‹ Takaisin

Lääketietoa  |  25.09.2014

5 faktaa: oireita lääkkeistä?

Jos lääkkeen ottamisen jälkeen tulee iho-oireita tai kivuliasta turvotusta, kyseessä saattaa olla lääkeaineallergia. Lääkkeen käyttö tulee varmuuden vuoksi keskeyttää ja ottaa yhteyttä lääkäriin.

1 Yleisin lääkeyliherkkyyden oire on eksanteema, pieni­läiskäinen punoitus, joka kestää joitakin päiviä, har­vemmin viikkoja sen jälkeen, kun sitä aiheuttavan lääkkeen anto on lopetettu. Lääkkeet voivat aiheuttaa myös hengitystieoireita, joista yleisin esimerkki on astmaatikon särkylääkeyliherkkyys, kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Eksanteemassa laajat ihoalueet ovat punakirjavan, kutiavan ihottuman peitossa. Se voi kestää 1–2 päivästä 2–4 viikkoon. Hengitystieoireita puolestaan tulee yleensä astmaatikoille, jotka ovat särkylääkeyliherkkiä niin sanotuille ASA-lääkkeille. Ne ovat asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä.

2 Allergisten lääkereaktioiden yleisyydestä ei ole tarkkaa tietoa. Arvioiden mukaan 5–10 prosenttia ihmisistä on yliherkkä yhdelle tai useammalle lääkeaineelle. Oireiden alkuperän selvittämistä vaikeuttaa, että myös lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat aiheuttaa monenlaisia oireita.

– Kun on kyse allergisesta reaktiosta, oireet tulevat yleensä parin tunnin kuluessa kyseiselle aineelle altistumisesta. Mitä nopeammin oireet ilmaantuvat, sitä vakavammasta tilanteesta on kyse.

3 Yleisimmät oireiden aiheuttajat ovat antibiootit ja tulehduskipulääkkeet. Aina ei ole välttämättä kyse itse lääkeaineesta, vaan aiheuttajana voi olla myös lääkkeen apuaine, kuten punai­nen tai keltainen atsoväriaine.

Lääkeallergia voidaan joskus varmistaa iho-tai verikokeella. Niiden tulos ei kuitenkaan aina riitä varmistamaan allergiaepäilyä suuntaan eikä toiseen. Ainoa varma keino on altistuskoe, joka tehdään poliklinikalla 1–2 päivän aikana. Koetta ei tehdä, jos epäilty lääke voidaan korvata toisella tai, jos altistus voi vaarantaa potilaan hengen.

Epäillyt lääkkeet lopetetaan ja korvataan toisentyyppisillä, mikäli se on mahdollista. Ihoreaktio hoidetaan tarvittaessa kortisonikuurilla.

4 Entä ollaanko joskus liiankin varovaisia, esimerkiksi antibioottiallergian pelossa?

– Varmaan meillä jokaisella on tuttavapiirissä henkilö, joka sanoo olevansa penisilliiniallerginen. Mutta jos asiaa lähdettäisiin tutkimaan altistuksella, oireita ei välttämättä tulisi. Monesti on niin, että kun määrätään jotakin antibioottia, niin tulehdus ja lääkeaine saavat yhdessä aikaan reaktion. Asia on syytä tutkia tarkemmin, jotta oireilu saadaan kuriin, Vuorenmaa korostaa.

5 Lääkereaktio aiheuttaa toisinaan rakkuloita. Esimerkiksi monimuotoisessa punavihoittumassa näkyy 1–2 senttimetrin läpimittaisia läiskiä. Niissä on yleensä rakkula keskellä, ja sen ympärillä pari punasävyistä rengasta.

Toistopunoittumassa mihin ihokohtaan tahansa voi tulla yksi tai useampi vihaisen punainen, kutiava, usein kivulias läiskä. Reak­tion toistuessa läiskiä tulee lisää ja ne muuttuvat voimakkaammiksi. Monia muitakin ihoreaktioita voi ilmetä, esimerkiksi punajäkälää muistuttavia oireita.

Nokkosihottuma johtuu harvoin lääke­aineallergiasta, mutta sekin on mahdollista esimerkiksi penisilliinin ja kefalosporiinien yhteydessä.

Eräistä lääkkeistä voi tulla jopa melko harvinainen, mutta pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen anafylaktinen reaktio. Siihen liittyy voimakkaita iho-oireita, hengenahdistusta ja rytmihäiriöitä.

Angioödeema puolestaan on paikallinen turvotus huulissa, kielessä, nielussa tai iholla. Se voi olla lääkeyliherkkyyden oire. Esimerkiksi eräät verenpainelääkkeet voi­vat aiheuttaa angioödeemaa heti tai vasta kuukausien tai vuosien käytön jälkeen. Oireet voivat olla vakavia, ja lääke tulee vaihtaa heti, jos niitä ilmenee.

Lääkkeet voivat aiheuttaa monenlaisia sivu- ja haittavaikutuksia: antibioottiripuli, psyykenlääkkeiden aiheuttama uneliaisuus sekä suun kuivuminen ja erilaiset oudot tuntemukset ovat tavallisimpia. Ne eivät kuitenkaan tarkalleen ottaen ole allergiaa.

Teksti Ilpo Salonen
Asiantuntijana koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, Allergia- ja astmaliitto

Julkaistu Terveydeksi! 3/2013

Apteekki

APTEEKKIHAKU