‹ Takaisin

Ihonhoito  |  23.09.2014

Perusvoide on ihon ystävä

Hyvä perusvoide auttaa pitämään ihon kosteana ja pehmeänä. Apteekissa kannattaa keskustella oikean voiteen valinnasta.

Apteekkari Jaana Hannula Teuvan apteekista kertoo, että perusvoiteet lisäävät ihon kosteutta ja ehkäisevät kosteutta haihtumasta pois. Ne pehmittävät ihoa ja antavat sille suojaa.

– Periaatteena on, että mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempi perusvoide. Rasvainen voide muodostaa iholle ikään kuin kalvon, joka ylläpitää iholla olevaa kosteutta.

Jos henkilöllä on rasvainen iho, hänelle käy vastaavasti kevyempi voide. Se kosteuttaa ihoa, muttei muodosta sille suojakalvoa.

Perusvoiteet jaotellaan rasvaisuusprosentin mukaan. Geeleissä ei ole yleensä lainkaan rasvaa, lotioneissa rasvapitoisuus on noin 20 prosenttia, emulsioissa 40–50 ja rasvapitoisissa voiteissa yli 50 prosenttia.

– Kuivasta ihosta kärsivän ei kannata ostaa liian kevyttä voidetta, sillä haihtuessaan se vie entisestään pois ihon omaa kosteutta, Hannula vinkkaa.

Keramideja, glyserolia ja ureaa

Perusvoiteissa veden haihtumista iholta voidaan ehkäistä esimerkiksi keramidien avulla.

– Keramidit ovat iholla luontaisesti esiintyviä rasvoja, joita kaikilla ei ole riittävästi. Esimerkiksi ikäihmisillä keramidituotanto yleensä vähenee.

Monissa perusvoiteissa käytetään kosteuttavana aineena esimerkiksi glyserolia eli glyseriiniä, jota on iholla myös luontaisesti. Glyseroli pystyy sitomaan itseensä painonsa verran vettä.

Toinen yleisesti käytetty ja luontainen kosteuttava aine on urea eli karbamidi. Se sitoo niin ikään itseensä tehokkaasti vettä ja pystyy estämään jonkin verran myös veden haihtumista.

Hannula huomauttaa, että monissa perusvoiteissa on myös säilöntäaineita. Nämä, kuten myös kevyemmissä voiteissa käytetyt ja ainesosia yhteen sitovat emulgaattorit, voivat aiheuttaa kaikista herkimmille allergikoille oireita.

– Perusvoiteita on tarjolla kymmeniä erilaisia, joten valinnassa kannattaa hyödyntää apteekkilaisten ammattitaitoa.

Hän toteaa, että perusvoiteiden maailmassa ei ole aina ehdottomia totuuksia: oikean tuotteen valintaan vaikuttavat myös yksilölliset tekijät ja mieltymykset.

– Tärkeä kriteeri on myös se, kuinka miellyttävää ja helppoa voidetta on levittää iholle. Itselle parhaiten sopiva tuote löytyy kokeilemalla.

Käsiin rasvaisempaa, kasvoihin kevyempää

Käytännössä tarvetta on usein parille erilaiselle perusvoiteelle.

– Käsissä ja jaloissa, joissa on yleensä kuivempi iho, voi olla hyvä käyttää rasvaisempaa voidetta. Kasvoihin käy vastaavasti kevyempi voide. Atoopikon kasvojen iho voi kuitenkin vaatia rasvaisempaa voidetta.

Päivisin saattaa olla niin ikään mukavampaa käyttää hieman kevyempää ja helpommin levittyvää tuotetta. Yövoiteeksi sopii taas rasvaisempi voide.

Vuorokaudenaikojen lisäksi käyttöön vaikuttavat vuodenajat. Talvi ja kovat tuulet kuivattavat ihoa, mikä lisää rasvaisten perusvoiteiden tarvetta.

Kesällä auringonpolttamiin voi lyhytaikaisesti käyttää tulehdusta, punoitusta ja kutinaa lievittäviä kortisonivoiteita. Tarjolla on myös erilaisia after sun -voiteita, joita ei kuitenkaan lasketa perusvoiteiksi.

– Myös vähärasvainen kosteuttava perusvoide voi viilentää ihoa, varsinkin, jos sitä on säilytetty kylmässä, Hannula vinkkaa.

Perusvoiteet tarjoavat muun muassa keramidiensa ansiosta apua myös ikääntymisen mukanaan tuomaan ihon kuivumiseen. Kuiva iho lisää osaltaan ryppyjen esiintymistä.

Perusvoiteet sopivat tietenkin yhtä hyvin niin miehille kuin naisille – vaikka ainakin osa miehistä saattaa joskus kokea ne jotenkin naisellisiksi.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. John Wayne ei takuulla käyttänyt perusvoiteita – mutta David Beckham todennäköisesti käyttää.

– Karvaisille ihoalueille sopivat helposti levittyvät kevyet geelit, Hannula huomauttaa.

Perusvoide ja pesu kulkevat käsi kädessä

Apteekkari Hannula muistuttaa, että ihonhoito on kokonaisuus. Perusvoiteita käytettäessä huomiota kannattaa kiinnittää myös ihon pesuun.

– Kuivasta ihosta kärsivän on hyvä käyttää mietoja pesuaineita, joissa ei ole tavallista saippuaa. Se kuivattaa ihoa.

Kevyitä perusvoiteita voi myös käyttää pesuaineiden tapaan vartalon ja käsien puhdistukseen. Perusvoidepesun jälkeen vartalo vielä voidellaan perusvoiteella.

– Perusvoiteita voi halutessaan kokeilla myös meikinpoistoon, mutta paremmin meikit ehkä lähtevät pois erillisellä meikinpoistoaineella.

– Jotkut miehet levittävät rasvatonta geelivoidetta kasvoihin parranajon jälkeen.

Ihonsa hyvinvoinnista kiinnostunut perusvoiteen käyttäjä huomioi tietenkin myös esimerkiksi sen, että liiallinen altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle ja tupakointi vaurioittavat ihon kudoksille tukea antavia kollageeneja. On arvioitu, että tupakointi vanhentaa ihoa jopa kymmenen vuotta.

Apua atooppiselle iholle

Rasvat ja keramidit auttavat ylläpitämään ihon rakennetta. Tämä on tärkeää etenkin atoopikoille, joilla ihon pinta on usein rikki.

– Perusvoiteet estävät bakteereita tunkeutumasta ihon läpi. Tulehdusten määrä vähenee, eikä ihottumien pahenemisvaiheita tule niin usein.

Atoopikon kannattaa käyttää perusvoiteita reilusti, kerralla jopa 30 grammaa. Iho on usein syytä voidella kaksikin kertaa päivässä.

– Kuivalle ihottumalle kannattaa levittää rasvaisempaa voidetta. Akuutissa vaiheessa olevalle, punoittavalle ihottumalle sopii kevyempi emulsiovoide.

Pitkäaikaisessa ihosairaudessa perusvoiteesta voi saada Kela-korvauksen. Ilman korvaustakin perusvoiteet ovat kohtuuhintaisia.

Hannula vinkkaa, että perusvoiteita kannattaa käyttää myös atopiaa hoitavien lääkevoiteiden eli kortisonivoiteiden rinnalla. Tällöin iholle levitetään ensin kortisonivoide ja sen jälkeen perusvoide.

– Kortisonilla on taipumus kuivattaa ja ohentaa ihoa. Perusvoide pitää yllä ihon kosteutta ja rakennetta.

Lisää tietoa

Perusvoiteet ovat lääketehtaiden valmistamia lääkeaineettomia voiteita. Niitä käytetään kuivaan ihoon sekä monien ihotautien, kuten ekseemoiden ja psoriaasin, hoitoon. Perusvoide estää veden haihtumista ihosta ja parantaa muutenkin sen kuntoa. Perusvoiteita myydään vain apteekeissa.

Teksti Matti Välimäki
Asiantuntijana apteekkari Jaana Hannula, Teuvan apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 3/2014

Apteekki

APTEEKKIHAKU