‹ Takaisin

Itsehoito  |  23.09.2014

6 vinkkiä kesäiselle laitumelle

Mitä lääkkeitä ja muita hoitotuotteita lomalle kannattaa ottaa mukaan? Tässä yleisimmät hankinnat, joilla pikkuvaivojen hoitamisessa pääsee alkuun.

  1. Hyönteisten pistoihin auttaa antihistamiini. Sitä voi ottaa jo ennalta, jos odotettavissa on hyönteisiä. Kysy apteekista neuvoa antihistamiinien käyttöön lapsilla. Kutinaan tuo helpotusta esimerkiksi hydrokortisonivoide. Kyypakkaus on hyvä ensiapu ampiaisen pistoon.

  2. Parhaat lomakengät ovat sellaiset, joihin jalat ovat jo tottuneet. Rakkolaastari hiertävään kohtaan ennen kävelyä tai viimeistään rakon päälle on hyvä apu.

  3. Punkkipihdit kuuluvat kesävarusteisiin, ja jokailtainen punkkitarkastus on hyvä varotoimi.

  4. Rokotussuoja kannattaa huolehtia kuntoon ulkomaanmatkoille, ja jäykkäkouristusrokotteen tulisi olla aina voimassa. Matkavakuutuskin on eräänlainen ”rokotus” harmien varalle, myös kotimaassa.

  5. Aurinkovoidetta riittävän paksulti 15–30 minuuttia ennen aurinkoon menoa, ja sitä lisätään säännöllisin väliajoin sekä aina uinnin jälkeen.

  6. Muuta tarpeellista: ripulilääke ja -juoma eli niin sanottu ORS-liuosjauhe (esimerkiksi Osmosal), laastareita, särkylääkettä, sekä tukiside ja kylmäpakkaus nyrjähdysten hoitoon. Lääkärin määräämät säännöllisesti otettavat reseptilääkkeet mukaan.

Teksti Ilpo Salonen
Asiantuntijana apteekkari Raija Mattinen, Jurvan apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 2/2014

Apteekki

APTEEKKIHAKU