‹ Takaisin

Ihonhoito  |  23.09.2014

Couperosa – herkkä iho kaipaa talvella hoitoa

Posket punoittavat ja pintasuonet kuultavat ihon alta. Paras apu oireisiin voi löytyä hellävaraisista ihonhoitotuotteista, jotka on suunniteltu couperosa-ihon tarpeisiin.

Couperosa-ihossa hiussuonet tulevat esille ja iho punoittaa. Taustalla voi olla ruusufinni, auringonvalon aiheuttama ihon ohentuminen tai muu harvinainen ihotauti. Kaikkiin ihotyyppeihin voi liittyä näitä oireita, mutta erityisen tavallisia ne ovat kuivalla ja herkällä iholla.

Vaikka couperosa on monelle suomalaiselle tuttu termi, varsinaisessa potilastyössä sitä ei käytetä. Sen sijaan viitataan esimerkiksi ruusufinniin eli rosaceaan.

– Couperosa on muun muassa naistenlehtien käyttämä sana, jota ei juuri löydy ihotautien alan oppikirjoista, professori, ylilääkäri Ilkka Harvima Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen keskussairaalan ihotautien klinikasta kertoo.

Ruusufinniin pitkäjänteistä hoitoa

Ruusufinnin lievimmällä muodolla tarkoitetaan likipitäen samaa kuin couperosalla. Ruusufinni voi kuitenkin esiintyä myös vakavassa muodossa.

– Punoitus saattaa ruusufinnin edetessä ärtyä pysyväksi. Iholla alkaa vähitellen esiintyä turvotusta, näppylöitä ja märkärakkuloita. Iho muuttuu turpeaksi ja lopulta ilmaantuu rinofyymaa, Harvima kuvailee.

Rinofyymalla tarkoitetaan ruusufinniin liittyvää nenän talirauhasten ja sidekudosten liikakasvua. Nenän muoto alkaa muuttua ”möhkälemäiseksi”. Ruusufinnin vakavat muodot ovat harvinaisia. Myös lievä kosmeettinen ongelma kaipaa silti pitkäjänteistä hoitoa.

– Kun asiakas kysyy couperosasta, apteekissa on monesti tarjota kattava valikoima sopivia ihonhoitotuotteita. Jos paikallinen ihonhoito ei auta, suosittelemme asiakkaalle, että hän hakeutuu ihotautilääkärille, proviisori Mervi Sieppi Matinkylän apteekista Espoosta kertoo.

Apteekeissa on tarjolla useita couperosa- iholle suunnattuja ihonhoitosarjoja. Valikoimista löytyy apteekista riippuen myös peittäviä tuotteita. Tärkeintä couperosan hoidossa on hellävaraisuus ja pitkäjänteisyys. Hyvällä hoidolla couperosa pysyy kontrollissa, mutta ongelmasta ei ihonhoitotuotteilla silti pääse kokonaan eroon.

– Joskus asiakas saattaa käyttää jonkun aikaa couperosa-iholle suunnattua tuotetta ja siirtyä sitten toiseen tuotteeseen. Tämä ei ole suositeltavaa, sillä pitkäjänteisyys on ihonhoidon a ja o, kosmetologi Susanna Aaltonen Matinkylän apteekista sanoo.

Couperosa-iholle tarkoitetut tuotteet ovat suojaavia ja hoitavia. Niihin kuuluu usein hyvä aurinkosuoja.

– Puhdistukseen tarkoitettujen tuotteiden on hyvä olla mahdollisimman hellävaraisia, sillä couperosa ärtyy helposti. Kasvoveden tulee ehdottomasti olla alkoholiton, Aaltonen ohjeistaa.

Ennen kuin nappaa hoitotuotteen apteekin hyllystä, kannattaa käyttää hetki keskusteluun apteekkihenkilökunnan kanssa. Ammattilaisen kanssa voidaan sulkea pois se mahdollisuus, että punoitus johtuisi couperosan sijaan esimerkiksi allergisesta reaktiosta.

Pakkanen pahaksi couperosalle

Couperosa on tavallinen vaiva etenkin suomalaisnaisilla. Oireilun syy on epäselvä, mutta sen yleinen esiintyminen Suomessa saattaa viitata ilmasto-olosuhteisiin.

– Lämpötilavaihtelut ärsyttävät couperosa- ihoa. Talvisin pakkanen ja viima ja kesäisin auringonvalo pahentavat oireita. Myös sauna on couperosa-iholle haitaksi, Susanna Aaltonen kertoo.

Ilmaston lisäksi couperosaan vaikuttavat myös ihon lehahtelua aiheuttavat tunnekuohut, verisuonia laajentavat lääkkeet, vahvat mausteet ja kuumat juomat.

Couperosaan taipuvaisen on syytä välttää erityisesti kortisonivoiteita. Ne ohentavat ihon pintaa ja tuovat ennen pitkää ihon pintasuonet entistä näkyvimmiksi. Toisaalta kannattaa välttää myös aknen hoidossa käytettyjä A-vitamiinihapon johdannaisia sisältäviä voiteita. Ne voivat varomattomassa käytössä ilman ihotautilääkärin valvontaa ärsyttää ruusufinniä.

Myös laserhoito mahdollinen

Lääkäriin kannattaa Harviman mukaan hakeutua silloin, kun kokee iho-oireensa merkittäväksi ongelmaksi. Vaikka ruusufinni ja auringonsäteilyn aiheuttama atrofia eli ihon oheneminen ja haurastuminen ovat tavallisia, on muistettava, että joskus taustalla voi olla jokin harvinainen ihotauti.

– Vaikka edenneen ruusufinnin hoitoon on tehokkaita hoitoja, lehahdusten ja ihon polttelun hoito on hankalaa. Beetasalpaajia voidaan kokeilla, mutta olennaista on välttää lehahdusta pahentavia tekijöitä.

Kasvojen hiussuonikuvioituksen esiintuloa voidaan hillitä laserhoidoilla. Koska laitteet ovat kalliita ja ongelma kosmeettinen, tehokkaita laserhoitoja on tarjolla lähinnä yksityisissä lääkärikeskuksissa.

Lisää tietoa

Torju couperosan oireita

Couperosan perimmäinen aiheuttaja on epäselvä, mutta oireita voidaan ainakin jonkin verran hillitä ihonhoitotuotteilla. Tärkeää on myös ennaltaehkäisy:

  1. lämpötilavaihtelut ärsyttävät couperosa-ihoa
  2. talvisin pakkanen ja viima ja kesäisin auringonvalon sisältämä UV-säteily pahentavat oireita
  3. myös sauna on couperosa-iholle haitaksi
  4. ilmaston lisäksi couperosaan vaikuttavat myös ihon lehahtelua aiheuttavat tunnekuohut
  5. verisuonia laajentavat lääkkeet
  6. vahvat mausteet
  7. kuumat juomat
  8. couperosaan taipuvaisen on syytä välttää erityisesti kortisonivoiteita.

Teksti Taina Vuokko, kuva Rodeo

Asiantuntijoina professori, ylilääkäri Ilkka Harvima, Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen keskussairaalan ihotautien klinikka sekä proviisori Mervi Sieppi ja kosmetologi Susanna Aaltonen, Espoon Matinkylän apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 4/2011

 

Apteekki

APTEEKKIHAKU