‹ Takaisin

Ihonhoito  |  30.05.2016

Aurinko ja lääkkeet

Jotkut lääkeaineet voivat aiheuttaa yhdessä auringonvalon kanssa iho-oireita. Ultraviolettisäteilyltä kannattaa tällöin suojautua erityisen tarkasti.

Tuntuuko, että iho palaa herkemmin kuin tavallisesti? Onko aurinko muuttunut ärhäkämmäksi?

Farmakologian dosentti Saara Nuutinen Helsingin yliopistosta kertoo, että jotkut lääkeaineet, joiden kemiallisessa rakenteessa on valoon reagoivia osia, voivat herkistää auringonvalolle.

– Kyse on kuitenkin yksittäisistä lääkeaineista, ei laajemmista lääkeryhmistä, hän korostaa.

Yhteisvaikutuksia auringon kanssa voi olla esimerkiksi joillakin geelimuotoisilla tulehduskipulääkkeillä, tietyillä suun kautta otettavilla aknelääkkeillä sekä sydän- ja verenpainelääkkeistä eräillä nesteenpoistolääkkeillä. Listalle kuuluvat myös jotkut aikuisilla käytettävät antibiootit.

– Auringon kanssa ongelmallisia voivat olla myös eräät rohdokset, etenkin mäkikuisma, sekä eteeriset öljyt.

Jos lääke herkistää merkittävästi auringonvalolle, siitä mainitaan pakkausselosteessa, ja myös apteekissa asia voidaan ottaa puheeksi.

Yleisin oire on punoittava ihottuma

Tavallisimmin ongelmat liittyvät siihen, että aurinko aiheuttaa yhdessä lääkkeen kanssa ärsytystyyppisen lääkevaloihottuman. Ihottumaan liittyy punoitusta, kutinaa ja kirvelyä.

– Oireet muistuttavat tavallista auringonpolttamaa. Samankaltaisuuden takia monet lääkevaloihottumat jäävätkin huomaamatta.

Lääkevaloihottumaa voi epäillä, jos oireet tulevat nopeasti auringossa sen jälkeen, kun lääkitys on aloitettu ja tarkasti sille ihon alueelle, joka on altistunut auringon-valolle. Joskus ihoreaktiot tulevat kuitenkin vasta parin päivän viiveellä.

– Yleensä iho paranee itsestään jo parissa päivässä tai viimeistään kahdessa viikossa lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen, jos lääkkeen lopettaminen on katsottu tarpeelliseksi lääkärin tai apteekin asiantuntijan kanssa. Hankalammissa lääkevalo-ihottumissa voidaan tarvita lääkärin määräämää kortisonivoidetta oireiden rauhoittamiseksi.

Lääkkeestä voi tulla myös allergeeni

Aurinko ja lääkkeet voivat synnyttää myös allergisen reaktion. Tällöin lääkkeestä itsestään tulee auringonvalon vuoksi allergeeni eli allergian aiheuttaja.

– Tavallisimmin oireet liittyvät pitkäaikaiskäyttöön. Ne alkavat sen jälkeen, kun lääkettä on käytetty useita viikkoja tai jos käyttö on ollut toistuvaa. Herkistymisen tapahduttua oireet tulevat yleensä nopeasti uudelleen, kun samaa lääkeainetta käytetään jälleen.

Tällainen valoallerginen ihottuma on punoittava ja usein erittäin kutiseva.

Äkäisemmät valolääkeihottumat – olivat ne sitten nopeita ärsytysreaktioita tai allergisia ihottumia – voivat aiheuttaa maksaläiskiä muistuttavaa pigmentin tummumista. Värinmuutokset eivät ole yleensä pysyviä. On myös muistettava, että maksaläiskiä on iholla muistakin syistä kuin auringon ja lääkkeen yhteisvaikutuksesta.

– Voimakkaassa valolääkereaktiossa iho voi myös palaa pahasti ja siihen voi tulla rakkuloita.

Herkistyminen on yksilöllistä

Lääkkeiden aiheuttamaan herkistymiseen vaikuttavat myös monet yksilölliset tekijät. Läheskään kaikki eivät saa lääkkeistä oireita, ja myös oireiden voimakkuus voi vaihdella suuresti. Merkitystä voi olla myös lääkkeen annostuksella.

Nuutisen mukaan varsinaisen sairauden lääkehoito on aina ensisijaista. Lääkevaloihottumia ei kannata pelätä etukäteen ja jättää lääkettä sen vuoksi käyttämättä.

– Kaikkiaan lääkkeiden aiheuttamat iho-oireet ovat varsin harvinaisia. Yleisimmilläänkin valolääkeihottumia havaitaan yhdellä kahdestasadasta doksisykliini-nimisen antibiootin käyttäjästä, ja iholla tapahtuvat muutokset ovat usein palautuvia.

Vielä paljon harvinaisempaa on se, että valo-herkkyys jäisi pysyväksi.

– Maailmalta tunnetaan vain muutama tällainen tapaus, Nuutinen korostaa.

Lääkityksen muuttaminen kuuluu lääkärille

Jos lääkkeellä on aurinkovaikutuksia, kannattaa auringolta suojautua hyvin. Lääkekuurin aikana on syytä välttää liiallista ja tarkoituksellista auringolle altistumista.

– Vaatteilla suojautuminen on aina paras ratkaisu. Paljaaksi jäävillä ihoalueilla kannattaa käyttää aurinkosuojavoiteita, joissa on korkea suojakerroin.

Nuutisen mukaan erityisen tärkeää on, että voide tarjoaa suojaa myös syvälle ihoon tunkeutuvaa auringon UVA-säteilyä vastaan.

Mikäli lääkkeet aiheuttavat voimakkaita iho-oireita eikä auringolta suojautuminen auta, kannattaa kääntyä apteekin lääkeasiantuntijoiden tai lääkärin puoleen.

Jos käy ilmi, että oireet ovat todella peräisin lääkkeestä, voidaan se mahdollisesti vaihtaa toiseen, jos korvaava valmiste on tarjolla.

Nuutinen muistuttaa, että reseptilääkityksen muuttaminen on aina lääkärin tehtävä.

– Lääkkeiden käyttöä ei kannata koskaan lopettaa oma-aloitteisesti. Tällöin lääkkeiden tarjoama hyöty jää saamatta, ja seuraukset voivat olla vakavampia kuin väliaikaiset iho-oireet.

Auringon aiheuttamia iho-oireita – oli lääkkeillä asiaan osuutta tai ei – voi lievittää esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatavilla miedoilla hydrokortisonivoiteilla.

Asiantuntijoina farmakologian dosentti Saara Nuutinen, Helsingin yliopisto ja farmaseutti Mirka Haapamäki, Kontulan apteekki

Lisää tietoa

Suojaudu säteiltä

Auringosta on syytä nauttia kohtuudella. Liiallinen auringolle altistuminen lisää merkittävästi ihosyöpien riskiä ja vanhentaa ihoa ennenaikaisesti.

 • Käytä peittäviä vaatteita, aurinkolaseja ja hattua. Suosi varjoa auringon sijaan.
 • Vältä paahdetta erityisesti keskipäivän aikoihin, jolloin auringon polttava vaikutus on suurimmillaan.
 • Suojaa vaatteiden ulkopuolelle jäävä iho riittävän voimakkailla aurinkosuojavoiteilla.
 • Varmista, että aurinkosuojatuote sisältää riittävän suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan.
 • Suojakertoimen olisi hyvä olla vähintään 30, kovassa paahteessa 50.
 • Lisää aurinkosuojavoidetta usein, esimerkiksi uimisen ja hikoilun jälkeen, jotta ne säilyttävät suojatehonsa.
 • Aurinkosuojavoiteita on niin rasvaiselle kuin kuivallekin iholle sekä erilaisiin käyttötarkoituksin. Myös hajusteyliherkille löytyy omia tuotteita.
 • Puikko on helppo pitää mukana ja sillä saa käsiteltyä esimerkiksi silmänympärykset ja korvat. Suihke sopii vaikkapa hiuspohjalle. Huulivoide tarjoaa suojaa myös huulille.
 • Erityisen tärkeää on suojata lapset hyvin auringolta – lapsen ihon palaminen jättää ihoon muistijäljen, joka voi myöhemmin altistaa ihosyövän kehittymiselle.
 • Alle 3-vuotiaille ei suositella aurinkosuojatuotteita, vaan iho suojataan ensisijaisesti vaatteilla. Naperon kannattaa pitää uidessakin t-paitaa.
 • Isommille lapsille suositellaan voiteita, joissa on korkea suojakerroin sekä fysikaalinen suoja eli hiukkasia, jotka heijastavat auringon säteitä pois iholta.

Asiantuntijana farmaseutti Mirka Haapamäki, Kontulan apteekki

Valolle herkistäviä lääkeaineita


Aknelääkkeet

Isotretinoiini
Doksisykliini

Tulehduskipulääkkeet (erityisesti paikalliskäytössä)

Piroksikaami
Ketoprofeeni
Naprokseeni

Sydän- ja verenpainelääkkeet

Tiatsididiureetit
Amiodaroni
Furosemidi (hyvin harvoin)

Mikrobilääkkeet (antibiootit)

Doksisykliini
Norfloksasiini
Vorikonatsoli

Syöpälääkkeet

Fluorourasiili
Flutamidi
Vinblastiini

Muut lääkkeet ja rohdokset

Klooripromatsiini (psyykenlääke)
Karbamatsepiini (epilepsialääke)
Sulfonyyliureat (Tyypin 2 diabeteksen
lääkkeitä)
Mäkikuisma (rohdos)

Mikä on suomalaisten yleisin virhe aurinkosuojavoiteen käytössä?

Lue lisää auringolta suojautumisesta >

teksti Matti Välimäki, kuvat iStockphoto

Julkaistu Terveydeksi! 2/2016

Apteekki

APTEEKKIHAKU