‹ Takaisin

Lemmikit  |  24.09.2014

Rekku rapsuttaa

Jos koira nuolee tai raapii jatkuvasti tiettyä kehonkohtaa, taustalla voi olla ruoka-aineallergia tai atopia.

Allergia voi puhjeta mille tahansa koiralle. Useimmiten se puhkeaa 1–3 vuoden iässä, kertoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio Vuosaaren eläinklinikka Vuovetistä.

Oikeastaan mikä tahansa voi aiheuttaa koiralle allergiaa, eikä syytä tiedetä tarkasti. Ruokien lisäksi aiheuttajia ovat varasto- ja huonepölypunkit, home- ja siitepölyt tai vaikka erilaiset kemikaalit, joita on esimerkiksi huonekaluissa. Ensimmäiseksi omistaja huomaa koiran raapivan ja nuolevan tai purevan kohtia, jotka kutisevat. Joillakin koirilla silmät saattavat vuotaa, ja toisilla voi olla jopa heinänuhan tyyppisiä oireita. Ruoka-aineallergioissa koiran vatsa voi olla löysällä tai iho saattaa punoittaa. Joidenkin laskelmien mukaan ruoka-aineallergiasta kärsii 1–2 prosenttia koirista. Näistä 15 prosentilla on vatsaoireita.

Dieetti paljastaa

Koiralle ei ole luotettavia ruoka-aineallergiatestejä, vaan useimmiten aloitetaan niin sanottu eliminaatiodieetti: ruokavaliosta jätetään pois ne ainekset, joita koira on aiemmin syönyt.

– Allergiaa voi aiheuttaa mikä vain, ei esimerkiksi pelkkä vehnä niin kuin usein luullaan. Koira saattaa olla allerginen vaikka lampaalle tai riisille, Kaimio huomauttaa.

Eliminaatiodieetti kestää kaikkiaan pari kuukautta. Muu hoito, kuten kutinaa hillitsevä lääkekuuri, aloitetaan usein samaan aikaan, mutta se pyritään jättämään dieetin loppuvaiheessa pois. Välttämättömät omega 3- ja 6-rasvahapot saattavat lievittää iho-oirehdintaa, samoin kutinaa hillitsevistä shampoista voi saada helpotusta.

Jos oireet hellittävät dieetin aikana, aloitetaan haastevaihe. Sen aikana ruokavalioon lisätään niitä ruokia, joita koira söi ennen eliminaatiodieetin aloittamista.

– Jos ruoka-aineallergiasta on kyse, koira alkaa usein reagoida viimeistään viikossa aiempaan ruokaan. Näin allergiaa aiheuttava aine on löytynyt. Tämän jälkeen ruoka-aineita voidaan kokeilla yksitellen.

Atooppinen ihottuma periytyy

Vaikka allergia voi iskeä lähes mihin tahansa koiraan, atopiaa esiintyy joissakin roduissa enemmän kuin muissa. Arvellaan, että jopa 10–20 prosenttia rotukoirista olisi atoopikkoja.

– Esimerkiksi bokserit, noutajat, saksanpaimenkoirat ja monet terrierirodut, kuten staffordshirenbullterrierit, ovat alttiita atooppiselle ihottumalle. Sen sijaan vinttikoirilla tätä sairautta havaitaan harvemmin. Mirja Kaimio selittää, että atooppisen ihottuman syynä on perinnöllinen alttius muodostaa vasta-aineita allergiaa aiheuttaville ympäristötekijöille eli allergeeneille.

– Jalostus on tähän osasyyllinen. Sekarotuiset eivät välttämättä kuitenkaan pääse yhtään helpommalla: jos sekarotuisen koiran vanhemmilla on atopia, periytymisriski on ihan yhtä suuri kuin puhdasrotuisillakin.

Aluksi kehon vähäkarvaisimmat osat alkavat punoittaa ja kutista. Näitä ovat esimerkiksi suupielet tai silmänympärykset sekä vatsan alue.

– Atoopikolla ihon suojakerros on heikentynyt, joten tätä pitää vahvistaa esimerkiksi kosteuttavilla shampoilla tai suihkeilla. Markkinoilla on myös valeluliuoksia tähän tarkoitukseen, Kaimio sanoo.

Nämä tuotteet tukevat lääkehoitoa, joka määritellään koiran oireiden mukaan. Myös atoopikon ruoan pitää sisältää omega 3- ja 6-rasvahappoja, joita saa pellavansiemen- ja kalaöljyistä. Atoopikkokoira voidaan testata ihotestillä tai tarkistaa vasta-ainetasot verikokeesta.

– Ongelmana on, että testeissä voi käydä lävitse vain 20–40 erilaista allergeenia. Jos oireita aiheuttavat allergeenit saadaan selville, oireita voidaan helpottaa siedätyksellä. Allergeeneja sisältävää lääkeliuosta pistetään koiran ihon alle ja toiveena on, että koira alkaisi hiljalleen siedättyä näille aineille.

– Markkinoille on tulossa myös suun kautta annettavaa liuosta, Kaimio kertoo.

Ihon tulehdusta ja kutinaa hoidetaan myös lääkehoidoin.

– Usein lääkitykseksi valitaan siklosporiini, joka auttaa kortisonin tapaan. Allergiasta ei voi parantua, vaan se on pysyvä vaiva ja vaatii hoitoa koiran loppuiän. Sen syyn selvittäminen on pitkä prosessi, joka ei selviä ensimmäisellä lääkärikäynnillä. Pikaratkaisuja ei ole, joten omistajan pitää sitoutua hoitosuunnitelmaan ja muistaa maltti.

– Tällaisen sairauden selvittäminen ja hoito on kuin polku, jota on johdonmukaisesti vain seurattava.

Muuta kutittavaa

Koirien iho-ongelmia ei pysty erottamaan pelkästään ulkonäön perusteella, eikä kutinaa aiheuta ainoastaan allergia. Yllättävän usein raapimisen syynä ovat ulkoloiset, kuten täit tai syyhypunkki.

– Joidenkin koirien iho tulehtuu esimerkiksi poimujen takia. Toisilla kutinaa aiheuttavat syvät bakteeri-infektiot, kuten furunkuloosi. Näitä hoidetaan yleensä antibiooteilla ja desinfiointishampoolla.

Lyhytkarvaisilla koirilla kovat karvat saattavat hangata varvasvälien ihon haavaumille, jolloin rikkoutunut kohta voi tulehtua. Jotkut ihovaivat saattavat johtua hormoneista:

– Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta voi oirehtia toistuvina ihotulehduksina ja kutinana. Vanhoilla koirilla iho-oireita saattaa tulla kasvainten tai aineenvaihduntasairauksien takia, Kaimio mainitsee.

Teksti Susanna Haanpää
Asiantuntijana pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio, Vuosaaren eläinklinikka Vuovet

Julkaistu Terveydeksi! 1/2013

Apteekki

APTEEKKIHAKU