‹ Takaisin

Ihonhoito  |  23.09.2014

Hellää hoitoa iholle ja hiuksille

Ihoa ja hiuksia ei kannata pestä liian voimakkailla pesuaineilla. Sopivat tuotteet löytyvät parhaiten apteekin ammattilaisten avustuksella.

Liian vahvat pesuaineet kuivattavat ja ärsyttävät ihoa. Pesuja puhdistustuotteita valitessa pitäisikin tunnistaa oman ihon erityispiirteet.

– Esimerkiksi ihon rasva- ja kosteuspitoisuus vaihtelevat yksilöllisesti. Myös ikä vaikuttaa ihon ominaisuuksiin. Ikääntyvä iho ohenee ja kärsii kuivuudesta, apteekkari Marjo Rajamäki Porin Keskusapteekista muistuttaa.

Iho tarvitsee erilaista puhdistusta ja suojaa myös vuodenajan sekä olosuhteiden mukaan. Talvella iho kuivuu enemmän kuin kesällä.

– Jokainen ihotyyppi voi olla myös herkkä ja allerginen. Allergisen ihon ongelmat johtuvat yleensä aineista, joille henkilö on yliherkkä. Useimmista apteekin ihonhoito- ja puhdistussarjoista löytyy tämän takia täydellinen niin sanottu INCI-lista. Se luettelee tuotteessa käytetyt ainesosat vähenevässä järjestyksessä eli listassa ensimmäisenä on aine, jota tuotteessa on eniten.

Pesuneste voittaa saippuan

Marjo Rajamäki huomauttaa, että esimerkiksi vartalon puhdistukseen apteekin pesunesteet ovat yleensä monin verroin parempi vaihtoehto kuin perinteinen saippua.

Apteekissa on myynnissä pääasiassa saippuattomia, lähellä ihon omaa pH-arvoa olevia puhdistustuotteita, jotka auttavat säilyttämään ihoa suojaavan luonnollisen happamuuden ja rasvakerroksen. Normaali-ihoinen voi käyttää näitä pesunesteitä päivittäiseen pesuun.

– Kuivaihoisille on sitten tarjolla aivan erityisiä pesunesteitä ja suihkuöljyjä, joissa on kosteutta sitovia ja ihoa pehmentäviä aineita kuten kasviöljyjä ja pantenolia.

Toisin kuin ihon pH-arvoa lähellä olevat pesunesteet, perussaippuat ovat emäksisiä, joten ne liuottavat ihon suojakerrosta pois. Iho ei tällöin pysty suojautumaan yhtä tehokkaasti bakteereja ja mikro-organismeja vastaan kuin ennen. Iho myös kuivuu ja ärsyyntyy.

– Jo yhden perinteisen saippuapesun tai pelkän vesipesunkin jälkeen ihon pH-arvo voi kohota merkittävästi. Terve iho palautuu normaalille pH-tasolle parissa tunnissa, mutta pienillä lapsilla, vanhuksilla ja muilla herkkäihoisilla palautuminen kestää pitempään.

Vettä säästeliäästi

Voimakkaiden puhdistusaineiden lisäksi runsas vedenkäyttö on omiaan kuivattamaan ihoa. Haaleampi pesuvesi kuivattaa ihoa yleensä vähemmän kuin kuuma vesi.

Erityisesti suihkussa viihtyvien teinien kannattaisi muistaa, että pitkät kuumat suihkut usein vain pahentavat iho-ongelmia. Järkevämpää on suosia nopeita pesuja ja mietoja pesunesteitä.

– Aknesta kärsiville on tarjolla myös omia tehokkaita puhdistustuotteita. Paras puhdistustuote akneiholle on sellainen, joka vahvistaa ihon luonnollista suojamekanismia. Tämä estää talirauhasia tukkeutumasta sekä torjuu aknea aiheuttavien bakteerien kasvun. Lisäksi on tärkeää, ettei akneihon puhdistusneste liiaksi kuivata ihoa, onhan iho usein paikoitellen myös pintakuiva.

Kuivaihoinen voi käyttää ihon pesuun myös kevyitä perusvoiteita. Kädet ja jalat voi tällöin pestä rasvaisemmalla perusvoiteella.

– Perusvoidetta käytetään saippuan tai pesunesteen tapaan. Puhdistuksen jälkeen vielä pesusta kostea iho voidellaan sitten samalla perusvoiteella. Etenkin vanhusten ja lasten, joilla on ohut ja herkkä iho, kannattaisi varmasti käyttää voiteita nykyistä enemmän, Rajamäki pohtii.

Pesunesteiden, perusvoiteiden ja hoitavien voiteiden lisäksi apteekeista löytyy myös kasvojen hoitoon tarkoitettuja kosmeettisia sarjoja, jotka sisältävät erilaisia puhdistustuotteita.

– Apteekissa kasvovedet, puhdistusmaidot ja -vaahdot sekä meikinpoistoaineet ovat usein myös varsin kohtuuhintaisia verrattuna moneen muuhun ostopaikkaan, Marjo Rajamäki vinkkaa.

Käytä mietoja shampoita

Kuten ihon, myös hiuspohjan pH on lievästi hapan 5,5. Mitä lähempänä shampoon pH-arvo on tätä, sitä hellävaraisemmin se kohtelee ihon hiuspohjan luonnollista suojavaippaa. Hilseilevä päänahka voi olla joko kuiva tai rasvainen, päänahka voi olla voimakkaasti hilseilevä ja karstoittunut, tai ongelmana voi olla päänahan voimakas kutina.

Myös hiukset voivat olla joko erityisen kuivat tai helposti rasvoittuvat. Shampoon valinnassa merkitsee lisäksi oma pesutottumus: jos tapana on pestä hiukset päivittäin, kannattaa valita erityisen mieto ja hellävarainen shampoo.

– Kaikkiin näihin tarpeisiin löytyy apu apteekista. Valikoimista löytyy esimerkiksi runsaasti riittävän mietoja shampoita, päänahkaa rauhoittavia hilseshampoita sekä hiuspohjaa kosteuttavia, korjaavia ja vahvistavia hoitoaineita. Hiuksia ja hiuspohjaa voi pestä myös perusvoiteella, jos päänahka on erityisen kuiva, Marjo Rajamäki mainitsee.

Käsidesi tehokasta

Huolellinen pesu vedellä ja saippualla useimmiten riittää, mutta ellei niitä ole saatavilla, voidaan käyttää desinfioivaa pesuainetta.

– Etanolipohjaista käsihuuhdetta eli käsidesiä ei kuitenkaan kannata käyttää jatkuvasti, Rajamäki huomauttaa.

Käsidesiä käytettäessä käsiä ei tarvitse pestä, mikäli ne eivät ole näkyvästi tai tuntuvasti likaiset. Siinä tapauksessa pesuun käytetään saippuaa tai pesunestettä, joka ei sisällä desinfioivia aineita.

Lisää tietoa

Jokaiselle löytyy sopiva tuote

Erilaisille ihotyypeille ja eri tilanteisiin on saatavana runsaasti erilaisia pesu- ja puhdistusaineita.

  1. Rasvaiselle iholle ja normaali-ihoisille: Hoitavat pesunesteet kasvoille ja vartalolle
  2. Kuivaihoisille: Pesubalsamit ja suihkuöljyt
  3. Herkälle, kuivalle ja atooppiselle iholle: Yksilöllisesti valittavat erikoistuotteet
  4. Atoopikoille: Kevyet ja rasvaisemmat perusvoiteet myös pesuun
  5. Akneihoiselle: Antibakteeriset puhdistusvaahdot ja syväpuhdistavat kasvovedet
  6. Päivittäiseen hiustenpesuun: Miedot shampoot ja hoitoaineet
  7. Päänahan ongelmiin: Erityisshampoot ja päänahan hoitotuotteet

Teksti Matti Välimäki
Asiantuntijana apteekkari Marjo Rajamäki, Porin Keskusapteekki

Julkaistu Terveydeksi! 1/2010

Apteekki

APTEEKKIHAKU