‹ Takaisin

Lääketietoa  |  25.09.2014

Vaaralliset väärennökset

Tuliko oudosta sähköpostiosoitteesta tarjolle erektio-, diabetes- ja unilääkkeitä, jotka voisit tilata ilman lääkärin määräystä? Netissä liikkuu monenlaista yrittäjää, joiden tuotteiden laatu on arvailujen varassa ja laillisuus niin ja näin.

Tullin mukaan lääkeväärennösten myynti kasvaa kolme kertaa nopeammin kuin laillisten lääkkeiden kauppa. Väärennettyjä lääkkeitä on kaupattu varsinkin kehitysmaissa aiemminkin, mutta nyt netti on tehnyt bisneksestä maailmanlaajuista.

– Väärentäminen on saanut teollisen toiminnan piirteitä, ja järjestäytynyt rikollisuus on siinä vahvasti mukana.

Väärennöksistä kääritään huomattavat voitot, ja ne ovat ohittaneet tuottavuudessa ja kannattavuudessa jo huumekaupan, kertoo tulliylitarkastaja Lasse Ryyttäri.

Väärennöksiä myyviä sivustoja on arviolta satoja tuhansia. Epäluotettaviin tuotteisiin voi törmätä myös matkoilla: useat suomalaiset tuovat tuliaisina esimerkiksi Kaukoidästä ostettuja väärennöksiä, jotka usein ovat varsin aidon näköisiä.

Taitavaa työtä

– Tavallisen ihmisen on käytännössä mahdoton tietää, onko kyseessä väärennös vai aito lääke, eikä sitä silmämääräisesti pysty aina asiantuntijakaan sanomaan. Väärennökset kehittyvät koko ajan, ja monesti tarvitaan tarkkoja laboratoriotutkimuksia, ennen kuin tuotteen sisältö ja aitous selviävät.

Sisältö voi olla monipuolinen: tableteista ja kapseleista on löytynyt muun muassa lattiavahaa, lyijypitoista tiemaalia, nikkeliä, rotanmyrkkyä, linnunkakkaa, tiilipölyä ja mustetta. Tuote voi sisältää myös lääkeaineita mutta muita kuin pakkauksessa on väitetty, esimerkiksi astmalääkkeen seassa voikin olla verenpainelääkettä.

Yliproviisori Sami Paaskoski lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta muistuttaa, että lääkeainetta voi olla myös liikaa tai liian vähän.

– Tehotonkin lääke voi olla hengenvaarallinen. Sairaus tai sen oireet eivät pääse paranemaan, vaan tilanne voi kehittyä yhä vakavammaksi. Ja vaikka lääkeaineita ei olisikaan, valmisteen sisältämät muut aineet voivat olla elimistölle vaarallisia, hän toteaa.

Erektiolääkkeet ovat edelleen suosituin lääkeväärennösten ryhmä, mutta niiden rinnalle on nousemassa paljon uusiakin tuotteita. Antibiootteja, vahvoja kipulääkkeitä, sydän-, masennus- ja jopa syöpälääkkeitä kaupataan netissä surutta.

Väärennökset aiheuttavat eriasteisia haittoja, jopa kuolemantapauksia. Tarkkoja tilastoja asiasta ei ole.

– Haittoja on onnistuttu myös jäljittämään, esimerkiksi Afrikasta tunnetaan rokotekuolemia ja eri puolilta maailmaa maksa- ja munuaisvaurioita, joiden aiheuttajaksi ovat paljastuneet lääkeväärennökset.

Etenkin Aasiassa monet menehtyvät malariaan, kun sitä yritetään parantaa väärennetyillä, tehottomilla lääkkeillä, Ryyttäri kertoo.

Väärennöksiin törmää todennäköisimmin alhaisen elintason maissa tai nettikaupassa, mutta esimerkiksi Britanniassa niitä on muutaman kerran päätynyt myös apteekkeihin.

Laillinen nettikauppa säänneltyä

Apteekista tai muulta lailliselta lääkkeiden vähittäismyyjältä voi tilata postitse resepti- ja itsehoitolääkkeitä, jos ostopaikka on Eta-maassa (EU-maat sekä Norja, Islanti ja Liechtenstein). Eta-alueen ulkopuolelta ei saa tilata lääkkeitä lainkaan.

Reseptilääkkeitä vastaanottavalla asiakkaalla on oltava lääkärin asianmukaisesti antama lääkemääräys ennen lääkkeen vastaanottamista. Lääkkeitä saa ostaa omaan käyttöön kerrallaan korkeintaan kolmen kuukauden tarvetta vastaava määrä. Lääkevalmisteella pitää olla myyntilupa siinä maassa, josta se on hankittu.

Ostajan voi olla vaikea selvittää, mikä myyjä on laillinen. Paaskosken mukaan ulkomailta tilattaessa kannattaa olla tarkkana, jos nettiapteekkiin on ylipäätään tarpeen turvautua.

– Apteekin tai muun laillisen vähittäismyyjän sivuilta pitää käydä ilmi kaikki oleelliset yhteystiedot, tiedot viranomaisten antamista toimiluvista ja mielellään mahdollisuus tarkistaa viranomaisten sivuilta myyjän laillisuus. On syytä selvittää, kenen kanssa kauppoja on tekemässä – lääkkeitä ei pidä ostaa nimettömiltä tahoilta, hän korostaa.

Asiakkaita vetää nettikauppaan moni seikka, esimerkiksi ostamisen vaivattomuus, halu välttää arkaluontoisiakin keskusteluja lääkärin kanssa, kokeilunhalu sekä usein tuttavan antama suositus.

– Ongelma onkin sama kuin venäläisessä ruletissa. Samanniminen tuote voi sisältää mitä erilaisimpia aineita. Kukaan ei vastaa laittoman lääkkeen turvallisuudesta. Vakavimmassa tapauksessa vaikutukset voivat olla hengenvaarallisia, Paaskoski muistuttaa.


Lisää tietoa


Tarkista ja epäile

Valtaosa netissä myytävistä lääkkeistä on väärennöksiä. Epäilysten on syytä herätä, jos:

  • lääkkeen myyntipaikka vaikuttaa tavalla tai toisella epämääräiseltä – mieti, ostaisitko samasta paikasta pullollisen vettä!
  • tuotteen hinta on erittäin edullinen
  • reseptilääkkeitä tarjotaan ilman reseptiä
  • pakkaustekstissä on virheitä tai tuoteseloste puuttuu
  • myyjän tiedot ovat puutteelliset, esimerkiksi pelkkä nettiosoite
  • myyjä ei kerro tietoja vastuu henkilöistään tai mainitse viran omaisen myöntämästä toimiluvasta
  • myyjä lupaa laittaa matkaan uuden lähetyksen maksutta tai alennuksella, jos lääkkeet juuttuvat tulliin
  • myyjä mainitsee (usein huomaamattomassa kohdassa), että asiakas tekee hankinnat omalla vastuullaan.


Teksti Ilpo Salonen, kuvitus Tuomas Ikonen
Asiantuntijoina tulliylitarkastaja Lasse Ryyttäri, Tullihallitus sekä yliproviisori Sami Paaskoski, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ]

Julkaistu Terveydeksi! 1/2011

Apteekki

APTEEKKIHAKU