Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Itsehoito  |  08.02.2024   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Ärsyttävät, levottomat jalat

Levottomat jalat on kiusallinen iän myötä yleistyvä vaiva. Pahimmillaan oireilu aiheuttaa vaikeita uniongelmia ja heikentää elämänlaatua.


Väsymys painaa silmät kiinni, mutta jalat eivät lepää. Alaraajoja kihelmöi, pistelee, polttelee. Oireet paikantuvat ”syvälle” pohkeisiin tai sääriin. Jalkoja on pakko liikutella ja venytellä.

Kyseessä on RLS-oireyhtymä (Restless Legs Syndrome) eli levottomat jalat. Piinaava vaiva hankaloittaa nukahtamista ja siitä kärsivät potevat jatkuvasta unenpuutteesta.

Levottomat jalat -oireyhtymästä kärsii arviolta 5-15 prosenttia väestöstä. Vaiva yleistyy iän myötä ja se on naisilla miehiä yleisempi. Oireyhtymän syntyyn vaikuttavat perintötekijät ja hermoston dopamiinijärjestelmän toiminta. Myös raskaus ja raudanpuute, sekä eräät lääkkeet, esimerkiksi masennuslääkkeet ja beetasalpaajat voivat laukaista tai lisätä oireilua. Vaivaan ovat usein sidoksissa myös huono alaraajojen verenkierto, lihassairaudet ja vitamiinien puutostilat.

Mistä helpotusta?

Lieviin RLS-oireisiin voi kokeilla kotikonsteja. Lämmin kylpy tai raajoihin paikallisesti kohdistettu lämpö usein lievittää oireita. Monet saavat helpotusta myös kylmähoidosta, jääpakkauksista tai mentolipitoisista voiteista. Hieronta vilkastuttaa alaraajojen verenkiertoa ja voi näin vähentää oireilua.

Säännöllinen liikunta saattaa vähentää levottomien jalkojen oireita, mutta voimakasta liikuntaa kannattaa välttää juuri ennen nukkumaanmenoa. Myös myöhäinen kahvin, alkoholin ja tupakan nauttiminen pahentaa jalkojen oireilua levossa.

Edellä mainitut keinot antavat vain lyhytaikaista helpotusta oireiluun, eikä niiden tehosta ole tutkittua näyttöä. Myöskään perinteisten kipulääkkeiden toimivuudesta RLS-oireiden hoidossa ei ole näyttöä.

Milloin lääkäriin?

Jos levottomat jalat -oireyhtymä häiritsee unta ja vaikuttaa elämänlaatuun ja työkykyyn, kannattaa vaivaan hakea apua lääkäriltä. Oireyhtymää voidaan tehokkaasti hoitaa keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä.

Ensisijaisesti RLS-oireilua hoidetaan elimistön dopamiinijärjestelmään vaikuttavilla lääkeaineilla, esimerkiksi pramipeksolilla. Myös hermokipuihin käytettävät epilepsialääkkeet pregabaliini ja gabapentiini helpottavat levottomia jalkoja. Vaikeissa tapauksissa hoitona voidaan harkita opiaatteja.

Useat potilaat hyötyvät myös lyhytaikaisesta rautalääkityksestä.

Raskauden aikainen levottomat jalat -oireyhtymä menee ohi muutamassa viikossa raskauden jälkeen.

Levottomat jalat on voimakkaasti alidiagnosoitu oireyhtymä, vaikka se kuvattiin ensimmäisen kerran jo 1940-luvulla. Diagnoosia hankaloittaa, että RLS-oireiluun liittyy vain vähän objektiivisesti havaittavia löydöksiä. Diagnoosi perustuu keskeisesti potilaan kuvauksiin oireista, vaikka kyseessä ei ole psykologinen tai emotionaalinen häiriö.

Apteekki

APTEEKKIHAKU