Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Lääketietoa  |  23.02.2018

Älä säästä lääkkeissä

Tarpeellisista lääkkeistä ei ole järkevää tinkiä. Jos rahat eivät riitä elämän välttämättömyyksiin, hae Kelasta perustoimeentulotukea ja maksusitoumus lääkkeiden ostamiseen.

Miten toimin, jos rahani eivät riitä lääkkeisiin?

Jos rahasi eivät riitä lääkkeisiin, voit hakea lääke­menoihin toimeentulotukea. Perustoimeentulotukea haetaan nykyisin Kelalta, aiemmin sitä haettiin kunnalta.

”Perustoimeentulotukea voi hakea verkossa tai asioimalla Kelan toimistossa. Hakemuksen voi tehdä myös puhelimessa, jos varaa ensin tätä varten puhelinajan Kelasta. Tällöin asiakkaalle soitetaan Kelasta, eikä hänelle aiheudu esimerkiksi puhelinkuluja”, Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen kertoo.

Jos lääkkeet ovat loppumassa ja tuella on kiire, voit olla yhteydessä Kelan asiakaspalveluun, jolloin hakemuksesi käsitellään kiireellisenä. Tällaisessa tilanteessa tieto maksusitoumuksesta välittyy apteekkiin heti, kun toimeentulotukihakemuksesi on hyväksytty.

Kela ei palvele viikonloppuisin. Silloin voit olla yhteydessä kunnan sosiaalipäivystykseen, jos tarvitset tukea nopeasti.

Kenelle toimeentulotuki on tarkoitettu?

Toimeentulotuki on elämän perusmenoihin tarkoitettu viimesijainen taloudellinen tuki. Se tarkoittaa, että sinun on ensin selvitettävä, oletko oikeutettu muihin etuuksiin, kuten työttömyys- tai asumistukeen. Voit hakea toimeentulotukea, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin menoihin – esimerkiksi ruokaan, vaatteisiin tai lääkkeisiin. Kela harkitsee tuen tarvettasi tilanteesi sekä tulojesi, varojesi ja menojesi perusteella.

”Toimeentulotuki on lakisääteinen etuus, jota kannattaa hakea, jos siihen on tarvetta. Lääkkeet eivät ole oikea paikka tinkiä menoista”, Valkonen painottaa.

Toimeentulotuen hakeminen ei ole harvinaista. Vuonna 2017 myönteisiä toimeentulotukipäätöksiä tehtiin noin 1,3 miljoonaa kappaletta ja perustoimeentulotukiasiakkaat hankkivat maksusitoumuksella lääkkeitä yhteensä noin 35 miljoonalla eurolla.

Mitä toimeentulotuen perusosalla korvataan?

Toimeentulotuen perusosa on kiinteä summa, jolla katat muun muassa vähäiset ja satunnaiset terveydenhuoltomenosi sekä henkilökohtaisesta puhtaudesta aiheutuvat menosi – esimerkiksi ilman reseptiä hankkimasi lääkkeet, vitamiinit ja laastarit. Näistä menoista sinun ei tarvitse toimittaa Kelaan erillistä selvitystä, kuten kuitteja tai laskuja.

Reseptilääkkeet Kela korvaa erikseen. Se tarkoittaa, että sinun on liitettävä lääkkeidesi ostokuitit toimeentulotukihakemukseesi.

Myönteisen perustoimeentulotukipäätöksen yhteydessä saat yleensä samalla maksu­sitoumuksen reseptilääkkeisiisi. Maksusitoumus on asiakirja, jolla Kela sitoutuu maksamaan lääkkeesi. Kela toimittaa sen apteekkeihin sähköisesti. Tietyissä tilanteissa voit saada pelkän maksusitoumuksen lääkkeisiisi, jos et ole oikeutettu toimeentulotuen perusosaan.

Voit hakea perustoimeentulotukea myös muihin menoihin kuin lääkkeisiin, esimerkiksi sairaala- tai terveyskeskusmaksuihin.

Millaisiin lääkkeisiin voin saada maksusitoumuksen?

Voit saada maksusitoumuksella lääkkeitä tai valmisteita, jotka on määrätty sinulle reseptillä sairauden hoitoon.

Maksusitoumuksella on mahdollista saada myös sairauden hoitoon määrättyjä itsehoitolääkkeitä ja perusvoiteiden korvattavia pakkauskokoja. Apteekki voi toimittaa maksusitoumuksella myös esimerkiksi ehkäisyvalmisteen, joka vaatii reseptin.

”Lääkekustannuksiin myönnetyllä maksusitoumuksella ei voi saada pesunesteitä, kosmeettisia valmisteita, vitamiineja eikä verenpainemittarin kaltaisia terveydenhoidon laitteita”, Valkonen kertoo.

Apteekki vaihtaa määrätyn lääkkeen edullisempaan vaihtokelpoiseen lääkkeeseen, jos lääkäri ei ole kieltänyt vaihtoa. Jos kiellät vaihdon, maksat itse hinnan erotuksen.

Voit saada maksusitoumuksella apteekista kerralla yleensä kolmen kuukauden lääkkeet, ellei maksusitoumuksessasi ole erikseen rajausta. Apteekki voi toimittaa uuden lääke-erän vasta, kun olet käyttänyt edellisen erän lääkärin ohjeen mukaan lähes kokonaan.

Mitä jos maksusitoumus ei kata tarvitsemaani lääkettä?

Toimeentulotukipäätöksen liitteessä kerrotaan, mitä lääkevalmisteita maksusitoumus kattaa. Kela voi myöntää erillisen selvityksen perusteella niin sanotun rajatun maksusitoumuksen lääkkeisiin, joita maksusitoumus ei muuten kattaisi.

Saadaksesi rajatun maksusitoumuksen, sinun tulee toimittaa Kelaan potilasohjeen lisäksi esimerkiksi lääkärin antama lääke­tieteellinen selvitys valmisteen tarpeellisuudesta sairautesi hoidossa.

Kela voi myös perustellusta syystä rajata maksusitoumuksesta pois tiettyjä lääkkeitä tai rajata maksusitoumuksen ainoastaan kertaostoa varten.

Miten ostan maksusitoumuksella lääkkeitä apteekissa?

Tieto maksusitoumuksesta välittyy Kelalta automaattisesti apteekkeihin.

”Asiakas voi asioida missä apteekissa tahansa. Hänen ei tarvitse käyttää esimerkiksi omaa lähiapteekkiaan, jos se tuntuu hankalalta”, Valkonen huomauttaa.

Kun esität apteekissa Kela-korttisi, apteekin henkilökunta voi hakea tiedot maksusitoumuksestasi. Jos maksusitoumus kattaa lääkkeen, sinun ei tarvitse itse maksaa lääkkeestä.

Maksusitoumus on aina henkilökohtainen.

Kuinka nopeasti maksusitoumus myönnetään?

Normaali toimeentulohakemus käsitellään seitsemän arkipäivän kuluessa. Tieto maksusitoumuksesta välittyy sähköisesti apteekille päätöksen antamista seuraavana päivänä.

Kela käsittelee kiireelliset hakemukset viimeistään toisena arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Tällöin tieto maksusitoumuksesta välittyy apteekille saman päivän aikana.

Kuinka kauan maksusitoumus on voimassa?

Maksusitoumuksen päättymispäivä on yleensä sama kuin perustoimeentulotuen päätöksenkin.

Tiedot maksusitoumuksesta näkyvät apteekissa niin kauan kuin maksusitoumus on voimassa. Apteekki välittää maksusitoumuksella toimitettujen lääkkeiden tai valmisteiden osto­tiedot Kelaan.

Maksusitoumusta ei voida myöntää takautuvalle ajalle. Jos siis haet toimeentulotukea maaliskuulle, et voi saada maksusitoumusta helmikuun lääkeostoksiisi.

Voinko jättää maksusitoumuksen käyttämättä?

Voit myös jättää maksusitoumuksen käyttämättä ja maksaa lääkkeet itse. Tällöin et saa lääkkeistä normaalia Kela-korvausta apteekissa, vaan sinun tulee itse hakea korvaus myöhemmin Kelasta. Lääkkeiden omavastuuosuus voidaan huomioida toimeentulotuen menoina.

Ohjeet toimeentulotuen hakemiseen löydät osoitteesta kela.fi/toimeentulotuki-nain-haet.

Teksti: Matti Välimäki
Grafiikka: Otavamedia OMA
Asiantuntijana etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen, Toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskus, Kela

Julkaistu: Terveydeksi! 1/2018

Apteekki

APTEEKKIHAKU