‹ Takaisin

Lapset  |  26.09.2015

Äiti, tarkista lääkityksesi

Monet lääkkeet voivat olla vauvalle haitallisia raskauden tai imetyksen aikana. Lääkkeiden käytöstä kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa jo silloin, kun vasta suunnittelee perheenlisäystä.

Äidin sairauksien hyvä hoito on erityisen tärkeää raskauden ja imetyksen aikana. Jos äiti voi huonosti, se on merkittävä riski myös vauvan hyvinvoinnille.

Lääkkeiden käytöstä tulisi kuitenkin aina keskustella oman lääkärin, terveydenhoitajan tai apteekin ammattilaisen kanssa. Näin voidaan varmistaa, että hoito on vauvan kannalta mahdollisimman turvallinen.

Jos naisella on jokin krooninen sairaus ja säännöllinen lääkitys, asiasta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa jo raskautta suunniteltaessa.

Tarvittaessa lääkitys tulee vaihtaa toiseen jo ennen raskautta.

– Lääkkeet voivat aiheuttaa haittoja sikiölle ennen, kun äiti edes tietää olevansa raskaana. Lisäksi lääkkeen vaihtaminen raskauden aikana voi olla hankalaa, kertoo lääketieteen tohtori Heli Malm Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Teratologisesta tietopalvelusta.

Esimerkiksi osa epilepsia-, reuma-, verenpaine- ja psyykenlääkkeistä voi olla haitallisia kehittyvälle sikiölle. Diabetes ja astma ovat puolestaan esimerkkejä sairauksista, joiden lääkehoito on yleensä turvallista vauvalle, mutta huonosti hoidettu sairaus on sikiölle merkittävä riski.

Joskus on tarpeellista jatkaa lääkehoitoa, jos riski sikiölle on pieni mutta hyöty äidin terveyden kannalta suuri. Esimerkiksi äidin epilepsiakohtaus voi olla vauvalle selvästi haitallisempi kuin sairauden hoidossa käytetyt lääkkeet. Myös äidin psyykkisten ongelmien hoito on tärkeää, vaikka lääkkeet voivat joskus aiheut­taa ohimeneviä lääkeoireita vastasyntyneelle.

– Säännöllistä lääkitystä ei pidä lopettaa tai muuttaa omin päin, Malm muistuttaa.

Lyhytaikaistenkin lääkekuurien kohdalla kannattaa aina mainita lääkärille, jos raskaus on suunnitteilla. Myös itsehoitolääkkeiden turvallisuus mahdollisen raskauden aikana kannattaa selvittää esimerkiksi apteekista.

Oikea hoito ovulaatiosta syntymään

Jotkut lääkkeet voivat haitata naisen ovulaatiota eli munasolun irtoamista ja raskaaksi tulemista. Tällaisia ovat esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja aspiriini eli asetyylisalisyylihappo kivun hoidossa käytettävillä annoksilla. Perheenlisäystä toivovan naisen kannattaa välttää niiden säännöllistä ja runsasta käyttöä.

Alkuraskaus on sikiön kehityksen kannalta erityisen herkkää aikaa, sillä silloin kudokset erilaistuvat: syntyy pieni pää, kädet, jalat, hermosto ja sisäelimet.

Osa äidin käyttämistä lääkkeistä voi häiritä tätä prosessia ja lisätä keskenmenon ja sikiön epämuodostuman riskiä.

Ehdottomasti kiellettyjä ovat synteettiset A-vitamiinijohdokset, kuten vaikean aknen hoidossa käytetty isotretinoiini. Näiden lääkkeiden käyttö tulee lopettaa hyvissä ajoin ennen mahdollista raskautta.

Kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan runsaasti folaatteja sisältävää ruokavaliota. Niukka folaatin saanti ennen raskautta ja raskauden alkuviikkoina suurentaa riskiä synnyttää lapsi, jolla on hermostoputken sulkeutumishäiriö eli selkärankahalkio. Useiden tutkimusten mukaan riittävä foolihapon saanti ennen raskautta ja raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana voi vähentää myös vauvan huuli-suulakihalkion ja sydänvikojen riskiä.

Ravinnosta folaatteja saa muun muassa vihreistä kasviksista, pavuista, täysjyväviljasta ja kananmunasta. Kansainvälisesti suositellaan myös 400 mikrogramman foolihappolisää, joka tulisi aloittaa jo pari kolme kuukautta ennen, kun aikoo jättää ehkäisyn pois.

Alkuraskauden jälkeen sikiön elimistö kypsyy, kasvaa ja kehittyy. Kaikki lääkkeet eivät ole silloinkaan vaarattomia, vaan ne voivat lisätä esimerkiksi kehitysviiveen, elinten toiminnan häiriön tai ennenaikaisen syntymän riskiä.

Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet voivat puolestaan aiheuttaa vauvalle lääke- tai vieroitusoireita syntymän jälkeen. Tällainen riski liittyy esimerkiksi masennuksen hoidossa käytettyihin SSRI-lääkkeisiin, mutta oireet ovat yleensä lieviä ja ohimeneviä.

– Äidin masennus täytyy aina hoitaa hyvin, eikä äidille tärkeää lääkitystä pidä lähteä purkamaan loppuraskaudessa, Heli Malm korostaa.

Lääkitys estää harvoin imetyksen

Lääkkeet eivät yleensä aiheuta vauvalle ongelmia imetyksen aikana, koska niitä erittyy rintamaitoon vain vähän. Asia on kuitenkin aina hyvä varmistaa ennen lääkkeen käyttöä.

Vastasyntyneen elimistö ei vielä osaa käsitellä lääkkeitä ja vauvan munuaisten toiminta on hitaampaa kuin aikuisella. Siksi äidin säännöllisesti käyttämä lääke voi kertyä vauvan elimistöön ja aiheuttaa haittoja.

– Äidin lääkehoito on vain harvoin este imetykselle. Usein lääke on mahdollista vaihtaa sellaiseen, joka on turvallinen vauvalle, Heli Malm kertoo.

Erityisesti ongelmia voi tulla keskushermostoon vaikuttavista lääkkeistä. Esimerkiksi kipu- ja yskänlääkkeenä käytetty kodeiini voi aiheuttaa vauvalle vakaviakin haittoja.

Itsehoitolääkkeitä harkiten

Odottajalla on usein vaivoja, joihin tarvitaan itsehoitolääkkeitä. Apteekin ammattilainen tai lääkäri osaa neuvoa odottavaa äitiä sopivan lääkeaineen valinnassa.

Tulehduskipulääkkeet voivat häiritä loppuraskaudessa sikiön verenkiertoelimistön toimintaa ja munuaisten kehittymistä. Aspiriini eli asetyylisalisyylihappo voi lisäksi aiheuttaa verenvuotoja sekä äidille että vauvalle, jos lääkettä käyttää kipulääkeannoksina lähellä
synnytysajankohtaa.

Raskauden aikana turvallisin kipu- ja kuumelääke on parasetamoli. Senkin käytössä kannattaa silti noudattaa varovaisuutta.

– Parasetamolia kannattaa käyttää vain silloin, kun se on oikeasti tarpeen. Joissakin tutkimuksissa sen on epäilty aiheuttavan haittoja kehittyvälle sikiölle, mutta tuloksia ei ole pystytty varmistamaan, Heli Malm toteaa.

Moneen itsehoidolla hoituvaan vaivaan, kuten allergiaan, emättimen hiivatulehdukseen ja raskaana olevilla yleiseen närästykseen, löytyy turvallinen lääke. Ennen hoidon aloitusta asiasta on kuitenkin hyvä keskustella neuvolassa tai apteekissa.

Vältä luontaistuotteita

Heli Malm korostaa, että erilaisten ”luontaistuotteiden” käyttöä raskauden ja imetyksen aikana tulisi välttää. Vaikka tuotteita mainostetaan luonnollisina ja turvallisina vaihtoehtoina lääkkeille, ne eivät aina sitä ole.

– Emme juuri tiedä näiden valmisteiden hyödyistä, mutta niillä voi olla haittoja kehittyvälle lapselle. Tuotteissa voi olla epäpuhtauksia, ympäristömyrkkyjä tai jopa lääkeaineita. Ei ole mitään syytä ottaa sellaista ylimääräistä riskiä raskauden tai imetyksen aikana.

Ravintolisistä odottajalle suositellaan vain foolihappoa, jota saa riittävästi esimerkiksi apteekissa myytävästä raskausajan monivitamiinivalmisteesta.

– Tärkeintä on syödä monipuolisesti. Monet ravintoaineet imeytyvät paremmin, kun saamme niitä ravinnosta emmekä purkista, Malm summaa.

Lisää tietoa

Teratologinen tietopalvelu neuvoo vanhempia

Teratologinen tietopalvelu antaa tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä. Sieltä saa neuvoja myös imetyksen aikaista lääkitystä koskevissa kysymyksissä.

Palveluun voivat ottaa yhteyttä raskautta suunnittelevat tai jo lasta odottavat äidit ja isät, mutta myös terveydenhuollon ammattilaiset.

Tietopalvelu on avoinna arkisin kello 9–12 numerossa 09 4717 6500. Puhelusta peritään normaali puhelumaksu.

Lisätietoa Teratologisesta tietopalvelusta >

Vauvan odotus -opas maksutta apteekista

Vauvaa odottavat perheet voivat noutaa oman Vauvan odotus -oppaansa maksutta apteekista. Oppaan avulla voi muun muassa seurata vauvan kehitysvaiheita eri raskausviikoilla. Kirjaan voi myös tehdä omia muistiinpanoja.
Opas kertoo odottajan tavallisista vaivoista, kuten pahoinvoinnista, väsymyksestä, tunteiden ailahtelusta ja elimistön muutoksista raskauden aikana. Kääntöpuolella on oma osio vauvan isälle.

Teksti Virpi Ekholm, kuvat iStockphoto

Asiantuntijana LT Heli Malm, Teratologinen tietopalvelu, HUS

Julkaistu Terveydeksi! 3/2015

Apteekki

APTEEKKIHAKU