Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Itsehoito  |  28.09.2020   |  ANNE PENTTILÄ   |  INGIMAGE

Hoida flunssanenä oikein

Nenäsuihkeissa riittää tarjontaa: on avaavaa, hoitavaa, kosteuttavaa, öljypitoista – ja lisäksi liuta erilaisia vaikuttavia aineita A-vitamiinista antihistamiiniin. Mikä tuote sopisi oman tukkoisen nenän hoitoon?

Puhdista ensin nenäontelot

» Kun on flunssa ja nenä tukossa, pelkällä avaavalla nenäsuihkeellakin pääsee useimmiten jo pitkälle. Jos kuitenkin nenäontelot ovat jo valmiiksi täynnä limaa ja karstaa, avaavan suihkeen vaikutus ei välttämättä yllä sinne mihin pitäisi. Ontelot pitäisi ensin saada puhtaaksi.

Nenäonteloiden puhdistaminen onnistuu kosteuttavilla, vesipohjaisilla suihkeilla tai suolaliuoksella ja nenäkannulla. Kosteuttavat öljypohjaiset suihkeet myös puhdistavat, mutta ne saattavat tehdä limakalvon päälle suojakerroksen, jonka läpi lääkeaineet eivät pääse vaikuttamaan.

Kun nenäontelot ovat puhtaat, avaava suihke pääsee vaikuttamaan kunnolla.
Hoidon voi vielä viimeistellä kosteuttavalla, esimerkiksi öljypohjaisella suihkeella.

Hoida kuivat limakalvot

»Hyväkuntoiset limakalvot värekarvoineen suojaavat elimistöä esimerkiksi flunssaviruksilta. Värekarva on limakalvon solun pinnalla oleva mikroskooppisen pieni karvamainen rakenne, joka ottaa kiinni epäpuhtauksia ja työntää niitä ulos.

Kuivassa limakalvossa solujen värekarvat eivät toimi, ja limakalvot voivat myös revetä ja vuotaa verta. Nenää voi aristaa tai kutittaa, ja voi tuntua, ettei happi oikein kulje.

Kuivumista voi ehkäistä käyttämällä ilmankostutinta ja ulkona pakkasella nenäsuojaa, jonka läpi voi hengittää. Aamuin illoin voi käyttää kosteuttavaa, öljypohjaista, A-vitamiinia tai dekspantenolia sisältävää nenäsuihketta.

Ennaltaehkäise huuhtelemalla

» Nenähuuhtelukannua kannattaa käyttää ennaltaehkäisevästi, vaikka ei vielä olisikaan flunssa-, allergia- tai limakalvojen kuivumisoireita. Yhdestä sieraimesta sisään ja toisesta sieraimesta ulos kulkeva, sopivan lämmin suolaliuos kosteuttaa ja huuhtelee pois epäpuhtauksia.

Käyttöohjeet tulevat nenähuuhtelukannun mukana, ja netissä on myös ohjevideoita. Kannun käyttö on opittavissa, vaikka ensimmäinen kerta voikin olla vähän hankala.

Ennaltaehkäisevä nenähuuhtelu on Suomessa vielä vähän käytetty, vaikkakin edullinen terveydenhoitokeino, jota korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit suosittelevat.

Niistä, älä niiskuta

»Nenän eritteet tukkivat ilmateitä ja sisältävät bakteereita ja viruksia, joita jatkuva niiskutus voi viedä poskionteloihin. Siksi ensisijainen ratkaisu on niistää ulospäin. Ei käteen, vaan pehmeään kertakäyttönenäliinaan.

Niistä oikein: paina toinen sierain tukkoon ja puhalla nenän kautta ulos rauhallisen napakasti, siten että nenäeritteet päätyvät nenäliinaan. Tee samoin toiselle sieraimelle. Liian voimakas töräyttäminen voi pamauttaa korvat lukkoon. Hävitä kertakäyttönenäliina heti käytön jälkeen.

Jos nenän iho rohtuu niistämisestä, ihoa voi hoitaa rasvaisella perusvoiteella tai voiteella, joka sisältää A-vitamiinia tai dekspantenolia. Kosteuttavaa nenäsuihkettakin voi sipaista nenän pieliin.

Varovasti avaavien kanssa

» Avaavat nenäsuihkeet supistavat ja kuivattavat turvonneita ja limaa erittäviä limakalvoja. Niiden vaikuttavana lääke­aineena on ksylometatsoliini tai oksi­metatsoliini.

Avaavat nenäsuihkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Jos käyttöä jatkaa, suihke itsessään alkaa lisätä limakalvojen turvotusta ja limaneritystä. Silloin käytöstä voi muodostua kierre: suihkeisiin jää koukkuun, kun nenä ei tunnu pysyvän auki ilman niitä.

Jatkuva limakalvojen supistuminen alkaa tuhota limakalvon pintarakennetta ja värekarvoja. Limakalvomuutokset voivat olla hyvin pitkäkestoisia, joten pitkään jatkuneen käytön lopettaminen kannattaa toteuttaa yhteistyössä farmaseutin tai lääkärin kanssa.

Muuta kuin flunssaa?

» Tukkoinen nenä ei yleensä ole vaaraksi, etenkään jos syy on tiedossa. Flunssan lisäksi nenän tukkoisuus voi johtua myös allergisesta nuhasta. Siinä tapauksessa apua voi olla kortisonia tai antihistamiinia sisältävistä nenäsuihkeista. Kortisoni vähentää tulehdusta nenän limakalvoilla, ja antihistamiini estää allergiaoireita aiheut­tavan histamiinin vaikutuksia.

Tarkempia neuvoja omaan tilanteeseen ja nenäsuihkeen valintaan kannattaa kysyä apteekista.

Lääkärille kannattaa mennä, elleivät itsehoitokeinot auta, oireet jatkuvat pitkään tai pahenevat, jos tukos on jatkuvasti vain toisella puolella tai nenä vuotaa usein verta.

Asiantuntijana proviisori, eMBA Veli-Matti Surakka, Kajaanin 3. Lehtikankaan apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 3/2020

Apteekki

APTEEKKIHAKU