‹ Takaisin

Ihonhoito  |  06.09.2018

Viisi yleistä ikääntyvän ihon ongelmaa – kärsitkö sinäkin näistä?

Huolellinen hoito auttaa ehkäisemään iho-ongelmia iän karttuessa. Ihotautilääkäri neuvoo kiinnittämään huomiota erityisesti viiteen ikäihmisen vaivaan.

Kukista kuivuus

Iho alkaa kuivua ikääntyessä. Ihon oheneminen, talin erityksen väheneminen ja hormonitoimintojen muuttuminen kuivattavat ihoa. Ihon kuivuudesta johtuva ihottuma on yleinen muun muassa säärissä ja kämmenselissä yli 60-vuotiailla.

Kuivaa ihoa pestään ja rasvataan perus­voiteilla säännöllisesti. Pesuvesi ei saisi olla kuumaa. Pesuaineen happamuudesta kertovan pH-arvon on hyvä olla alle 7, sillä mikrobit viihtyvät huonommin happamassa ympäristössä. Pesun jälkeen iho kuivataan huolellisesti, mutta vältetään kovaa hankausta.

Kuiva iho voi hilseillä ja kutista. Jos ihoa raapii, se menee rikki ja tulehtuu helposti. Tulehtunut iho hilseilee ja kutisee vielä enemmän. Rasvaaminen hillitsee kutinaa ja raapimista.

Itselle sopivan perusvoiteen löytää kokeilemalla. Kevyttä perusvoidetta voidaan käyttää myös ihon ja päänahan pesemiseen saippuan tai shampoon sijasta.

Kutinaa voidaan lievittää tai ihottumaa hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla hydrokortisonivoiteella. Voidetta tulee käyttää pakkauksen ohjeen mukaan.

Monipuolinen ja riittävä ravinto ylläpitävät ihon kuntoa ja ehkäisevät iho-ongelmia. Erityisesti valkuais- ja hivenaineet vaikuttavat merkittävästi ihon kuntoon.

Mikäli oma hoito ei riitä rauhoittamaan kutisevaa ihoa tai parantamaan ihottumaa, on käännyttävä lääkärin puoleen.

Tarkkaile ihomuutoksia

Ihokasvaimet yleistyvät iän karttuessa, mutta onneksi suurin osa niistä on hyvä­laatuisia. Esimerkiksi vanhuuden luomeksi nimetty, rasvaisilla ihoalueilla esiintyvä rasvaluomi kuuluu hyvälaatuisiin ihokasvaimiin. Taipumus joihinkin ihokasvaimiin on perinnöllistä.

Lisääntynyt auringonotto ja toistuva palaminen ovat syitä siihen, että yhä useampi sairastuu melanoomaan.

Myös tyvisolusyöpä lisääntyy edelleen voimakkaasti, kun aurinkoa paljon saaneet suuret ikäluokat vanhenevat. Melanooman ennuste on sitä parempi, mitä aiemmin se todetaan ja hoidetaan.

Auringosta voi kuitenkin nautiskella kohtuudella. Auringonvalo on hyvä D-vitamiinin lähde, mutta ikääntyneen kannattaa turvautua lisäksi vitamiinivalmisteeseen. D-vitamiini­lisää suositellaan kaikille yli 60-vuotiaille ympäri­vuotisesti, sillä ikääntyvä iho ei enää valmista D-vitamiinia yhtä tehokkaasti kuin nuori iho.

Hyvälaatuisten ihokasvainten poistattaminen on tarpeen, jos ne ärsyyntyvät tai tulehtuvat. Jos iholle ilmestyy uusi, epätavallisen näköinen luomi tai luomimainen muutos, on syytä näyttää sitä lääkärille.

Hoida haavoja huolella

Hiertymiä ja haavoja tulee herkemmin ihon pintakerrokseen ikääntyessä. Ihon haavat paranevat hitaammin, sillä verisuonien määrä vähenee asteittain iän karttuessa. Haavat paranevat huonommin myös, jos sairastaa diabetesta.

Pintahaavojen hoidossa on tärkeää huolehtia ihon puhtaudesta.

Jos haavaa ei huomaa ajoissa, se saattaa tulehtua ja märkiä. Diabeetikkojen täytyy huolehtia hyvin sairauden vuoksi helposti rikkoutuvien taivealueiden ja varvasvälien kunnosta. Pesun jälkeen on muistettava kuivata myös varvasvälit hyvin.

Monipuolinen ravinto nopeuttaa haavojen paranemista.

Isompi tai syvempi haava puhdistetaan ja peitetään haavasidoksella, joka vaihdetaan riittävän usein. Jos iho haavan ympärillä alkaa punoittaa ja märkiä, voi siinä olla bakteeritulehdus. Sitä on hyvä hoitaa tehostetuin pesuin ja reseptittä apteekista saatavalla antibiootti­voiteella.

Haava voi olla myös oire ihosyövästä, kuten melanoomasta. Jos haava ei omin konstein parane, on syytä mennä lääkärin.

Suojele sääriä

Laskimoiden laajentuminen voi erityisesti naisilla iän myötä aiheuttaa havaittavia muutoksia muun muassa säärten ihossa. Laskimoiden vajaatoiminta on syynä suurimpaan osaan säärihaavoista. Myös suoni­kohjut tai laskimosairauden yleisyys suvussa lisäävät riskiä saada laskimoperäinen säärihaava. Lisäksi esimerkiksi oka- tai tyvisolusyöpä ja jopa melanooma voi olla syynä pitkittyneeseen säärihaavaan.

Säärihaavoja voi ennaltaehkäistä liikunnalla, nostamalla jalat kohoasentoon aina tilaisuuden tullen sekä monipuolisella ravinnolla. Ihoa pitää myös rasvata säännöllisesti ja käyttää kunnollisia jalkineita.

Laskimoperäisten säärihaavojen ehkäisemiseksi olisi hyvä käyttää myös tukisukkia. Jos on jo sairastanut säärihaavan, on käytettävä II-paineluokan lääketieteellisiä hoitosukkia. Niitä on käytettävä joka päivä koko eliniän ajan uusien säärihaavojen ehkäisemiseksi.

Jos huomaa säärihaavan ajoissa, hakeutuu lääkäriin ja hoito aloitetaan välittömästi, haava yleensä paranee. Diabeetikon sääri­haavat ovat haastavampia. Jos odottaa haavan pahentumista ennen kuin lähtee lääkäriin, saattaa haava jäädä krooniseksi.

Myös säärihaavapotilaan on huolehdittava monipuolisesta ravinnosta ja erityisesti valkuais­aineiden eli proteiinien saannista.

Ehkäise sieni-infektiot

Ihoinfektiot ovat yleisiä iäkkäillä. Sieni-infektion voi saada kosteiden tilojen lattioilta tai tartuntana toiselta ihmiseltä. Hiivataudille altistaa ikääntymisen lisäksi tupakanpoltto, puolustusta heikentävä perussairaus tai tietyt lääkkeet.

Ihoinfektioita voi hoitaa itse sopivilla voiteilla lukuun ottamatta päänahan sieni-infektiota, joka vaatii lääkärin apua.

Tulehtuneet ihoalueet täytyy lisäksi pestä säännöllisesti ja kuivata huolellisesti. Epäselvissä, ärhäköissä tai jatkuvasti uusiutuvissa tapauksissa on syytä antaa lääkärin tehtäväksi diagnosointi ja hoito.

Sieni-infektion tulehduttama iho on altis vakavillekin sairauksille esimerkiksi bakteeritulehduksen seurauksena. Hiivatulehdus on sinänsä vaaraton, mutta oireet ovat usein erittäin kiusallisia.

Sieni-infektiota ehkäistään huolehtimalla taive­alueiden ja varvasvälien hyvästä kunnosta. Yleisissä pesu- ja saunatiloissa on hyvä käyttää muovisia sandaaleja. Taivealueet pitäisi pitää mahdollisimman kuivina. Diabeetikolla hyvä sokeri­tasapaino ennaltaehkäisee ihotulehduksia.

Lisää tietoa

Hemmottele hipiää

Kasvojen kaunistukseksi

1. Vichyn Neovadiol-sarjan yövoide on kehitetty yli 50-vuotiaille naisille. Se tuo iholle kiinteyttä, raikkautta ja hehkua sekä auttaa korjaamaan vaihdevuosien aikana iholla ilmeneviä muutoksia. Sarjaan kuuluu myös päivävoiteita, seerumi, kasvoöljy ja silmänympärysvoide.

Vichy Neovadiol Night Compensating Complex 50 ml, L’Oréal Finland Oy, noin 43–45 euroa

Kuivalle iholle

2. Erittäin kuivalle, herkälle, ärtyneelle ja helposti reagoivalle iholle suunnattu hoito­voide korjaa ihoa ja vahvistaa sen luonnollista suojamekanismia. Hajusteeton, parabeeniton ja alkoholiton tuote sisältää runsaasti ravitsevia vahoja sekä karitevoita. Ainutlaatuinen korkkimekanismi pitää voiteen steriilinä ilman säilöntäaineita. Tuotteesta on myös vähemmän kosteuttava versio.

Avène Skin Recovery Cream Rich 50 ml, Oriola Oy, noin 23,50–25,50 euroa

Kolme tuotetta samassa

3. Erityisesti varttuneelle iholle tarkoitettu puhdistus­aine on sekä puhdistusemulsio, silmämeikinpoistoaine että kasvovesi. Sheavoi ja canola-öljy pehmentävät, glyseroli ja pantenoli kosteuttavat ja E-vitamiini toimii antioksidanttina.

ACO 3 in 1 Cleansing Milk 200 ml, Aco Pharma Oy, noin 10,50–11 euroa

Vartalon tehokosteuttaja

4. Hoitava, rauhoittava ja syväkosteuttava vartalo­voide kuivalle ja herkälle iholle, joka kaipaa tehokasta hoitoa. Voide vahvistaa ihon suojatoimintoa, mikä auttaa ehkäisemään ärsytystä. Hajusteeton tuote sisältää ihoa pehmentävää sheavoita ja rauhoittavaa pantenolia.

ACO Soothing Body Lotion 400 ml, Aco Pharma Oy, noin 14–16 euroa

Herkille alueille

5. Balsami suojaa erityisesti ärtynyttä ja hankauksen ärsyttämää intiimialueen ihoa. Voide muodostaa läpinäkyvän, vettähylkivän ja kestävän suojakalvon, joka estää ihoärsytystä herkillä ihoalueilla.

Linola Suojaava Balsami, 50 ml, Dr. August Wolff GmbH & Co. KG, 12,50–13 euroa

Pehmeät jalat

6. APTEEKKI-sarjan jalka­voide sisältää kosteutta ylläpitävää keramidia ja kosteuttavaa glyserolia. Mentoli ja kamferi viilentävät ja rentouttavat, eukalyptusöljy pehmentää.

APTEEKKI Jalkavoide 150 ml, Medifon Oy, noin 10,50 euroa

Kosteuttava pesuöljy

7. Voidemainen, kevyesti vaahtoava pesuöljy kosteuttaa tehokkaasti ja pesee hellä­varaisesti kuivattamatta ihoa. Hajusteeton tuote sisältää kuivaa ihoa korjaavia ainesosia, kuten keramideja.

Ceralan Pesuöljy 200 g, Orion Pharma, noin 7–9 euroa

Teksti Mia Hemming, kuvat Pekka Nieminen
Asiantuntijana ihotautilääkäri Terttuliisa Ahokas

Julkaistu Terveydeksi! 3/2016

Apteekki

APTEEKKIHAKU