Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Itsehoito  |  14.12.2020   |  ANNE PENTTILÄ   |  ISTOCKPHOTO

Korva tukossa?

Korvien puhdistaminen ei ole yleensä tarpeen. Vanupuikon tai muun esineen työntäminen korvakäytävään voi päinvastoin aiheuttaa ongelmia, kuten vahatulpan. Sen liuottamiseen löytyy apua apteekista.

Miksi korvassa on vahaa, ja pitääkö se puhdistaa pois?

Korvakäytävän rauhaset erittävät korvavahaa eli vaikkua, jonka tehtävä on suojella korvakäytävän herkkää, ohutta ihoa. Korvakäytävän värekarvat siirtävät ylimääräistä vahaa kohti korvakäytävän suuta, jolloin korvakäytävä puhdistuu itsestään. Tavallisesti korvakäytävää ei tarvitse puhdistaa, ellei ole jotain ongelmaa, esimerkiksi vahan kertymistä.

Miksei vanupuikolla saa puhdistaa korvia?

Vanupuikon tai muun esineen työntäminen korvakäytävään on ehdottomasti kiellettyä. Vaikun poistaminen korvakäytävästä ei edes onnistu vanupuikolla. Se vain työntää vahaa syvemmälle, mikä voi saada aikaan vahatulpan.
Vanupuikolla voi myös hiertää korvakäytävän ohuen ihon rikki, jolloin iho alkaa kutista ja voi tulehtua ja kipeytyä. Pahimmassa tapauksessa korvan kaivelu vanupuikolla tai jollain muulla esineellä voi rikkoa tärykalvon.

Milloin korvien puhdistaminen ja hoitaminen on tarpeen?

Jos korvakäytävään on kertynyt vaha­tulppa, joka ei tule pois, korvien puh­distaminen on tarpeen. Vahatulppa voi myös turvota, jos korvaan menee vettä. Myös kuulokojeen käyttö tai usein toistuva nappikuulokkeiden tai korvatulppien käyttö saattaa lisätä vahan kertymistä korvakäytävään ja aiheuttaa vahatulpan.
Tukkeutuneella korvalla ei kuule normaalisti, ja lisäksi korvassa voi tuntua huminaa tai painon tunnetta. Vahatulppa voi myös tulehduttaa korvakäytävän, mistä voi seurata kipua tai sameaa vuotoa.
Varsinkin paljon sukeltaville uimareille voi kehittyä niin kutsuttu uimarin korva. Korvakäytävään menevä, klooripitoinen vesi kuivattaa korvakäytävän ihoa, mistä seuraa kuivumista ja kutinaa ja jopa korvakäytävän tulehdus. Myös vahan erittyminen voi lisääntyä.

Miten voi ehkäistä ja hoitaa vahatulpan muodostumista?

Parasta ehkäisyä on, ettei korvia kaiva millään esineellä. Jos vahaa muodostuu paljon, vahatulppaa voi ehkäistä käyttämällä tulpan muodostumista ehkäiseviä valmisteita, joita on sekä tippoina että suihkeina. Osa niistä perustuu öljyyn, osa fysiologiseen suola­liuokseen. Jo syntynyttä vahatulppaa voi myös poistaa itsehoitovalmisteilla.
Liuottavaa valmistetta joko suihkutetaan tai tiputetaan korvakäytävään, ja sen annetaan vaikuttaa ohjeiden mukaan. Sen jälkeen korva huuhdotaan kädenlämpöisellä vedellä korvapumpun avulla.
Korvapumppu on pisaran mallinen, pehmeästä kumista tai muovista valmistettu ”pipetti”, joka imaistaan täyteen ja tyhjennetään puristamalla ja vapauttamalla pyöreää säiliöosaa.
Pumpun kärki asetetaan korvakäytävän suulle, painetaan vettä varovasti korvakäytävään ja annetaan veden poistua korvasta, jolloin se tuo mukanaan liuennutta vahaa. Huuhtelu toistetaan, kunnes ulos tuleva vesi on kirkasta.
Korvaa ei saa hoitaa itse, jos tärykalvossa on reikä tai se on putkitettu tai jos korvassa on korvatulehduksen oireita.

Miksi korva kutisee ja miten kutinaa voi helpottaa?

Yleensä korvakäytävän kutina johtuu siitä, että korvakäytävän ohut iho on päässyt kuivumaan ja ärtyy. Kuivunutta ihoa voi hoitaa ja kutinaa ehkäistä hoitavalla korvaöljyllä, joka kosteuttaa korvakäytävän ihon pintaa.
Kutisevaa korvakäytävää ei saa missään tapauksessa raapia pumpulipuikolla tai muulla vastaavalla esineellä, koska raapimisesta ärtynyt iho vain kutiaa entistä pahemmin. Raapiminen vahingoittaa ärtynyttä ihoa, mistä saattaa seurata tulehdus.
Korvakäytävään ei suositella ihovoiteita, koska ne voivat aiheuttaa tukkeuman yhdessä korvavahan kanssa. Korkeintaan korvakäytävän aukkoa ympäröivää, kuivaa ja ärtynyttä ihoa voi hoitaa esimerkiksi dekspantenolipitoisella voiteella. Deks­­pante­­noli muuttuu ihokudoksissa B5-vitamiiniksi, jolla on ihon kollageenin kestävyyttä parantava sekä haavojen paranemista nopeuttava vaikutus.

Milloin korvavaivan kanssa kannattaa lähteä lääkäriin?

Kun vahapaakku haittaa kuuloa tai ei ole lähtenyt kotikonstein, kannattaa varata aika lääkärille tai sairaanhoitajalle puhdistusta varten. Kotikonsteja voimakkaamman korvahuuhtelun saa tehdä vain ammattilainen. Jos kuulo on heikentynyt voimakkaasti, lääkäri selvittää, mistä kuulon alenema johtuu.
Lääkäriin kannattaa lähteä myös, jos korva on kipeä eikä kipu mene ohi särkylääkkeen avulla seuraavaan päivään mennessä. Tai jos korvasta vuotaa eritettä, mikä voi olla oire puhjenneesta tärykalvosta. Lääkäriin on mentävä aina silloin, kun on kyse pienen lapsen korvavaivasta

Asiantuntijana proviisori Susanna Hautakangas, Riihimäen Aurinko apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 4/2020

Apteekki

APTEEKKIHAKU