmänsä: nuorille suunnatut tuotteet ovat edullisempia kuin monet aikuisille suunnatut tuotesarjat. Lisäksi monissa tuotesarjoissa on tarjolla tuotteita, jotka on suunniteltu käytettäväksi yhdessä sisäisen aknelääkityksen kanssa.

Lisää tietoa

Oikea hoito aknetyypin mukaan

  1. Komedoakne on rasvainen ja kutiava. Varsinkin otsalla ja ohimoilla kukkii pieniä musta- ja valkopäitä. Tarkka puhdistus ja kosteutus aamuin illoin sekä apteekissa ilman reseptiä myytävät bentsoyyliperoksidigeelit ja -voiteet voivat auttaa.

    Asiantuntijat ovat yksimielisiä, että komedoaknen ensisijainen ja tehokkain hoito on paikallinen retinoidihoito yksin tai yhdistelmävalmisteena bentsoyyliperoksidin kanssa. Vaihtoehtoisesti atselaiinihappo voi tulla kyseeseen. Paikallishoidon vaikutus alkaa näkyä hitaasti, ja hoitoa kannattaa jatkaa kuukausia.

  2. Märkänäppyläinen akne tuottaa mustapäiden ja valkopäiden lisäksi iholle punoittavia näppylöitä. Puhdistus ja paikallinen lääkehoito ovat tärkeitä, mutta jos isoja finnejä on enemmän, voidaan lisäksi käyttää sisäisesti otettavia antibiootteja. Naiset voivat saada apua myös e-pillereistä, jotka vähentävät talineritystä. Kun finnit ovat niin pahoja, että niistä jää arpia, voidaan turvautua järeimpään mahdolliseen hoitomuotoon, isotretinoiiniin.

  3. Kystisessä aknessa finnit ovat isoja, kipeitä ja tulehtuneita ja niitä on paljon. Vaikeakin akne voi parantua sisäisesti otettavien antibioottien ja paikallishoidon yhdistelmällä. Isotretinoiiniin siirrytään pian, jos tuloksia ei synny muilla keinoin. Arviolta kaksi kolmannesta aknepotilaista paranee pitkäaikaisesti isotretinoiinihoidolla, jollaisen voi määrätä vain ihotautilääkäri. Sen haittavaikutusten takia terveydentilaa seurataan tarkasti kuurin ajan. Vakavin sivuvaikutus ovat sikiövauriot, ja siksi sitä käyttävien naisten tulee tarkoin huolehtia ehkäisystä.

Teksti Minna Huuhka
Asiantuntijoina ihotautien erikoislääkäri, ylilääkäri Tapio Rantanen, Päijät-Hämeen keskussairaala sekä farmaseutti Isa Kivelä ja kosmetologi Säde Tamminen, Tampereen Ensimmäinen Apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 4/2012

Apteekki

APTEEKKIHAKU