‹ Takaisin

Itsehoito  |  09.12.2014

Tervemenoa, tupakka!

Harva pystyy vieroittautumaan tupakasta kertarepäisyllä tai edes usealla yrittämällä. Lähimmäisten tuki ja tarvittaessa vieroitustuotteet antavat potkua päätökseen.

Joka toinen tupakoitsija sairastuu keuhkoahtaumatautiin. Yhdeksän kymmenestä keuhkosyöpäpotilaasta on tupakoinut. Tupakka on osallisena kahdeksassa eniten maailmalla ihmisiä tappavassa taudissa. Vaikka tupakoitsija tietää kaiken tämän, hän jatkaa silti sauhuttelua. Miksi?

– Tupakka sisältää nikotiinia, joka aiheuttaa useimmille käyttäjille voimakkaan fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden hyvin nopeasti. Riippuvuuteen liittyvät vieroitusoireet tekevät lopettamisen vaikeaksi, keuhkosairauksien erikoislääkäri, ylilääkäri Tuula Toljamo Lapin keskussairaalasta sanoo.

Fyysiset vieroitusoireet iskevät, kun nikotiinipitoisuus tupakoitsijan veressä laskee: päätä särkee ja hermostuttaa. Olo on levoton ja ahdistunut, unikin voi häiriintyä. Psyykkiset vieroitusoireet kiusaavat tilanteissa, joihin tupakointi on aiemmin liittynyt. Helpottaakseen vieroitusoireita tupakoitsija sytyttää savukkeen – ja on kierteessä.

– Nikotiiniriippuvuus on kemiallisten aineiden riippuvuutta. Kuten muissakaan kemiallisissa riippuvuuksissa, kohtuukäyttö ei tahdo onnistua.

Korvaushoitoa vieroitusoireisiin

Nikotiinikorvaushoito auttaa tupakoitsijan eroon ensin fyysistä vieroitusoireista ja myöhemmin tupakasta. Korvaushoitovalmisteissa on vähemmän nikotiinia kuin tupakassa, eivätkä ne sisällä muita tupakassa olevia terveydelle haitallisia aineita, kuten tervaa ja hiilimonoksidia. Osassa valmisteista nikotiini imeytyy verenkiertoon suun limakalvon ja osassa ihon läpi.

– Nikotiinikorvaushoito aloitetaan riittävän suurella annoksella, jota pienennetään pikku hiljaa. Kullekin sopiva annos räätälöidään nikotiiniriippuvuuden mukaisesti, apteekkari Eeva Savela Lohjan 1. Apteekista kertoo.

Nikotiiniriippuvuutta mitataan niin sanotulla Fagerströmin testillä. Se on kysymyssarja, jossa tupakoitsija saa vastata muun muassa aamutupakoinnin merkityksestä itselleen. Herätessä herkeävä tupakanhimo kielii voimakkaasta riippuvuudesta.

– Alimitoitettu korvaushoito on usein syynä tupakoinnin uudelleen aloittamiseen. Pitkään tupakoinut saattaa tarvita tuekseen kaksi valmistetta sisältävän yhdistelmähoidon, esimerkiksi purukumin ja laastarin, Eeva Savela jatkaa.

Korvausvalmisteet vaikuttavat tupakkaa hitaammin. Niitä tulisi käyttää ennakoivasti, jottei kova tupakanhimo pääsisi yllättämään. Kun annos on mitoitettu oikein ja sitä tarkistetaan säännöllisesti alaspäin, tupakasta eroon pääseminen voi onnistua puolessa vuodessa. Puolen vuoden aika riittää usein myös siihen, että pääsee irti tupakointitavasta. Vieroitushoitoon kehitettyjä tuotteita ei ole tarkoitettu vuosien käyttöön, vaan niistäkin pitäisi pyrkiä eroon jossain vaiheessa.

Tukea tapariippuvuuteen

Nikotiinikorvaushoito ei auta tupakoinnin aiheuttamaan psyykkiseen eli tapariippuvuuteen. Tupakointi on tapa, josta poisoppimiseen saa varata aikaa.

– Alttius nikotiiniriippuvuuteen on osittain perimässä, mutta lisäksi tarvitaan vahvistavia ympäristötekijöitä. Nuoren tupakoitsijan lähipiirissä kaveritkin usein polttavat, Toljamo kertoo.

Ennen viimeistä sauhua kannattaa miettiä, millä korvaa tupakan jättämän aukon elämässään. Ennakkoon on hyvä pohtia ja kuivaharjoitella, mitä tehdä, kun kaverit kaikkoavat tupakalle ja huomaa olevansa yksin. Lisäksi on hyvä suunnitella, mitä laittaa suuhunsa tupakan sijaan.

– Tupakoinnin lopettamiseen liittyvä painonnousu on sekin tapariippuvuutta, jos lopettaja vaihtaa jälkiruokasauhut suklaaseen.

Koska tupakointi auttaa monia rentoutumaan, tumppaaja saa opetella uusia keinoja purkaa stressiä. Alkoholinhuuruinen ravintola ei välttämättä ole paras paikka purkaa paineita, ei ainakaan vieroitusvaiheessa.

– Kannattaa välttää tilanteita, joissa kontrolli herkästi katoaa: yksikin tupakka pitää yllä nikotiiniriippuvuutta, ja yhdessä tupakassa on askin alku.

Tupakoinnin lopettaminen lopullisesti onnistuu parhaiten ihmiseltä, jolla on tukeaan toinen ihminen: ystävä, perheenjäsen, työterveyshoitaja tai vaikka apteekkilainen.

– Tukihenkilön tehtävänä on tukea ja motivoida, ei arvostella eikä tuomita tupakoitsijaa. Tupakointi on huono tapa, mutta se ei tee tupakoitsijasta huonoa ihmistä, Tuula Toljamo tähdentää.

 

Lisää tietoa

Tumppaajan työkalut

Nikotiinipurukumi auttaa voimakkaaseen tupakanhimoon. Sitä pureskellaan hetki, jonka jälkeen se jätetään poskeen odottamaan. Pureskelua jatketaan, kun maku on heikentynyt. Tätä jatketaan noin puoli tuntia, kunnes maku haihtuu purukumista. Jatkuva jauhaminen tuo suuhun kitkerän maun ja aiheuttaa ilmavaivoja.

Nikotiinilaastari pitää nikotiinipitoisuuden veressä tasaisena. Se laitetaan karvattomalle ja ehjälle iholle lonkkaan, olkavarteen tai rintakehään ja vaihdetaan uuteen kerran vuorokaudessa. Jottei laastari ärsytä ihoa, sen paikkaa vaihdetaan päivittäin.

Imeskelytabletti on huomaamaton ja sopii siksi esimerkiksi asiakaspalveluammatissa työskentelevälle. Tablettia imeskellään, kunnes se alkaa maistua reilusti nikotiinille. Sen jälkeen se jätetään poskeen odottamaan, että maku heikkenee ja tabletti liukenee. Tablettia ei kannata imeä jatkuvasti, tai vapautuva nikotiinimäärä ei ehdi imeytyä verenkiertoon.

Kielenalustabletti helpottaa äkillistä tupakanhimoa, kuten muutkin suun kautta annosteltavat korvausvalmisteet. Se laitetaan kielen alle, jossa sen annetaan sulaa itsekseen noin puolessa tunnissa. Tablettia ei purra eikä niellä.

Inhalaattori muistuttaa käyttötavaltaan tupakkaa ja sopii, jos lopettaja kaipaa käsilleen tekemistä. Se sisältää vaihdettavan nikotiinihöyryä sisältävän kapselin. Yksi kapseli riittää 20 minuutiksi.

Suusumutteen nikotiini imeytyy limakalvoilta nopeasti verenkiertoon. Se tehoaa parhaiten, kun varoo annostelun jälkeen nielemästä muutamaan sekuntiin. Sumutetta saa käyttää kerralla enintään kaksi annosta.

Varenikliini ja bupropioni ovat reseptilääkkeitä, jotka estävät nikotiinin aiheuttamaa mielihyvää. Varenikliini aiheuttaa osalle käyttäjistä vastenmielisyyden tupakkaan. Lääkkeet eivät sovi kaikille.

Asiantuntijana apteekkari Eeva Savela

Vaaralliset vaihtoehdot

Sähkötupakkaa myydään sekä nikotiinittomina että nikotiinia sisältävinä versioina. Tosin joissakin nikotiinittomissa tuotteissa on havaittu nikotiinia ja joissain nikotiinipitoisina myytävistä tuotteista sitä ei ole ollut. Sähkötupakan vaikutuksesta terveyteen ja sen tehosta tupakasta vieroituksessa on vähän tutkimuksia, ja siksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele sitä tähän tarkoitukseen.

Myös nuuskaa on esitetty tupakoinnin lopettamisen apuvälineeksi. Tieteellistä näyttöä sen tehosta tupakasta vieroituksessa ei ole. Nuuska ei ole vaaratonta. Sen ainesosista 28 aiheuttaa syöpää.

Lähde: www.thl.fi

Apteekki auttaa

Apteekkien henkilökohtainen tupakanvieroituspalvelu tukee lopettamispäätöksen tehnyttä ja parantaa onnistumismahdollisuuksia. Palveluun kouluttautunut farmaseutti tai proviisori räätälöi asiakkaalle sopivimman korvaushoidon ja ohjaa siinä hoidon aikana tarvittaviin muutoksiin. Hän tarjoaa henkistä tukea ja auttaa asiakasta miettimään korvaavaa tekemistä tupakoinnin tilalle.

Apteekkilaisen apua tarvitaan erityisesti, jos vieroittautujalla on jokin perussairaus tai hän käyttää säännöllistä lääkitystä. Tupakoinnin lopettaminen saattaa esimerkiksi vähentää diabeetikon insuliinin tarvetta. Korvaushoitovalmisteiden käyttö voi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden tehoon.

Tupakanvieroituspalvelu on edullinen, maksullinen palvelu, ja siihen varataan aika etukäteen. Se sisältää henkilökohtaisten tapaamisten lisäksi yhteydenpidon puhelimitse.

Lisätietoa ja lähin vieroituspalvelua tarjoava apteekki löytyy osoitteesta Apteekki.fi.

Teksti Virve Järvinen, kuvat Riikka Hurri
Asiantuntijoina keuhkosairauksien erikoislääkäri, ylilääkäri Tuula Toljamo, Lapin keskussairaala sekä apteekkari Eeva Savela, Lohjan 1. Apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 4/2014

Apteekki

APTEEKKIHAKU