‹ Takaisin

Lemmikit  |  24.09.2014

Eläinallergiaa voi siedättää

Hyviä uutisia allergikoille: unelmaa lemmikistä ei välttämättä tarvitse hylätä allergian vuoksi. Allergiatestien sijaan kannattaa kokeilla siedätystä.

Yhä useammalla on lemmikkieläin, yleisimmin kissa tai koira. Samat lemmikit myös aiheuttavat eniten allergioita. Karvan sijaan eläimen hilse allergisoi, ja siksi karvattomatkin rodut aiheuttavat oireita.

Koirilla ja kissoilla voi olla iho-ongelmia, jolloin niistä erittyy enemmän hilsettä ja samalla enemmän allergeeneja. Myös eläimen virtsa ja uloste allergisoivat. Pentuvaihe, jolloin eläin ei ole vielä sisäsiisti, voi olla allergiselle erityisen tukala.

Siedätys on päivän sana

Allergiasta huolimatta moni haaveilee lemmikistä. Internetin palstoilla käydään kiihkeää keskustelua allergiaystävällisistä roduista. Yksi on löytänyt rodun, josta ei saakaan allergiaoireita, mutta toinen on joutunut luopumaan jopa karvattomasta lemmikistään oireiden vuoksi.

– Valitettavasti ei ole yksittäistä koira tai kissarotua, joka sopisi vuorenvarmasti allergikolle. On ennemminkin yksilöiden välisiä eroja. Samassa rodussa joku yksilö voi aiheuttaa oireita, mutta toinen taas ei, toteaa allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Allergianeuvojilta kysytään päivittäin neuvoa lemmikkiasioissa. Voiko ottaa lemmikin, vaikka allergiatesti kertoo herkistymisestä koiralle tai kissalle? Neuvojat kertaavat puhelimessa riskit, mutta päätös lemmikistä on jokaisen itse tehtävä.

Allergiatestejä Vuorenmaa ei suosittele, sillä niiden tulos on aina viitteellinen. Sen sijaan hän kehottaa viettämään mahdollisimman paljon aikaa eläinten parissa.

– Kannattaa vierailla kenneleissä tai ottaa tuttavan koira tai kissa viikoksi–pariksi hoitoon ja katsoa, tuleeko oireita.

Vuorenmaan mukaan tällainen niin sanottu siedätys antaa viitteitä mahdollisesta allergiasta, mutta ei sataprosenttista varmuutta, sillä herkistyminen kissalle ja koiralle kestää pari vuotta.

Karvaton terrieri toi ilon kotiin

Juuri siedätyksen avulla hyvinkääläinen Marjo Makkonen toteutti unelmansa omasta koirasta. Pahasti allerginen Makkonen perheineen haaveili koirasta vuosikausia, mutta eri rotuihin tutustuessa oireet lehahtivat: nenä meni tukkoon, silmät vuotivat, iho punoitti ja yskä ärsytti. Lopulta amerikankarvatonterrieri, eli kotoisammin nahkaterrieri, osoittautui roduksi, joka ei aiheuttanutkaan Makkoselle allergiaoireita. Siedätys alkoi vierailemalla nahkaterrieripennun kotona. Kun oireita ei ilmaantunut, perhe uskaltautui tarjoamaan hoitopaikan kahdelle nahkakoiralle ensin viikonlopuksi ja myöhemmin vähän pidemmäksi ajaksi.

Tarina on saanut onnellisen lopun: perheellä on ollut neljän vuoden ajan kaksi nahkaterrieriä, eikä allergiaoireita ole ilmaantunut. Yllättäen myös Makkosen erittäin paha siitepölyallergia on helpottunut.

– Tällaisesta ei ole luotettavaa tutkimustietoa, mutta jotkut tutkimukset osoittavat, että koira saattaa suojata allergioilta.

Arvellaan, että kysymys on koirien tuomasta bakteeri- ja mikrobikannasta. Liika hygieenisyys on pahasta, ja altistuminen mikrobeille ja bakteereille kehittää ihmisen vastustuskykyä, Vuorenmaa kertoo.

Makkosilla on nykyään myös pienimuotoista kenneltoimintaa. Molemmat terrierit ovat saaneet pentuja, jotka on myyty allergiaperheisiin. Perheet saivat tutustua ja hoitaa pentuja Makkosilla ennen niiden luovutusta.

– Kun pennulle altistuu pitkän ajan kuluessa, elimistö voi siedättyä, ja myös stressi mahdollisista oireista vähenee. Näin pennun kotiintulo ei ole stressi eikä sokki elimistölle, Makkonen toteaa.

Allergia- ja astmaliiton suositus on, että pennun ostaja sopii kennelin omistajan kanssa, että koiran voi palauttaa, mikäli perheenjäsenet saavat pahoja allergiaoireita. Myös Makkoset tekivät tällaisen sopimuksen omien pentujensa kanssa.

– Kukaan pentujemme ostajista ei ole joutunut palauttamaan koiraa, hän iloitsee.

Kaikki allergisoivat

Anne Vuorenmaan mukaan ei ole eläintä, joka ei allergisoisi. Esimerkiksi marsu tai muu jyrsijä allergisoi yhtä lailla kuin kissa ja koira. Herkistyminen jyrsijöille tapahtuu nopeasti, vain parissa kuukaudessa.

Myös häkissä oleva rehu ja pehmikkeet voivat aiheuttaa allergiaoireita, samoin akvaariokalojen ruoka.

Hevosallergikoille Vuorenmaa kertoo hyviä uutisia.

– Oireita voi ehkäistä, jos ei harjaa ja hoida hevosta, vaan käy vain ratsastamassa sillä.

Allergeeneille altistumisella on riskinsä. Mikäli altistus on jatkuvaa, yskä, hengityksen vinkuminen ja nuhaisuus voivat kroonistua ja johtaa astmaan. Jos taas astmalääkkeitä joutuu käyttämään jatkuvasti entistä suurempina annoksina, hoitotasapainoa on vaikea saavuttaa. Astmaatikolle Vuorenmaa ei lemmikkiä suosittele.

– Sen sijaan jos allergialääkkeet purevat aivasteluun ja niiskutukseen, en pidä oireita esteenä lemmikin hankkimiselle.

Teksti Jaana Kalliokoski
asiantuntijana allergianeuvoja Anne Vuorenmaa, Allergia- ja astmaliitto

Julkaistu Terveydeksi! 3/2012

Apteekki

APTEEKKIHAKU