‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  01.07.2019   |  Salla Salokanto   |  Essi Kuula

Liikkeelle lähirannassa

Luonnonvesissä liikkuminen on hyvä vaihtoehto, jos kuivan maan liikunta tuntuu kesähelteillä tukalalta.

Vesi viilentää ja tuntuu iholla raikkaalta, eikä hiki tunnu häiritsevältä. Veden vastuksen vuoksi liikunta on tehokasta.

Tehokas jumppa onnistuu mökkirannassa noin rintaan ulottuvassa vedessä. Tee vuorotellen esimerkiksi vartalon kiertoja, haarahyppyjä, potkuja sekä käsien ja jalkojen pyörityksiä. Mitä reippaammin liikkeet tekee, sitä enemmän veden vastus tehostaa jumppaa. Jumppa on sopivan tehokas, kun sen myötä hengästyy kevyesti. Liikkeisiin voi ottaa tukea laiturin reunasta. Matalassa vedessä uimaseurueen voi haastaa myös hippasille.

Järvihölkkä tarkoittaa vesijuoksua luonnonvesissä, ja sillä voi hyvin korvata kuivan maan lenkin. Vedessä hölkätään pystyasennossa niin syvällä, etteivät jalat yllä pohjaan, ja apuna käytetään vesijuoksusta tuttua kelluttavaa vyötä. Harjoituksen tehoa voi vaihdella säätelemällä vauhtia. Lisätehoa voi hakea myös kädessä tai jaloissa pidettävistä vastuksista.

Luonnonvesissä voi toki uida myös matkaa. Uinti on tehokasta kestävyysliikuntaa, ja vaihtuvat maisemat houkuttelevat kurkistamaan seuraavankin niemennokan taakse. Pitkät matkat on hyvä uida rannan suuntaisesti, jotta lepäämään pääsee tarvittaessa.

Veden virkistävästä voimasta voi nauttia myös soutaen tai meloen. Kumpikin laji vahvistaa ylävartalon ja hartiaseudun lihaksia ja tekee erityisen hyvää paljon istuvalle.

Luonnonvesissä voi liikkua lähes säällä kuin säällä. Sade ei uimaria haittaa, ja viileällä säällä vesi voi olla jopa ilmaa lämpimämpää. Ainoastaan ukkosella järvessä ei saa olla.

Kun liikuntatuokion päättää rauhalliseen saunahetkeen, lihakset rentoutuvat ja palautuvat rasituksesta. Reippailun ja saunan jälkeen unikin maittaa hyvin.

Lähteet: Suomalainen Vesiliikuntainstituutti ja UKK-instituutti

Lisää tietoa

Josko sittenkin metsään?

Metsän vehreys, hiljaisuus ja puhdas ilma rentouttavat mieltä ja kehoa. Tutkimukset osoittavat, että jo vartin metsäkävely laskee sykettä ja verenpainetta, ja samalla mutkittelevat polut haastavat lempeästi kehoa. Mitä kauemmin metsässä viihtyy, sitä enemmän hyötyjä saa. Samalla voi poimia kesäpöytään villiyrttejä, marjoja tai sieniä.

Suomessa on 187 888 järveä, joiden pinta-ala on yli 500 m2. Lisäksi jokien ja meren rantaviivaa on kymmeniä tuhansia kilometrejä.

Julkaistu Terveydeksi! 2/2019

Apteekki

APTEEKKIHAKU