‹ Takaisin

Ihonhoito  |  13.12.2018

Hoito parantaa haavat

Hoitamattomana kroonisesta haavasta voi tulla kuukausien, jopa loppuiän kiusa. Ihon paranemista voi nopeuttaa huolellisen hoidon lisäksi oikealla ruokavaliolla.

Haavan ei tarvitse olla iso, jotta se olisi vakava. Pienestä, mitättömän tuntuisesta nirhamastakin voi tulla hoitamattomana iso kiusa. Huonosti hoidetun haavan paraneminen hidastuu ja haava kroonistuu. Kertaalleen parantunut haava saattaa myös aueta uudelleen ja muuttua hitaasti paranevaksi krooniseksi haavaksi. Niistä tavallisimpia ovat laskimo- ja valtimoperäiset säärihaavat, painehaavat ja diabeettiset jalkahaavat.

– Kroonisen haavan paraneminen vie usein kuukausia, mikä pitkittää sairaalahoitoja, aiheut­taa potilaalle turhaa kärsimystä ja tulee yhteiskunnalle hyvin kalliiksi, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio Turun yliopistollisesta keskussairaalasta sanoo.

Haastavat haavat ovat yleisiä, sillä ihmiset elävät entistä pidempään ja ikääntymiseen liittyvät sairaudet hidastavat akuuttien haavojen paranemista. Tällaisia sairauksia ovat verenkiertoa haittaavat sairaudet kuten diabetes ja valtimoiden tai laskimoiden vajaatoiminta.

– Aliravitsemus, tiettyjen ravintoaineiden puute, vastustuskyvyn heikkeneminen ja tiettyjen lääkeaineiden käyttö voivat nekin häiritä haavan paranemista, Kallio luettelee.

Diabeetikoilla krooniset haavat ovat muita tavallisempia myös tautiin liittyvien tuntopuutosten vuoksi: kun jalassa ei ole tuntoa, hankaumat ja nirhamat jäävät herkästi huomaamatta ja hoitamatta.

Iäkäs ihminen joutuu usein vuodepotilaaksi ja saa monesti kiusakseen aiemmin makuuhaavaksi kutsutun painehaavan. Se tulee joka kymmenennelle pitkäaikaista hoitoa tai hoivaa saavalle ihmiselle.

Suihkua ja suojaa

Jotta krooninen haava paranisi, sen taustalla oleva sairaus tai haavaa ylläpitävä tekijä on hoidettava kuntoon. Sen lisäksi haavaa pitää hoitaa paikallisesti mahdollisimman hyvin: oikea hoito nopeuttaa haavan umpeutumista ja estää sitä tulehtumasta.

Haava-alueen kuumotus, turvotus, kipu, paha haju ja lisääntynyt märkäinen erite sekä mahdollinen kuume kielivät tulehduksesta. Tulehtunut haava voi olla jopa kohtalokas.

– Tulehtunut haava voi olla alku hengenvaaralliselle verenmyrkytykselle. Diabeetikolla tulehtunut jalkahaava saattaa johtaa alaraaja-amputaatioon, Kallio selittää.

Jotta haava paranisi, se pidetään puhtaana ja riittävän kosteana. Puhdas haavapohja on punertava ja verestävä. Puhtaudesta huolehditaan kotona suihkuttelemalla haavaa lyhyen aikaa juomakelpoisella, kehonlämpöisellä vedellä.

– Suihkutteluvälit vaihtelevat päivittäisestä pariin kertaan viikossa. Esimerkiksi leikkaushaavoja ei heti toimenpiteen jälkeen juuri suihkutella.

Suihkuttelu huolehtii samalla haavan kosteudesta ja estää sitä rupeutumasta. Rupi on merkkinä kuivuudesta, ja kuivuus hidastaa haavan paranemista ja tekee siitä kipeän.

– Suihkuttelun yhteydessä haavasidos vaihdetaan uuteen eikä sen alle yleensä tarvitse kurkkia ennen seuraavaa sidoksen vaihtoa. Ilmakylvyt ovat haavalle hallaa, koska tällöin haava jäähtyy ja sen paraneminen hidastuu.

Vanhat keinot, uudet kuosit

Sidoksen vaihdon yhteydessä puhtaaseen haava­pintaan voidaan sipaista paranemista edistäviä aineita, kuten hunajaa sisältävää haavavoidetta. Hunajaa löytyy myös haavasidoksista.

– Hunaja on antibakteerinen aine, jonka vaikutuksesta olosuhteet haavalla muuttuvat bakteereille epäedullisiksi, ja ne kuolevat veden puutteeseen, Kallio kertoo.

Haava kannattaa totuttaa hunajaan vähitellen ja varautua siihen, että alkuun hunaja saattaa kirvellä ja haava erittää entistä enemmän. Lisääntynyt kudosnesteen eritys on merkkinä siitä, että haava puhdistaa itse itsensä kuolioituneesta kudoksesta.

Haavanhoitotuotteista voi löytää myös anti­mikrobista pihkaa. Se estää haavojen ja ihovammojen tulehtumista ja edistää tulehtuneiden haavojen ja paiseiden paranemista.

– Allergikon kannattaa olla varovainen luonnon aineita sisältävien haavavoiteiden kanssa.Esimerkiksi pihkavoide ei sovi hartsille allergiselle. Haavanhoitotuotteet ylipäänsä voivat pitkäaikaiskäytössä aiheuttaa herkistymistä.

Hopea on haavanhoitotuotteissa tuttu aine. Sitä löytyy niin pastana, voiteena kuin sidoksistakin. Hopea tuhoaa bakteerien rakenteita ja estää niiden lisääntymisen. Sen vaikutuksia voidaan verrata laajakirjoiseen, monenlaisiin mikrobeihin tehoavaan antibioottiin. Hopea on bakteereita tappava aine ja koska bakteerit saattavat kehittyä sille vastustuskykyisiksi, sitä ei suositella haavan paikallishoidossa pitkäaikaiseen käyttöön.

– Kun hoidettavana on krooninen haava, haavasidosten ja -voiteiden valinnasta kannattaa keskustella haavahoitajan kanssa, Kallio muistuttaa.

Proteiinia ja ravintolisiä

Akuutin haavan erite on lievästi hapanta ja se sisältää haavan paranemiselle tarpeellisia ravintoaineita ja kasvutekijöitä. Kroonisten ja runsaasti erittävien haavojen eritteessä on päinvastoin muun muassa haavan paranemista hidastavia entsyymejä. Se sisältää myös akuutin haavan eritettä vähemmän kasvutekijöitä. Haavalle hyvää tekeviä aineita voi nauttia myös suun kautta.

– Vaurioituneet kudokset tarvitsevat korjaantuakseen riittävästi energiaa ja proteiineja: vaikeat haavat voivat tuplata elimistön proteiinintarpeen. Haavan paranemista voidaan jouduttaa monipuolisella ruokavaliolla.

Myös erilaisista antioksidanteista on hyötyä. Esimerkiksi C-vita­miini osallistuu ihon tukikudoksen kollageenin valmistukseen. Tarvittaessa turvaudutaan haavan paranemista edistäviin täydennysravintovalmisteisiin, joita saa apteekista.

– Krooniset haavat hoidetaan yleensä hoitajan valvonnassa. Hän ohjaa potilasta valitsemaan tilanteeseensa oikeat haavanhoitotuotteet ja -sidokset ja antaa neuvoja paranemiselle otolliseen ruoka­valioon, Kallio toteaa.

Lisää tietoa

Kahden kerroksen hoitoa

1. Ensisijainen sidos on haavapinnalle tuleva sidos, joka esimerkiksi imee haavasta tulevaa eritettä.

Se voi olla kuitukankainen taitos, vaahtosidos tai niin sanottu haavan kontaktisidos, esimerkiksi haavapohjaan tarttumaton, lääkinnällistä silikonia sisältävä verkkosidos.

Kuiville haavoille voidaan kontaktisidoksen alle laittaa geeliä, voidetta tai nestemäistä ainetta, joka tukee haavan kosteustasapainoa.

Antibakteerisia aineita sisältävä sidos on tarkoitettu tulehtuneelle haavalle tai haavalle, jonka tulehtumisvaara on suuri.

Sidos voi olla läpikuultava, jolloin haavan paranemista voi seurata ilman, että avaa sidoksen.

2. Toissijainen sidos eli peittosidos suojaa ensisijaista sidosta, lisää sen imukykyä ja huolehtii haavan kosteudesta.

Se voi olla esimerkiksi hyvin imevä haavatyyny.

Peittosidos voi toimia myös kiinnityssidoksena: haavan kontaktisidos tarvitsee toissijaisen sidoksen.

Jos haava erittää runsaasti, toissijainen peittosidos voidaan vaihtaa harkinnan mukaan useammin ja pitää ensisijaista sidosta paikallaan pidempään. Tällöin haavaa ympäröivää ihoa tulee seurata tarkasti, jottei se haudu.

Oikeat haavanhoitotuotteet löytyvät haavahoitajan ja myöhemmin apteekin avustuksella.

Teksti Virve Järvinen, kuvat iStockphoto

Asiantuntijana asiantuntijasairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio, Turun yliopistollinen keskussairaala

Julkaistu Terveydeksi! 4/2015

Apteekki

APTEEKKIHAKU