Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Ihonhoito  |  15.06.2022   |  KATI SÄRKELÄ   |  ISTOCKPHOTO

Suojaa lapsen iho auringolta

Lapset altistuvat auringolle ulkona leikkiessä. Muista levittää aurinkovoidetta muulloinkin kuin vain rantapäivinä.

Iho muistaa kaiken saamansa UV-säteilyn. Jos lapsena tai nuoruudessa on käyttänyt aurinkotuotteita ahkerasti, niiden suojaava vaikutus voi yltää myös aikuisuuteen.

Lapsen ihon suojaaminen on tärkeää myös siksi, että rannoilla ja leikkipuistoissa touhutessaan he altistuvat runsaalle auringolle. Keskipäivän aikaan, kello 11–15, on niin lasten kuin aikuistenkin paras pysytellä poissa auringosta.

Aurinkovoidetta tulee käyttää ja lisätä ahkerasti, sillä voidetta haihtuu hikoilun, uinnin ja ihon kuivaamisen myötä.

Lasten ihoa tulee suojata ensisijaisesti vaatteilla ja lierillisellä päähineellä. Markkinoilla olevia UV-suojavaatteita voi käyttää esimerkiksi rantalomalla, päivittäisissä leikeissä tavalliset vaatteet riittävät.

Alle kuuden kuukauden ikäisille suoraa aurinkoa ei suositella lainkaan. Huomioi myös rattaissa istuvalapsi – kuomu ei välttämättä riitä varjoksi, joten on hyvä varmistaa suoja aurinkotuotteilla. Helpoiten palavat korvalehdet, jalkapöydät ja -pohjat sekä huulet. Aurinkotuotteita kannattaa käyttää myös pilvisinä päivinä, sillä UV-säteet läpäisevät pilviverhon.

Kemiallinen vai fysikaalinen suoja?

Lasten aurinkotuotteet eroavat aikuisten tuotteista siinä, että niissä käytetään vain kaikista turvallisimpia ja eniten tutkittuja suoja-aineita. Ne kestävät myös tutkitusti paremmin vettä ja hiekkaa, eli olosuhteita, joissa lapset aurinkosuojaa erityisesti tarvitsevat.

Aurinkotuotteiden suoja perustuu joko fysikaaliseen tai kemialliseen suojaan. Fysikaalinen aurinkosuoja muodostaa iholle haitallisia säteitä heijastavan pinnan. Fysikaalinen aurinkovoide levittyy iholle aluksi valkoisena, kunnes se imeytyy. Kemiallinen aurinkosuoja taas imee auringonsäteet itseensä ja muuttaa ne turvalliseksi lämmöksi. Kemiallinen aurinkosuoja on kevyempi eikä jätä ihon pintaa valkoiseksi, minkä vuoksi se on monen mieleen. Fysikaalisia suoja-aineita sisältäviä tuotteita on kuitenkin yhtä lailla saatavilla.

Useat lapset eivät pidä siitä, että ihoa rasvataan. Aurinkovoiteen levittämisestä voi tehdä leikin lapsen kanssa, jos hän näin malttaa pysyä hiukan pidempään paikoillaan. Muista levittää aurinkovoide myös omalle ihollesi. Lapsi oppii myös esimerkistä.

Voiteen levittämistä nopeuttavat ja helpottavat suihke-, stick- tai roll-on-pakkaukset. Nestemäistenvoiteiden lisäksi valikoimassa on myös vaahtomaisia aurinkotuotteita. Kannattaa kokeilla erilaisia tuotteita – kun itselle löytyy kätevä ja sopivantyyppinen, sitä tulee myös käytettyä.

Asiantuntijana kosmetologi Iiris Ollikainen, Haka-apteekki, Tampere

Julkaistu Terveydeksi! 2/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU