Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Itsehoito  |  04.04.2023   |  TIINA LAANINEN   |  ISTOCKPHOTO

Voi ei, taas kevät...

Aivastuttaa, nenä vuotaa ja silmiä kutittaa. Jos kevät tuo tullessaan nenästä vuotavan kirkkaan eritteen ja silmäoireita, kyse voi olla siitepölyallergiasta. Oireita voi helpottaa itsehoidolla.

Tyypillisin siitepölyallergian oire on usein nuha: nenästä vuotaa kirkasta eritettä, joka ei ota loppuakseen, vaikka kuinka niistäisi. Lisäksi silmiä voi kutittaa, kirvellä ja ne voivat vuotaa ja punoittaa. Olo saattaa tuntua tukkoiselta, nielu limaiselta ja kurkussa tuntua ärsytystä. Siitepölyallergikolla on usein atooppinen iho, ja myös se saattaa oireilla.

Siitepölyallergian oireet ilmaantuvat toistuvasti tiettyyn aikaan vuodesta, esimerkiksi koivulle allerginen saa oireita koivun kukinnan aikana. Suomessa on yli miljoona siitepölyallergikkoa eli oireet ovat varsin yleisiä.

Nenäsumute helpottaa oloa

Kortisonia sisältävä nenäsumute tuo yleensä tehokkaan avun siitepölyoireisiin, sillä se vähentää nenän limakalvojen turvotusta ja ärsytystä. Tehokkainta hoito on silloin, kun sumutteen käyttö aloitetaan ajoissa eli heti oireiden ilmaantuessa ja sumutetta käytetään koko allergisoivan ajan säännöllisesti. Vain säännöllisellä käytöllä saadaan aikaan riittävä hoitoteho.

Nykyään apteekista saa ilman reseptiä esimerkiksi kortikosteroidisumutteita. Ne vaikuttavat allergian aiheuttamaan tulehdusreaktioon lievittämällä turvotusta. Ne eivät supista limakalvon verisuonia, kuten flunssan tukkoisuutta lievittämään käytettävät nenäsumutteet.

Kotikonsteja siitepölyallergiaan

Siitepölyallergian oireita voi helpottaa myös kotikonsteilla. Esimerkiksi vaatteet ja liinavaatteet kannattaa kuivata sisällä, jotta niihin ei tartu siitepölyä. Koska siitepöly kulkeutuu helposti ulkoa sisälle, kannattaa ennen nukkumaan menoa käydä suihkussa ja pestä hiukset. Myös ulkovaatteet on hyvä pestä tavallista useammin, samoin esimerkiksi lemmikkien turkki.

Osa allergiaoireista kärsivistä saa apua nenäkannusta tai höyryhengityksestä, jotka voivat vähentää nenän limaisuutta ja tukkoisuutta. Hyvä hetki huuhdella nenä on ennen nenäsumutteen käyttämistä. Tämä saattaa myös ehkäistä kortikosteroidisumutteiden mahdolliselta limakalvoa kuivattavalta vaikutukselta.

Kevät tuo allergiaoireet

Siitepölykausi kestää keväästä loppukesään. Ensimmäiset siitepölyallergikot saavat oireita, kun lepän ja pähkinäpensaan kukinta alkaa maalis–huhtikuussa. Jo tätä ennen siitepölyjä voi kulkeutua Suomeen kaukokulkeumina. Joillekin siitepölyallergian kaltaisia oireita aiheuttaa keväisin jo ennen siitepölykautta katupöly.

Eniten siitepölyallergian oireita suomalaisille aiheuttaa koivu. Keskikesällä oireita aiheuttavat heinät ja pujon kukinta, joka voi jatkua pitkälle syksyyn saakka. Ajantasaista siitepölytilannetta eri puolilla Suomea voi seurata esimerkiksi Turun yliopiston norkko.fi-palvelussa.

Uudet antihistamiinit eivät väsytä

Silmäoireisiin saa apua allergian hoitoon tarkoitetuista silmätipoista. Ennen silmätippojen laittamista on tärkeä muistaa pestä kädet. Allergiasilmätipat säilyvät avattunakin huoneenlämmössä. Etenkin herkkäsilmäisille hyvä vaihtoehto voivat olla kerta-annospipetit, joista riittää kerta-annos molempiin silmiin.

Mikäli paikallisesti käytettävät tipat ja nenäsumute eivät tuo tarvittavaa apua, oireiden lievittämiseen voidaan lisäksi käyttää antihistamiinitabletteja. Toisin kuin yleisesti luullaan, kaikki antihistamiinit eivät väsytä.

Koska lääkäriin?

Jos ilman reseptiä myytävät lääkkeet eivät helpota oireita tai oireet ovat hankalia, on hyvä varata aika lääkärille. Tämä on aiheellista myös silloin, jos oireiden syystä ei ole varmuutta. Esimerkiksi yskä tai hengenahdistus voivat olla merkkejä astmasta. Lapsen allergiaoireissa on hyvä käydä aina lääkärissä.

Mikäli oireet häiritsevät arkea lääkkeistä huolimatta merkittävästi, lääkärin kanssa voi keskustella siedätyshoidon mahdollisuudesta. Siinä elimistö opetetaan sietämään allergisoivaa ainetta. Hoito kestää vuosia ja se voidaan toteuttaa joko pistoksina tai tabletteina. Hoito on tehokas ja joissakin tapauksissa se voi estää jopa astman kehittymisen.

Asiantuntijana farmaseutti Mia Luomanpää Kauniaisten Apteekista. Lähteenä myös terveyskirjasto.fi ja allergia.fi

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU