‹ Takaisin

Lemmikit  |  24.09.2014

Koiran ja kissan silmät kuntoon

Silmät ovat yksi lemmikin tärkeimmistä elimistä. Jos koiran tai kissan silmät jostain syystä oireilevat, kannattaa varata aika saman tien eläinlääkäriltä.

Lemmikin tavallisimpia silmäsairauksia ovat tulehdukset, kuten sidekalvon tulehdus. Sidekalvontulehdus voi syntyä bakteeri- ja virusinfektioiden tai vaikkapa hiekan ja pölyn aiheuttaman mekaanisen ärsytyksen seurauksena.

Yleisiä ovat myös sarveiskalvohaavaumat, joita esimerkiksi oksan raapaisut voivat aiheuttaa. Sarveiskalvo saattaa hankautua myös luomen asentovirheestä, ylimääräisistä, hankaavista silmäripsisistä tai naamapoimuista. Tällainen ongelma on tyypillinen erityisesti lyhytkuonoisilla kissa- ja koiraroduilla, kuten mopsilla tai persialaiskissalla.

Silmäsairauksia ei voi varsinaisesti ennaltaehkäistä. Riittää, että lemmikin hyvinvoinnista huolehtii hyvin.

Mars eläinlääkäriin

Mikäli lemmikin silmät syystä tai toisesta oireilevat, eläinlääkäriin menoa ei kannata siirtää. Mitä tuoreempana tulehduksen hoitaa, sen nopeammin se paranee.

– Omistaja näkee lemmikin silmien kunnon paljaalla silmällä, kun vain malttaa tutkia ja tarkkailla. Kun silmät ovat kirkkaat ja puhtaat, kaikki on kunnossa, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio opastaa.

Mikäli kissan tai koiran silmät rähmivät paksua, keltaista eritettä, silmä punoittaa tai on valonarka, se vaatii eläinlääkärin hoitoa. Tulehduksen hoidossa käytetään tavallisesti paikallista antibioottia, silmätippoja tai salvaa.

– Eläinlääkäri tarkastaa sarveiskalvohaavauman vielä lääkityksen jälkeen ja varmistaa, että se on parantunut. Mikäli haava on syvä eikä parane, on vaarana, että silmä vaurioituu tai jopa puhkeaa.

Joskus syvän silmähaavan hoidossa eläinlääkäri joutuu ompelemaan silmän suojaksi vilkkuluomen. Vilkkuluomi on useimmilla eläimillä oleva kolmas silmäluomi, jossa on kyynelrauhanen. Myös se voi tulehtua, jolloin kyynelrauhanen pullistuu esiin.

– Kysymys on niin sanotusta kirsikkasilmästä, joka hoidetaan kirurgisesti. Kirsikkasilmä on yleistä erityisesti lyhytkuonoisilla roduilla, ja se ilmenee tavallisimmin jo pentuvaiheessa, Kaimio toteaa.

Kissalla vilkkuluomi voi tulla esiin, jos eläin on sairas tai kuivunut. Omistajan kannattaa tällöin tarkkailla lemmikkiään ja sen oireita, eli syökö ja juoko se sekä mitata eläimen lämpöä.

Kyyneleitä ja kuivia silmiä

Silmätippojen tai salvan antaminen lemmikille voi olla haasteellista. Lääke laitetaan silmään siten, että luomea raotetaan ja vältetään pipetin koskettamista silmään.

Lääkkeen karvas maku tuntuu lemmikin suussakin, joten eläin kannattaa aina palkita makupalalla.

– Monet lemmikkien silmälääkkeistä ovat samoja kuin ihmisten. Eläimille on myös omia lääkkeitä, joita tarvitsee annostella hieman harvemmin.

Mikäli esimerkiksi ylimääräiset ripset aiheuttavat lemmikille jatkuvia tulehduksia, ripsiä voidaan poistaa paikallispuudutuksessa tai jopa jäädyttää, jolloin ne eivät enää kasva.

Pienillä koirilla voi olla synnynnäisesti ahtaat kyynelkanavat. Tällöin kyynelneste valuu jatkuvasti poskille eikä nieluun ja sierainonteloon.

– Sinänsä kyynelnesteen valuminen ei haittaa koiraa. Kuitenkin jatkuva kosteus silmän alla voi hautoa ja ärsyttää ihoa. Omistajan kannattaa puhdistaa valuvan silmän ympäristöä säännöllisesti. Eläinlääkäri voi yrittää myös avata kyynelkanavaa, Kaimio ehdottaa.

Apteekit myyvät reseptivapaita silmähuuhteita, joilla silmiä ja silmänympäristöä voi puhdistaa. Kuten ihminen, myös lemmikki voi kärsiä kuivasilmäisyydestä. Se voi johtua ikääntymisestä tai sairaudesta. Apteekista voi ostaa silmien kostutustippoja tai eläinlääkäri voi kirjoittaa reseptillä tippoja, jotka edesauttavat kyynelrauhasen elpymistä.

Huomio jalostukseen

Koiralla voi olla myös kaihi. Kaimion mukaan se voi olla perinnöllinen tai liittyä vanhuuteen. Harmaakaihi voi yllättää myös jonkin sairauden, esimerkiksi diabeteksen, seurauksena.

Perinnöllinen harmaakaihi voi johtaa nopeasti sokeutumiseen, ja siksi on tärkeää, että se suljetaan pois koirien jalostuksessa. Perinnöllistä kaihia sekä muita tietyille roduille tyypillisiä, perinnöllisiä silmäsairauksia torjutaan jalostustyössä silmätarkastuksilla.

– Silmäsairauksiin erikoistunut eläinlääkäri voi todeta sairauden merkkejä silmänpohjassa tai muissa silmän rakenteissa. Sairaat yksilöt voidaan siten karsia pois jalostustyöstä.

Kaihia voidaan hoitaa leikkauksella. Kaimio kertoo, että perinnöllisen kaihin leikkaaminen on iso ja kallis kirurginen toimenpide eikä aivan riskitön. Sokeritaudin aiheuttama kaihi saattaa johtaa sokeutumiseen, ja se voidaan hoitaa leikkauksella.

– Sen sijaan vanhuuden kaihi etenee harvoin sokeutumiseen asti, eikä sitä yleensä hoideta mitenkään, Mirja Kaimio selvittää ja lohduttaa, että myös sokea koira voi pärjätä hyvin muiden aistiensa avulla.

Teksti Jaana Kalliokoski
Asiantuntijana pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio, Vuosaaren eläinklinikka

Julkaistu terveydeksi! 1/2011

Apteekki

APTEEKKIHAKU