‹ Takaisin

Lemmikit  |  24.09.2014

Ei kiitos pentuja meidän mirrille

Kun lemmikillään ei aio teettää jälkeläisiä, kannattaa harkita sen sterilointia tai kastrointia. Toimenpiteellä on hyviä vaikutuksia niin kissan kuin koiran terveyteen ja jopa käyttäytymiseen.

Kotikissat tavataan leikkauttaa sukukyvyttömiksi tavallisemmin kuin koirat, sillä leikkaamattoman kissan käyttäytyminen voi olla rasittavaa. Kollikissat saattavat merkkailla sisälläkin paikkoja, ja kiimaiset narttukissat mouruavat öisin. Mikäli kissaa ei aiota käyttää jalostukseen, sterilointi tai kastraatio on paikallaan.

Leikkaamisen jälkeen kissa muuttuu yleensä tasaisemmaksi ja leikkisämmäksi. Vapaana liikkuva kollikissa pysyy myös paremmin lähiympäristössä.

Leikkaus on lemmikin etu

Lemmikkikoiran leikkaamista omistajat harkitsevat yleensä tarkkaan. Moni pelkää, että koira kärsii leikkauksesta. Kuitenkin narttukoiran sterilointi on erityisen perusteltua.

– Kohtutulehduksen riski kasvaa leikkaamattomalla koiralla iän myötä, toteaa eläinlääkäri Mirja Kaimio.

Narttukoira voi iän myötä saada myös nisäkasvaimia, ja jo ensimmäinen juoksu kasvattaa niiden riskiä. Paras ajankohta koiran sterilointiin onkin ennen ensimmäistä juoksua. Kaimion mukaan riski kasvaimeen on kuitenkin pienempi ensimmäisen ja toisen juoksun välissä kuin vasta myöhemmällä iällä.

Yksistään juoksut voivat olla koiralle rasite. Moni kärsii juoksujen jälkeisistä valeraskauksista, jotka voivat olla voimakasoireisia. Tällöin koira voi olla apaattinen, masentunut ja hidasluontoinen.

Uroskoiran kastrointi ehkäisee kiveskasvaimien syntyä ja saattaa pienentää eturauhasongelmia, kuten eturauhasen liikakasvua.

– Kastrointi vähentää myös peräaukon kasvaimen eli anaaliadenooman sekä perineaalityrän riskiä. Molemmat ovat tyypillisiä ikääntyvällä ja leikkaamattomalla uroskoiralla.

Myös steriloidulla kissalla on riski sairastua kohtutulehdukseen sekä nisä- ja kohtusyöpään, joskin kohtutulehdukset ovat kissoilla hyvin harvinaisia. Kollikissan kasvainriskit pienenevät kastraation myötä.

Laiskistuminen on myytti

Sekä kissa että koira kastroidaan tai steriloidaan nukutuksessa. Narttukoiralta poistetaan

sekä kohtu että munasarjat. Jonkin verran tehdään tähystysleikkauksia, jolloin nartulta poistetaan vain munasarjat.

Narttukissalta poistetaan yleensä vain munasarjat ja joskus myös pala kohtua. Uroskoiran ja -kissan leikkaus on pienempi kuin narttukoiran. Sekä kissalta että koiralta poistetaan leikkauksessa kivekset. Uroskissalla haavat jäävät auki, koiralla sen sijaan haava suljetaan.

Haava paranee 10–14 päivässä. Koiralla ja narttukissalla pidetään kauluria reilun viikon verran, jotta se ei pääse nuolemaan haavaa. Eläin saa kipulääkityksen sekä tarvittaessa antibioottikuurin. Koira kannattaa pitää leikkauksen jälkeen lenkillä kytkettynä, jottei se pääse repimään haavaa.

Vaikka leikkaukseen liittyy aina riski, Kaimion mielestä se on pieni verrattuna leikkauksen tuomiin hyötyihin.

– Leikkaus voi vaikuttaa narttukoiran virtsanpidätyskykyyn myöhemmällä iällä, mutta sen pelossa sterilointia ei kannata jättää. Pidätyskykyyn on olemassa hyvä lääkitys.

Kaimion mukaan on myytti, että eläimestä tulee leikkauksen jälkeen laiska ja perässä vedettävä. Koiran karvan laatu saattaa muuttua aikaisempaa pörröisemmäksi ja pehmoisemmaksi. Aineenvaihdunta voi hi dastua, ja ruoasta tulee tärkeämpi osa lemmikin elämää.

Kulmakunnan kingistäkö lammas?

Mikäli uroskoira kastroidaan nuorena, toimenpide voi vähentää koiran aggressiivisuutta.

– Monesti omistaja tuo lemmikkinsä kastroitavaksi, jotta uroskoiralle tyypillinen uho vähenisi. Leikkauksen myötä kingi voi rauhoittua, eikä se myöskään enää herätä toisten urosten kilpailuviettiä.

Aina uho ei kuitenkaan johdu testosteronin korkeasta tasosta, vaan se voi olla myös luontaista arkuutta, joka purkautuu uhoavana käytöksenä.

Mirja Kaimio ehdottaa, että silloin kannattaa ensin kokeilla lääkehoitoa, jonka vaikutus on sama kuin kastraatiolla.

– Kemiallisessa kastraatiossa nahan alle laitetaan hormonikapseli, jonka vaikutusaika on noin 6–12 kuukautta. Kapselia voi käyttää esimerkiksi, kun ei olla varmoja, miten kastraatio vaikuttaisi käytökseen.

Kapselin voi poistaa, jos uhoaminen vain pahenee, ja joka tapauksessa vaikutus on ohimenevä. Narttukoiran luonteeseen tai käytökseen sterilointi vaikuttaa vähemmän kuin uroksen.

– Narttukoiralle jää juoksujen välinen tasainen olotila päälle, eli hormonivaihtelut jäävät steriloinnin myötä pois, Kaimio kertoo.

Mikäli perheessä on sekä uros- että narttukoira, omistajan pitää miettiä, kumpi leikataan.

– Päätös on helppo, jos jommalla kummalla on tarkoitus teettää pentuja. Muutoin useimmiten narttu steriloidaan.

Teksti Jaana Kalliokoski
Asiantuntijana pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio, Vuosaaren eläinklinikka

Julkaistu Terveydeksi! 1/2012

Apteekki

APTEEKKIHAKU