‹ Takaisin

Lääketietoa  |  15.03.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Lääkehoidon päivä tukee pärjäämistä korona-arjessa

Päivän päätapahtumana järjestetään kaikille avoin webinaari koronarokotteista. Apteekit kannustavat LOTTA-listan avulla kiinnittämään huomiota omaan lääkitysturvallisuuteen.

Torstaina 18.3. vietetään vuotuista Lääkehoidon päivää teemalla ”turvallinen lääkehoito korona-arjessa”. Pandemiatilanteesta johtuen teemapäivän tapahtumat keskittyvät verkkoon.

Lääkehoidon päivän valtakunnallisena päätapahtumana THL järjestää yhteistyössä potilasjärjestöjen, useiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkealan toimijoiden kanssa koronarokotteiden turvallisuutta käsittelevän webinaarin.

Puolitoista tuntisessa webinaarissa keskustellaan asiantuntijoiden johdolla koronarokotteiden turvallisuudesta ja kerrotaan mitä tutkittua tietoa koronarokotteesta on. Webinaarissa kerrotaan myös koronasta tautina ja sen seurauksista.

Webinaari on kaikille avoin, eikä se vaadi ilmoittautumista. Linkki webinaariin löytyy THL:n tapahtumakalenterista. Webinaarista tuotetaan myös videotallenne, joka on katsottavissa jälkikäteen.

Lotan avulla lääkitys kuntoon

Lääkehoidon päivän tavoitteena on järkevän lääkehoidon edistäminen. Apteekit kannustavat tällä viikolla kaikkia huolehtimaan omasta lääkitysturvallisuudestaan. Yli 65 vuotta täyttäneille suositellaan LOTTA-tarkistuslistan täyttämistä. Listan kahdeksan kysymyksen avulla on helppo itse selvittää onko oma lääkehoito kunnossa. LOTTA-listan täyttöohjeineen saa apteekista tai sen voi tulostaa netistä apteekki.fi- tai fimea.fi -sivustoilta. 

Koronapandemian aikana ikäihmiset ja muut riskiryhmät ovat rajoittaneet kontaktejaan ja turvautuneet vaihtoehtoisiin asiointitapoihin. Erityisesti sähköisen valtuuden antaminen läheiselle on osoittaunut toimivaksi ratkaisuksi hoitaa apteekkiasiointi poikkeusaikana. Asiointitavan vaarana kuitenkin on, että lääkeneuvonta ei aina tavoita kohdettansa, lääkkeen käyttäjää.

- On ensisijaisen tärkeää, että lääkkeen käyttäjällä on asiointitavasta riippumatta aina mahdollisuus saada ohjeet lääkkeen turvalliseen ja oikeaoppiseen käyttöön. Apteekkiin kannattaa ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, jos esimerkiksi lääkkeen annostus tai yhteensopivuus muun lääkityksen kanssa herättää kysymyksiä, kannustaa Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen

Yhä useampi suomalainen on pandemian myötä löytänyt myös apteekkien verkkopalvelut. Lähes koko apteekin tuotevalikoima, myös reseptilääkkeet on mahdollista tilata verkosta.  

- Reseptilääkkeiden tilaaminen suomalaisesta verkkoapteekista on turvallista. Tilausta käsitellessä suoritetaan kaikki asiaan kuuluvat tarkistukset kuten lääkkeen yhteensopivuus muun lääkityksen kanssa. Tilaus käydään aina läpi puhelimitse farmaseutin kanssa, joten asiakas saa aina myös tarvitsemansa lääkeneuvonnan. Lisäksi voi pyytää LOTTA-listan mukaan tilaukseen, Kyllönen vinkkaa.

Apteekki

APTEEKKIHAKU