‹ Takaisin

Itsehoito  |  24.02.2017

5 vinkkiä – Näin otat lääkkeen oikein

Vain otettu lääke auttaa. Myös tapa, jolla lääkkeen otat, vaikuttaa sen tehoon.

  1. Tablettien ja kapselien kanssa tulee nauttia noin lasillinen nestettä, jotta lääke ei jää kiinni ruokatorveen. Neste vaikuttaa myös siihen, miten lääke alkaa liueta mahassa. Paras vaihtoehto nesteeksi on vesi.

  2. Jos lääkkeen nieleminen tuntuu hankalalta, voi apuna kokeilla apteekista saatavaa nielemistä helpottavaa geeliä tai kalvoa. Ne auttavat lääkettä kulkeutumaan helpommin ruokatorvesta mahalaukkuun.

  3. Kaikkia tabletteja ei voi puolittaa tai murskata eikä kaikkia kapseleita avata. Varmista asia lääkepakkauksesta tai apteekin farmaseutilta tai proviisorilta.

  4. Ottoajankohdalla voi olla merkitystä lääkkeen vaikutuksen ja tehon kannalta. Jotkin lääkkeet tulee ottaa illalla, toiset aamulla – osa ruoan kanssa ja osa tyhjään vatsaan. Tietyt lääkkeet eivät puolestaan sovi otettavaksi jonkin toisen lääkkeen kanssa. Oikeasta ottoajankohdasta kannattaa keskustella apteekissa.

  5. Nestemäiset lääkkeet tulee mitata tarkoitukseen sopivalla mitalla, esimerkiksi lääkelasilla tai ruiskulla. Esimerkiksi tee- tai ruokalusikka ei ole hyvä vaihtoehto, sillä niiden koot vaihtelevat paljon.

    Lähimmän apteekin löydät täältä.

Teksti Tiina Kuosa, kuva iStockphoto

Julkaistu Terveydeksi 1/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU