‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  22.11.2022   |  Uutispalvelu Duodecim   |  Ingimage

Päivittäin hedelmiä ja kasviksia nauttivat pienemmässä masennuksen vaarassa

Hedelmien ja kasvisten sisältämät vitamiinit, antioksidantit ja folaatti saattavat pienentää masennusriskiä.

Joka päivä kasviksia ja hedelmiä syövät saattavat säästyä masennusoireilta muita todennäköisemmin, tuore australialaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Tulosten perusteella noin yksi hedelmä tai 375 grammaa kypsennettyjä kasviksia päivässä nauttivat potivat masennusoireita 20–25 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka söivät korkeintaan yhden hedelmäviipaleen tai 75 grammaa kasviksia päivässä. Tämä havaittiin 15 vuotta kestäneessä seurannassa, jonka aikana ruokavaliosta kysyttiin kahdesti.

Tuloksista ei voi päätellä, mistä ruokavalion ja masennuksen yhteys tarkalleen johtuu, mutta muun muassa hedelmien ja kasvisten sisältämät vitamiinit, antioksidantit ja folaatti saattavat pienentää masennusriskiä. Ruokavalion lisäksi kuitenkin monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, joten ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimukseen osallistui 4 200 keskimäärin 28-vuotiasta australialaisnaista. Viisitoistavuotisen seurannan aikana 1 300 osallistujaa kertoi kärsivänsä masennusoireista.

Apteekki

APTEEKKIHAKU