‹ Takaisin

Terveys  |  28.01.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Hengitysuoja ei suojaa koronavirukselta

Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja kosketustartuntana käsien kautta, ei ilmateitse.

Suomalaiset ovat hamstranneet viime päivinä hengityssuojaimia koronaviruksen pelossa. Useat valmisteet ovat jo loppuneet tukkuliikkeistä. Hengityssuojan teho taudin ehkäisyssä on kuitenkin vähäinen. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja kosketustartuntana käsien kautta, ei ilmateitse.


Tehokkain keino suojautua pisaratartuntana leviäviltä taudeilta on huolellinen käsihygienia. Tautien leviämistä hidastaa myös oikea aivastustekniikka. Käsistä taudinaiheuttajat kulkeutuvat nopeasti pinnoille ja tarttuvat eteenpäin. Parempi tapa on aivastaa kyynärtaipeeseen.


Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. Suurimmassa riskiryhmässä ovat iäkkäät ja pitkäaikaissairaat henkilöt.


Riski koronaviruksen laajamittaiselle leviämiselle Suomeen on toistaiseksi pieni, mutta siihen on varauduttu. THL on laatinut terveydenhuollolle toimintaohjeet, jos tautitapauksia ilmaantuu Suomessa. Viime viikolla uutisoidut koronavirusepäilyt Ivalossa osoittautuivat aiheettomiksi.

Apteekki

APTEEKKIHAKU