Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ihonhoito | 06.05.2020 | TARU VANHALA | INGIMAGE
Kalpea iho palaa keväällä herkästi jo pienestä määrästä UV-säteilyä.
Aurinkoinen ilma piristää mieltä ja houkuttelee ulkoiluun ja pihatöihin. Vaikka lämpötila jää vielä reilusti alle kahdenkymmenen asteen, UV-indeksi on kohonnut jo kolmeen lähes koko maassa. Aurinkovoiteen käyttöä suositellaan, kun UV-indeksi eli auringon haitallisen UV-säteilyn määrää kuvaava luku nousee kolmeen.
Talven jälkeen ihon sarveiskerros, joka suojaa ultraviolettisäteiltä, on heikoimmillaan. Kalpea, ohut iho palaa herkästi kevätauringossa jo pienestäkin määrästä UV-säteilyä. Ilmatieteen laitoksen UVI-palvelusta pystyy helposti tarkistamaan lähimmän havaintopaikkakunnan UV-indeksin ja lähipäivien ennusteen.
Aurinkosuojavoide on tarpeellinen ulkona oleiltaessa, vaikka aurinkoa ei varsinaisesti ottaisikaan. Kasvot ja paljaat käsivarret kannattaa siis suojata voiteella pihatöitä tehdessä ja ulkona liikkuessa. Aurinkovoiteen suojakerroin tulisi ulkona puuhastellessakin olla vähintään 30. Herkästi palaville vaaleaihoisille ja lapsille suositellaan suojakertoimeksi aina 50.
Aurinkosuoja on tarpeellinen kaikille, myös niille, joiden iho ei pala. Jatkuva UV-säteily johtaa soluvaurioihin ja altistaa ihosyöville, erityisesti melanoomalle, vaikka ei iho koskaan palaisikaan. Rusketus on vain ihon yritys suojautua UV-säteilyltä.
Melanooma on tällä hetkellä yksi nopeimmin yleistyvistä syövistä kaikissa länsimaissa. Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1500 ihmistä. Potilasmäärien nopean lisääntymisen arvellaan johtuvan pääsääntöisesti väestön lisääntyneestä altistumisesta auringon UV-säteilylle.