Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ihonhoito | 23.09.2014
Kauneutta on moneen makuun – samoin kauneudenhoitotuotteita. Varsinkin herkkäihoisen kuluttajan kannattaa olla tarkkana kosmetiikan sisältämien kemikaalien, hajusteiden ja säilöntä aineiden kanssa.
Noin joka kymmenes suomalainen on kosmetiikka- allerginen. Herkkäihoisia meistä on vielä useampi. Sopivien tuotteiden valitseminen tuottaakin monille päänvaivaa. Vaihtoehtoja kun on tuhansia, ja kosmetiikassa käytetään noin 15 000 erilaista raaka-ainetta.
Onneksi lainsäädäntö on tiukka: jokainen aine on laissa erikseen sallittu, ja tietyillä aineilla, kuten hajusteilla, auringonsuoja- aineilla, kampaamokemikaaleilla, -väreillä ja säilöntäaineilla on säädetyt pitoisuusrajat.
– Kosmetiikka-asetuksessa mainitaan, että kosmetiikka ei saa aiheuttaa haittaa kuluttajalle, kiteyttää farmaseutti Päivi Kousa, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikka-asiantuntija.
Hän kuitenkin myöntää, että tuotteiden käyttäjäystävällisyyttä on mahdotonta valvoa. Kaikki tuotteet eivät sovi kaikille. Uusia tuotteita kannattaakin kokeilla maltillisesti varsinkin, jos on allergisuuteen taipuvainen.
Tyypillisin ärsytystä ja allergiaa aiheuttava aineryhmä ovat hajusteet. Allergisen kannattaa kokeilla niin sanottuja hypotuoksuja, joissa tuoksumolekyylistä on poistettu mahdollisesti allergiaa aiheuttava ainesosa. Myös hajusteettomia tuotteita on tarjolla paljon.
Hajusteita ei kuitenkaan kannata kokonaan välttää. Maailmassa on paljon tuoksuja, ja lievä siedätys saattaa helpottaa allergisen elämää.
– Hajusteita käytetään mielikuvan ja brändin lisäksi myös peittämään raaka-aineiden usein pahaa hajua. Osa tuotteista onkin perinteisesti voimakkaasti hajustettuja. Joidenkin tuotteiden hajuste on hyvin mieto niin sanottu peittotuoksu, joka haihtuu nopeasti. Apteekista löytyvät myös parhaat valikoimat täysin hajusteetonta kosmetiikkaa, Kousa neuvoo.
Myös hiusväriallergiat ovat yleisiä ja Kousan mukaan huimassa kasvussa. Helposti allergisoiva aine on hiusten värjäyksessä käytetty p-fenyleenidiamiini johdannaisineen.
Allergiselle hiusvärien käyttö voi olla vaarallistakin, eikä hiusväriallergioita voi siedättää. Suositus on, ettei hiuksia värjättäisi ainakaan useammin kuin kerran kahdessa kuukaudessa.
Mitä enemmän kosmetiikkatuotteessa on vettä, sitä enemmän tarvitaan säilöntäaineita. Vesi on hyvä kasvualusta bakteereille, ja sitä on melkein kaikissa tuotteissa. Säilöntäaineita on kuitenkin erilaisia.
– Formaldehydi ja sen vapauttajat sekä metyylikloori tai metyyli-isotiatsolinoni ovat helposti allergisoivia. Säilöntäaineita saattaa löytyä myös apteekin tuotteista, mutta niissä käytetään useammin parabeeneja ja esimerkiksi fenoksietanolia, jotka eivät aiheuta yliherkkyyttä.
Kousa muistuttaa, että jokainen kosmetiikkatuote käy läpi pitkän prosessin ennen markkinoille tuloa, on säilöntäaineena mikä tahansa aine.
– Säilöntäaineita on monia ja allergioita on monenlaisia. Mitään tiettyä tuoteryhmää, joka sopisi kaikille allergisille, ei varmaan koskaan saada tehtyä.
Säilyvyyden kannalta tuotteen oikea säilytys ja hyvä hygienia ovat a ja o.
Tuotteet tulee säilyttää huoneenlämmössä, mieluiten alle 25 asteessa, ellei tuoteselosteessa ole toisin mainittu. Jääkaappisäilytys ilman syytä voi muuttaa tuotteen rakennetta. Se ei myöskään pidennä käyttöikää.
– Tuotteissa on PAO-merkintä, eli avonaisen purkin kuva, ja esimerkiksi 12 M. Tämä tarkoittaa, että pakkaus säilyy avattuna 12 kuukautta.
Kannattaa laittaa tuotteen avauspäivä tussilla ylös purkin pohjaan, Kousa neuvoo.
Myös sormista kulkeutuva lika vähentää tuotteen säilyvyyttä. Yksi keino vähentää säilöntäaineita onkin tuubi. Purkkirasvatkin säilyvät hyvin, jos voidetta ottaa puhtain, pestyin käsin. Muovinen lasta eli spaatteli on myös hyvä vaihtoehto.
Aito luonnonkosmetiikka koostuu luonnosta peräisin olevista öljyistä ja kasviuutteista. Pakkaukset ovat kierrätettävää materiaalia, ja ekologisuus on otettu huomioon myös kasvien tuottamisessa.
– Luonnonkosmetiikassa tuotteiden koostumus on yksinkertaisempi kuin tavanomaisessa kosmetiikassa. Niin sanotussa sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ei saa käyttää esimerkiksi synteettisiä säilöntäaineita, jolloin ne sopivat erinomaisesti vaikkapa säilöntäaineallergisille. Siinä ei myöskään käytetä synteettisiä väriaineita.
Luonnonkosmetiikasta löytyy myös hajusteettomia tuotteita. Kuitenkin jos ihminen on hyvin siitepölyallerginen tai hajusteherkkä, Päivi Kousa vinkkaa valitsemaan tuotteet varovaisesti.
Ongelma luonnonkosmetiikassa on, että monet yritykset saattavat mainostaa tuotteitaan luonnonmukaisina. Aidon luonnonkosmetiikan tunnistaa vain pakkausselostetta lukemalla tai sertifikaatista, kuten NaTrue tai Ecocert. Sertifikaatit ovat tiukkoja, ja niitä valvotaan tarkasti.
Päivittäishygieniatuotteita ovat deodorantti, ihonpesuaine, shampoo ja mahdollisesti hoitoaine. Lisäksi käyttöä on usein vartalovoiteelle, joka käy tarvittaessa myös kasvoille. Ja hymyn hoitoon tietysti hammastahna.
Yksi hyvä kasvovoide riittää, jos ei halua erikseen päivä- ja yövoidetta. Kasvojen puhdistukseen sopii emulsio tai geeli ihotyypin mukaan.
Kauneustuotteisiin voi hankkia myös niin sanottuja ekstratuotteita, kuten hiusten muotoilutuotteita, meikkejä, silmänympärysvoidetta, kasvovettä, seerumeja ja erilaisia tehoaineita.
Kosmetiikkatuotteiden valinnassa tärkeintä on seurata, mitkä tuotteet omalle iholle sopivat. Esimerkiksi apteekkien henkilökunnan asiantuntemusta kannattaa käyttää hyväksi.
– Lapsilla ja vanhuksilla iho on herkimmillään, vanhuksilla iho on todella ohut. Miesten iho on yleensä paksumpi kuin naisten. Kosmetiikkateollisuus on onneksi aika hyvin ottanut huomioon erilaiset ihotyypit ja iät, kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa kiteyttää.
Päivi Kousan mukaan ihon pintaryppyjä voi hieman madaltaa ja ihoa pehmentää säännöllisellä rasvauksella ja hoidolla. Jonkin verran ryppyjen hoidossa voidaan päästä ihon pintakerroksiinkin, mutta ei kovin syvälle. Syviin ryppyihin auttavat vain kirurgia tai erilaiset pistettävät täyteaineet. Ryppyjen siloittumista lupaavia tuotteita ja vaikuttavia aineita on lukuisia.
– A-vitamiinijohdannaiset, kuten retinoli, ovat vanhoja aineita, joilla on todennäköisesti joitain vaikutuksia pintaryppyjen syvyyteen. Tärkeää on muistaa, että aurinko on nuorekkaan ihon ykkösvihollinen. Eikä rasvalla voi auringon aiheuttamia vaurioita korjata. Terveet elämäntavat ja riittävä uni edesauttavat ihon hyvinvointia.
Teksti Else Turunen
Asiantuntijana farmaseutti, kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys
Julkaistu Terveydeksi! 4/2010