‹ Takaisin

Terveys  |  23.09.2014

7 vinkkiä kodin turvallisuuden parantamiseen

Peräti kaksi kolmannesta kaikista tapaturmista sattuu kotioloissa ja muuna vapaa-aikana, esimerkiksi kesämökillä tai harrastuksissa.

Koti- ja vapaa-ajan tapaturmia on vuosittain yhteensä noin 700 000. Kodin turvallisuutta voi helposti parantaa monin keinoin.

  1. Asenna palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen ja kulkureiteille. Paras paikka on katossa mahdollisimman keskellä huonetta. Testaa laitetta säännöllisesti ja vaihda paristo kerran vuodessa.
  2. Sammutuspeite on hyvä alkusammutusväline. Se kannattaa kiinnittää paikkaan, josta sen saa nopeasti, esimerkiksi keittiön seinälle.
  3. Pesuaineen tai myrkyn säilöminen limsapullossa on iso riski. Säilytä lääkkeet, pesuaineet ja myrkylliset kemikaalit lukituissa kaapeissa alkuperäisissä pakkauksissaan. Pidä myös pikaliimatuubit turvassa lapsilta.
  4. Lääkekaapissa tulee olla lääkehiiltä myrkytysten varalta. Hätänumero 112 ja Myrkytystietokeskuksen numero (09) 471 977 on hyvä laittaa sellaiseen paikkaan, että lapsetkin näkevät ne.
  5. Suojaa pistorasiat suojatulpilla, ellei asunnossa ole turvasuojattuja rasioita. Rikkinäistä sähköjohtoa ei pidä paikata vaan vaihtaa johto tai koko laite uuteen.
  6. Kiinnitä irrallisten mattojen alle kumiset liukuesteet.
  7. Ylähyllylle kurkotellessa käytä keittiötikkaita.

Lisätietoja: turvaopas.pelastustoimi.fi > Tapaturmien ehkäisy

Julkaistu Terveydeksi 4/2010

Apteekki

APTEEKKIHAKU