‹ Takaisin

Itsehoito  |  07.12.2015

Stop tupakoinnille

Tupakoinnin lopettamisen hyödylliset vaikutukset alkavat näkyä välittömästi.

1. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Lopettamisella on lukuisia hyviä vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun. Osa vaikutuksista näkyy nopeasti jo ensimmäisten päivien aikana, osa saavutetaan lopettamista seuraavien kuukausien tai vuosien kuluessa.

2. Älä lannistu. Pysyvä onnistuminen vaatii keskimäärin 3–4 lopetusyritystä.

3. Nikotiinikorvaushoito helpottaa savuttomaan elämäntapaan siirtymistä lievittämällä tupakan­himoa ja vähentämällä vieroitusoireita. Myös reseptilääkevaihtoehtoja on saatavilla. Lääkehoito on kuitenkin vain pieni osa lopettamista. Vielä tärkeämpää on saada riittävästi yksilöllistä tukea läheisiltä tai ammattilaisilta.

4. Repsahdusvaara on suuri ensimmäisten viikkojen aikana. Syynä on usein liian lyhyeksi jäänyt lääkehoitojakso, liian pieni annostus tai sitten hoitomuoto ei ole ollut paras mahdollinen. Apteekeissa huolehditaan oikeanlaisen nikotiinikorvaushoidon suunnittelusta ja annetaan ohjeet sen toteuttamiseksi. Kysy apteekista myös muita vinkkejä tupakoinnin lopettamisen tueksi.

5. Tsemppausta tarjoaa Stumppi-neuvontapuhelin, joka palvelee maanantaisin klo 12–20 ja tiistaisin klo 10–18 numerossa 0800 148 484.

Teksti Tiina Kuosa, kuvat iStockphoto

Julkaistu Terveydeksi! 4/2015

Apteekki

APTEEKKIHAKU