‹ Takaisin

Lemmikit  |  09.12.2014

Rauhallista joulua – myös lemmikeille

Loppuvuoden juhlat koettelevat monia lemmikkejä. Feromoneista saattaa olla apua, jos koira pelkää ilotulitusta tai kissa merkkaa joulukuusta.

Proviisori, farmasian tohtori Charlotta Sandler Herttoniemen apteekista kertoo, että feromonit ovat lajikohtaisia, tavallisimmin eläimen iholta ja talirauhasista erittyviä hajuaineita. Eläimet käyttävät niitä viestiäkseen toisilleen esimerkiksi reviiristään. Koirien feromonivalmisteissa hyödynnetään samaa ainetta, jota emäkoira erittää, kun se imettää pentujaan.

– Feromonin tarkoituksena on rauhoittaa pentua sekä johdattaa se laumassa oikean emän luo. Vanhakin koira muistaa hyvin pentuaikojensa tuoksun.

Kun ilotulitus aiheuttaa pelkoja

Koirille on tarjolla pistorasiaan laitettavia feromonihaihduttimia sekä feromonipantoja ja -suihkeita. Sandler suosittelee vuodenvaihteeseen haihdutinta, joka annostelee ainetta asuntoon tehokkaasti ja tasaisesti.

– Haihdutin on laitettava päälle pari viikkoa ennen uudenvuodenaattoa, jotta se saavuttaisi täyden tehonsa h-hetken koittaessa, hän muistuttaa.

Laitteeseen kuuluu pistorasiaan kytkettävän osan lisäksi vaihdettava pullo, jonka vaikutus kestää noin neljän viikon ajan. Haihdutin kannattaa sijoittaa huoneeseen, jossa eläin oleskelee eniten. Yksi laite riittää noin 60 neliömetrin alueelle.

Ilotulitusten aiheuttamia pelkoja on kuitenkin syytä lievittää feromonien lisäksi myös muilla keinoilla. Paukkuarkaa koiraa ei saa koskaan jättää koettelemustensa keskelle yksin.

Eläimen käyttöön on myös hyvä tarjota rauhallinen huone, jossa se voi halutessaan piiloutua vaikkapa sängyn alle. Ulkoa kantautuvaa räiskettä voi yrittää peittää myös vaikkapa soittamalla kotona musiikkia, ja leikin avulla koiran huomiota voi viedä pois kovista äänistä.

– Feromonien lisäksi apteekeissa on tarjolla myös suun kautta annettavia rauhoittavia aminohappovalmisteita. Ne lievittävät stressiä ja helpottavat ahdistusta.

Tukea stressaaviin tilanteisiin

Feromoneja voi käyttää tukihoitona myös monissa muissa tilanteissa, jotka lemmikki kokee stressaaviksi. Niistä voi olla hyötyä esimerkiksi silloin kun koira totuttelee jäämään yksin kotiin.

Suuria ja stressaavia tapahtumia koiran elämässä ovat myös pennun ero emästään sekä matka uuteen kotiin. Feromoneja voi käyttää myös silloin, kun pentua sosiaalistetaan eli kun se tutustuu toisiin koiriin sekä uusiin ympäristöihin ja tilanteisiin.

Uudenvuoden kaltaista jyskettä on yleensä tarjolla myös loppukesällä, ukkoskauden alkaessa. Kun Charlotta Sandler toi taannoin Walesista oman koiranpentunsa, kiharakarvaisen noutajan Fransin, hän suihkutti sen kuljetuslaatikossa olevan liinan feromonilla.

– Matka meni hyvin – toivottavasti feromonista oli lohtua pienelle pennulle.

Feromonit saattavat helpottaa myös esimerkiksi pentukoirilla yleistä matkapahoinvointia. Huonovointisuus johtuu yleensä pennun yliherkästä tasapainoaistista liikkuvassa autossa, mutta osin myös eläimen stressistä.

Teho on yksilöllistä

Koirien luonteissa on suuria eroja. Toisaalta myös tuotteiden teho on hyvin yksilöllistä.

– Feromoneista ei ole kuitenkaan mitään haittaa, joten jos koira on arka ja helposti stressaantuva, niitä kannattaa kokeilla. Vaikeimmissa ongelmissa kannattaa puhua eläinlääkärin kanssa. Tällöin voi pohtia vaikkapa käytösterapioiden tarvetta.

Feromonisuihkeet soveltuvat hyvin käytettäväksi juuri matkustustilanteissa tai jos haluaa vaikkapa totuttaa koiraa kotona omaan nukkumapaikkansa. Feromonipannan hyvä puoli on, että se kulkee aina koiran mukana, joten se soveltuu kodin ulkopuolella esiintyvien ongelmien hoitoon.

Miksi kisu puskee ja raapii?

Kissoille tarkoitetuissa tuotteissa hyödynnetään niin sanottua naamaferomonia, jota kissa erittää, kun se puskee ja merkkaa näin reviiriään. Tuotteiden avulla pyritään estämään kissojen häiriökäyttäytymistä, esimerkiksi huonekalujen ja verhojen raapimista tai sisällä nurkkiin pissimistä. Kissat erittävät luontaisesti feromoneja myös polkuanturoidensa kautta. Kissa ei siis raavi suvussa kulkenutta rakasta plyysisohvaa siksi, että ei pidä siitä, vaan kertoakseen, että tämä on hänen valtakuntaansa.

– Feromonituotteella suihkutetaan ongelmakohdat. Kissa ei tavallisesti raavi tai merkkaa virtsalla paikkoja, joissa on naamaferomonia, joten ei-toivottu käyttäytyminen helpottaa.

Kissoille on tarjolla sekä feromonihaihduttimia että -suihkeita. Tarttumisvaaran takia kiipeilevillä eläimillä ei käytetä pantoja.

Apua joulustressiin ja matkustukseen

Kissat eivät yleensä lotkauta korviaan uuden vuoden ilotulituksille. Mutta käytännössä joulu voi muuttaa rajusti lemmikin tuttua ympäristöä ja herättää näin tarvetta reviirin merkkaamiseen.

Olohuoneen nurkkaan ilmestyvässä joulukuusessa kun riittää ihmettelemistä. Jotkut kissat saattavat arastella myös jouluna kotiin tulevia vieraita.

– Voi olla hyvä idea suihkuttaa joulukuusen juurelle feromonia, ettei kissa lisää siihen omia tuoksujaan.

Kissoille tarkoitetut tuotteet tarjoavat apua myös matkustamiseen. Lemmikin kuljetuslaatikon voi suihkuttaa feromonilla vaikkapa ennen eläinlääkärireissua.

– Suihkutus pitää tehdä noin vartti etukäteen, jotta tuotteen sisältämä etanoli ehtii haihtua, Charlotta Sandler vinkkaa.

Teksti Matti Välimäki, kuva Shutterstock

Asiantuntijana proviisori, farmasian tohtori Charlotta Sandler, Herttoniemen apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 4/2014

Apteekki

APTEEKKIHAKU