‹ Takaisin

Lemmikit  |  08.12.2017

Uusivuosi ja paukkuarka koira? Toimi näin

Uudenvuoden rakettien pauke pelottaa monia koiria. Jos ongelma on vaikea, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen. Paukkuarkuuden hoitoon on lääkkeitä.

  1. Ulkoiluta koira uudenvuodenaattona ennen ilotulituksen ja pahimman paukkeen alkamista, vaikka se ei säikkyisikään raketteja. Koiralle voi kehittyä paukkuarkuus, jos se pelästyy kovaa ääntä. Ilotulitteita saa ampua kello 18–02.

  2. Vedä verhot ikkunan eteen ja laita radio tai televisio päälle, jotta rakettien valot ja äänet eivät erottuisi niin selvästi.

  3. Älä tee koiran pienestä jännityksestä numeroa lohduttamalla liikaa. Pysy rauhallisena ja anna koiralle läheisyyttä, jos se hakee sitä.

  4. Lääkkeet auttavat, jos ongelma on vaikea. Ota hyvissä ajoin ennen uudenvuodenaattoa yhteyttä eläinlääkäriin sopivan lääkkeen ja annostuksen löytämiseksi. Eläinlääkäri voi kirjoittaa reseptin pelkoa poistavalle, lyhytvaikutteiselle lääkegeelille, joka levitetään koiran suun limakalvolle. Eläinlääkärit voivat hoitaa koi­rien pelkoa myös muilla keinoin.

  5. Apteekeissa myydään feromonituotteita, jotka eivät poista pelkoa mutta voivat auttaa koiraa rauhoittumaan. Esimerkiksi pistorasiaan kytkettävän feromonihaihduttimen voi asettaa tilaan, johon koira vetäytyy pauketta piiloon.

Teksti Jenni Juntunen
Kuva iStock
Asiantuntijana eläinlääkäri Tuulia Appleby

Julkaistu: Terveydeksi! 4/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU