‹ Takaisin

Lääketietoa  |  25.07.2019   |  EMMI PUUMALAINEN   |  iStock

Älä anna kesän pilata lääkkeitäsi!

Helteet uhkaavat myös lääkkeiden säilyvyyttä. Huoneenlämmössä säilytettävien lääkkeiden paras paikka on kodin viilein ja varjoisin paikka, mutta ei jääkaappi.

Hellejaksoina asuntojen sisälämpötila saattaa nousta korkealle, ja myös kuumaa automatka voi uhata lääkkeiden säilyvyyttä.

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei välttämättä muutu lainkaan, mutta lääkeaine hajoaa nopeammin ja sen teho heikentyy. Sen sijaan Voiteiden ja geelien rakenteestakin näkee usein melko nopeasti, onko tuote säilytetty liian kuumassa. Voidetuubista tulee ulos ensin liru nestettä ja sitten vasta paksumpaa tavaraa

– Lyhytaikainen altistus korkeille lämpötiloille ei yleensä pilaa huoneenlämmössä säilytettäviä valmisteita, mutta esimerkiksi viime kesän viikkoja jatkuneet superhelteet todennäköisesti vaikuttivat joidenkin valmisteiden tehoon, arvioi Apteekkariliiton viestintäproviisori Emmi Puumalainen.

Viileään vain valmisteet, jotka sinne kuuluvat

Viileässä säilytettävien valmisteiden kohdalla kannattaa olla erityisen tarkka. Jos matka mökille kestää tunteja, tuotteet kannattaa pakata kylmälaukkuun. Kovilla helteillä kylmälaukku on tarpeen jo apteekkireissulla.

Erityisen herkkiä lyhyillekin lämpötilanvaihteluille ovat insuliinit. Insuliinin teho alkaa heikentyä lämpötilan noustessa yli 30 asteen. Kuumaan autoon tunniksi unohtuneet insuliinit ovat jo melko varmasti menettäneet tehonsa. Yli 50 asteen lämpötila kuten myös jäätyminen tuhoaa insuliinin välittömästi.

Lääkettä ei saa laittaa myöskään jääkaappiin, ellei näin ole erikseen ohjeistettu.

– Huoneenlämmössä säilytettävien lääkkeiden paras paikka on kodin viilein ja varjoisin paikka, mutta ei jääkaappi, Puumalainen painottaa.

Kylmyys voi vaikuttaa huoneenlämmössä säilytettävien valmisteiden koostumukseen ja säilyvyyteen haitallisesti, aivan kuten kuumuuskin. Jääkaapin kosteus on huomattavasti normaalia huoneilmaa korkeampi, mikä myös vaikuttaa valmisteiden säilyvyyteen.

– Lääkkeet kannattaa säilyttää mahdollisimman kuivassa ympäristössä. Monilla lääkekaappi löytyy kylpyhuoneesta, jossa jatkuva kosteus tai saunan lämpö pääsee heikentämään lääkkeiden säilyvyyttä, Puumalainen huomioi.

Erityisen herkkiä kosteudelle ovat poretabletit, suussa liukenevat tabletit sekä kapselit.

Paras turva omassa pakkauksessa

Valmisteiden säilyvyys taataan alkuperäispakkauksessa. Kun tabletti irrotetaan läpipainopakkauksesta, se altistuu helposti esimerkiksi juuri kosteudelle. Pariksi viikoksi dosettiin jaetut lääkkeet kyllä säilyvät, mutta turhaan tabletteja ei kannata ottaa pois pakkauksistaan.

– Jos lääkkeidesi säilyvyys näin kesällä mietityttää, apteekissa pystytään auttamaan. Yksityiskohtaisissa kysymyksissä tietyn lääkkeen osalta apteekki voi tarvittaessa ottaa yhteyttä lääkkeen valmistajaan tai myyntiluvan haltijaan, Puumalainen kertoo.

Apteekki

APTEEKKIHAKU