‹ Takaisin

Lääketietoa  |  26.02.2015

5 vinkkiä turvalliseen itsehoitoon

Itsehoitolääkkeet ovat turvallisia vain oikein käytettyinä. On tärkeää, että lääkettä käytetään oikeaan vaivaan ja ohjeiden mukaisesti.

1 Varmista itsehoitolääkkeen sopivuus apteekin asiantuntijalta. Ikä, raskaus ja imetys sekä muut käytössä olevat lääkkeet vaikuttavat lääkevalintaan. Esimerkiksi tavallinen kipulääke ibuprofeeni ei välttämättä sovi astmaatikon kipulääkkeeksi.

2 Noudata annostus­ohjetta. Lääkettä on syytä ottaa riittävän tehokas, ohjeen mukainen annos, jotta siitä on apua. Liian suuret annokset ovat kuitenkin haitaksi. Esimerkiksi parasetamoli voi jo suhteellisen pienellä annoksen ylityksellä aiheuttaa vakavia maksavaurioita.

3 Anna apteekin asiantuntijan auttaa. Neuvonnalla on merkitystä. Ruotsissa hengen­vaaralliset parasetamolimyrkytykset yli kaksin­kertaistuivat, kun itsehoito­lääkkeiden myynti vapautettiin kauppoihin ja kioskeihin, joissa neuvontaa ei ole saatavana.

4 Oikea lääke oikeaan vaivaan. Pelkkä oire ei kerro, mikä on oikea lääkevalinta. Vuotavan nenän taustalla voi olla flunssa tai allergia. Molempiin käytetään hoitona nenä­suihkeita, mutta valmisteet ovat vaikutuksiltaan erilaisia. Flunssatukkoisuuden hoitoon tarkoitettu avaava nenäsumute voi liian pitkään käytettynä tukkia nenän entistä pahemmin.

5 Entä jos? Itsehoito lääkkeillä tai lääkkeettömillä keinoilla ei aina ole oikea vaihtoehto. Esimerkiksi närästysoire voikin olla merkki sydänsairaudesta. Silloin virheellinen itsehoito voi viivästyttää elintärkeää hoitoa. Apteekin asiantuntija ohjaa asiakkaan tarvittaessa lääkäriin. Itsehoitolääkkeet ovat turvallisia vain oikein käytettyinä. On tärkeää, että lääkettä käytetään oikeaan vaivaan ja ohjeiden mukaisesti.

Teksti Tiina Kuosa

Julkaistu Terveydeksi! 1/2015

Apteekki

APTEEKKIHAKU