‹ Takaisin

Itsehoito  |  25.09.2015

Nujerra flunssa

Flunssaa voi ehkäistä helpoilla konsteilla. Jos se iskee, lepo ja itsehoito auttavat.

1. Pese kädet! Hyvä käsihygienia ehkäisee flunssaa ja muitakin tartuntoja. Opeta huolellinen käsienpesu myös lapselle. Flunssa tarttuu myös pisaratartuntana, joten parasta on yskiä ja aivastaa nenäliinaan tai hihan suojassa.

2. Kausi-influenssa­rokote ei suojaa tavalliselta flunssalta, mutta on erittäin tärkeä flunssaa vakavamman influenssan ehkäisyssä.

3. Jos flunssa kaikesta huolimatta iskee, on syytä levätä ja nauttia riittävästi nestettä.

4. Flunssaa ei voi parantaa lääkkeillä, mutta sen oireita voi lievittää itsehoitolääkkeillä. Kuumeeseen ja särkyyn auttavat itsehoidon kipulääkkeet. Nenän tukkoisuutta voi helpottaa avaavilla nenäsuihkeilla. Kysy lääkkeen valinnasta, sopivuudesta ja muista hoitovaihtoehdoista apteekista!

5. Aikuisen flunssapotilaan on syytä mennä lääkäriin, jos flunssaoireisiin liittyy korkea kuume ja voimakas uupumus tai jos hengittäminen on selvästi raskasta. Lääkärin arvio on tarpeen myös, jos jo helpottaneet oireet uusivat parin viikon kuluessa. Lapsella lääkärikäynnin kynnys on matalampi. Jos influenssan riskiryhmään kuuluva saa influenssakaudella flunssaoireita ja kuumetta, on lääkäriin syytä mennä influenssalääkkeen tarpeen arvioimiseksi.

Teksti Tiina Kuosa, kuvat iStockphoto

Julkaistu Terveydeksi! 3/2015

Apteekki

APTEEKKIHAKU