‹ Takaisin

Lääketietoa  |  26.02.2015

Apteekki.fi tutuksi

Nyt se on täällä: Apteekkariliiton uusi verkkosivusto kaikille terveydestä, hyvinvoinnista, lääkkeistä ja sairauksien hoidosta kiinnostuneille. Tervetuloa tutustumiskierrokselle.

1 Apteekin neuvot -osio sisältää nimensä mukaisesti kattavan kokoelman neuvoja ja tieto-osioita terveyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen sekä erilaisten sairauksien ja vaivojen itsehoitoon. Täältä löytyvät myös inhaloitavien lääkkeiden oikeaan annosteluun ohjaavat videot.

Esimerkiksi eri vitamiinien, kivennäisaineiden ja lisäravinteiden merkitys ja tarve selvitetään monessa tiiviissä tietopaketissa. Muita aiheita ovat muun muassa allergia, kipu ja flunssa sekä sydän ja verenkierto.

2 Lääkkeiden hinnat ja korvaukset -otsikon takana on tietoa lääkkeiden hintaan vaikuttavista tekijöistä sekä lääkkeiden korvattavuudesta. Lääkekorvauslaskuri on myös tässä osiossa.

3 Apteekkipalvelut kokoaa yhteen apteekkien lukuisat palvelumuodot annospussipalvelusta ja inhalaatiohoidon tarkistuksesta lääkehoidon kokonaisarviointiin.

4 Tietoa apteekeista -osiossa kerrotaan apteekkien ajankohtaisia uutisia sekä käsitellään apteekkien vastuullista toimintaa, kuten lääkejätteiden hävittämistä. Täällä on myös tietoa apteekista työpaikkana sekä linkki Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tuottamaan lääkekasvatussivustoon, joka palvelee erityisesti peruskoulun opettajia.

5 Apteekkihaulla voi etsiä apteekkia tai verkkoapteekkia nimen, osoitteen, kaupungin tai postinumeron perusteella. Hakua voi halutessaan rajata esimerkiksi apteekin tarjoamien palveluiden tai vaikkapa verkkokaupan toimitustapojen mukaan. Palvelun avulla on helppo löytää luotettavat suomalaiset verkkoapteekit ja lähin apteekki myös matkoilla.

6 Lääkekorvauslaskurin avulla voi katsoa lääkkeen hinnan ja korvauksen. Laskurin hakukenttään kirjoitetaan lääkevalmisteen nimi, jolloin näkyviin tulevat kaikki kyseisen lääkeaineen eri valmisteet hintoineen ja korvauksineen.

Laskuri ilmoittaa erikseen yhden pakkauksen hinnan, kelakorvauksen sekä valmisteen hinnan korvauksen jälkeen.

Haulla voi myös valita korvattavuuden vaihtoehdot. Esimerkiksi kun diabetesta sairastava henkilö hakee tiettyä lääkevalmistetta, valintavaihtoehdoiksi tulevat kohtien ”ei korvausta” ja ”peruskorvaus” lisäksi kohta ”Kela-kortissani on sairaudennumero: 103 Diabetes.” Kun valitsee tämän vaihtoehdon, laskuri ilmoittaa lääkkeen hinnan ylemmän erityiskorvauksen jälkeen.

7 Terveyskirjaston hakukentän kautta pääsee käsiksi yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaan artikkeliin.

8 Terveydeksi!-otsikon alta avautuvat linkit Terveydeksi!-lehden eriteemaisiin, kansantajuisiin terveysartikkeleihin.

9 Ajankohtaista-osioon on listattu päivänpolttavia terveyden ja lääketieteen uutisia.

10 Proviisori Katariina Kalsta ja muut asiantuntijat kirjoittavat blogissa apteekkeihin ja terveyteen liittyvistä aiheista.

 

Terveydeksi! muutti Apteekki.fi:hin

Kaikki painetun Terveydeksi-lehden jutut julkaistaan nyt myös uuden Apteekki.fi-sivuston Terveydeksi!-verkkolehdessä.

Lehden oma verkko-osoite www.terveydeksi.fi toimii yhä – se ohjaa kävijän uuteen osoitteeseen.

Terveydeksi!-lehti paransi palveluaan uuden verkkosivunsa myötä. Lehden juttuja pystyi aiemmin lukemaan verkossa ainoastaan selattavasta digilehdestä. Nyt artikkelit ovat sivustolla sellaisinaan luettavissa. Sivusto toimii myös mobiililaitteilla, joten sisältöjä on helppo selata esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla.

Myös vanhat artikkelit otettiin hyötykäyttöön: sivustolla voi lukea lehdessä vuonna 2010 ja myöhemmin julkaistuja juttuja.

11 Lukijakilpailuun voi osallistua verkossa äänestämällä uusimman numeron parasta artikkelia. Kilpailun kautta voi myös esittää lehden sisältöä koskevat mieli-piteet ja toiveet.

Artikkelit on jaoteltu osioihin teemoittain, samoin kuin painetussa lehdessä. Esimerkiksi Terveys-osiossa on laaja kattaus Terveydeksi!-lehden artikkeleita terveyden ja hyvinvoinnin eri alueilta. Artikkeleissa kerrotaan muun muassa seksuaalisuuden merkityksestä terveyden ja elämänilon säilyttämisessä, astman hoidosta, muistisairauksien ennaltaehkäisystä ja hoidosta sekä eturauhasvaivojen tunnistamisesta ja hoidosta.

Omat osionsa on myös esimerkiksi ihonhoidolle, mielenterveydelle, itsehoidolle, ravitsemukselle ja lemmikeille.

Verkkolehden Lääketietoa-osio osoittaa lukijalle havainnollisin artikkelin ja vinkein, millaista on lääkkeiden oikea ja turvallinen käyttö. Lisäksi kerrotaan siitä, mitä lääkekaappiin kuuluu ja miten lääkkeet asianmukaisesti hävitetään.

Terveydeksi!-verkkolehdessä on myös hyödyllinen Apteekkari vastaa -kysymyspalsta, jossa apteekkariasiantuntija vastaa lukijoiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin esimerkiksi siitä, mikä on katto-korvaus tai miten pitkään sähköinen resepti on voimassa. Sivujen kautta voi helposti lähettää kysymyksiä apteekkarille. Vastaukset ovat luettavissa Terveydeksi!-lehdestä ja verkkolehdestä.

Teksti Janne Ora, kuvat Apteekki.fi

Julkaistu Terveydeksi! 1/2015

Apteekki

APTEEKKIHAKU