‹ Takaisin

Terveys  |  23.09.2014

Ilmavaivat – mistä on kysymys?

Kaikilla syntyy suolessa kaasuja - ongelmia tulee kun kaasua muodostuu paljon.

Ilmavaivoja syntyy, kun paksusuolen bakteeriaineenvaihdunta tuottaa hiilidioksidia, vetyä, typpeä ja happea. Osalla ihmisistä kehittyy myös metaania. Vety ja metaani ovat herkästi syttyviä kaasuja. Ihmisellä suolikaasua syntyy keskimäärin vajaa litra päivässä, mutta vaihtelu on suurta. Kaasupäästöjä sattuu useimmilla 15–20 kertaa päivässä.

Kaikilla syntyy suolessa kaasuja. Ongelmia tulee, kun kaasua muodostuu paljon tai suolisto reagoi normaaliin kaasuntuotantoon tavallista herkemmin.

Ilmavaivojen vähentäminen lähtee ruokavaliosta. Esimerkiksi pavut, parsakaali, ruisleipä, pulla, paprika, lanttu, kaalit, sipuli, omena, sienet ja makeutusaineet aiheuttavat niitä. Monet näistä sisältävät rikkiä, joka aiheuttaa hajun.

Papujen, herneiden ja muiden palkokasvien pierettävä vaikutus perustuu siihen, että osa niiden sisältämistä sokereista kulkeutuu paksusuoleen melko muuttumattomina, koska ihmisellä ei ole niiden hajottamiseen tarvittavia entsyymejä. Paksusuolen bakteerit alkavat popsia puoliksi sulanutta papuateriaa. Kestää aikansa, ennen kuin ruoka on paksusuolessa ja bakteerit ehtivät käyttää sitä hyväksi. Aika on aina monta tuntia, usein 12 tuntia tai enemmän.

Myös ruoan hotkiminen voi olla yhteydessä suolikaasun määrään, kun ruoan mukana vatsaan kulkeutuu ilmaa. Näin käy myös purukumia pureskeltaessa, ja kuplajuomat kuljettavat mukanaan hiilidioksidia.

Ksylitoli, vaikka onkin terveellistä, voi aiheuttaa ilmavaivoja. Samoin liukenemattomat kuidut ovat hyväksi, mutta nekin voivat lisätä kaasunmuodostusta. Liukenevat kuidut, esimerkiksi kaurapuurossa, sen sijaan voivat lievittää oireita.

Vehnän, ohran ja rukiin sisältämän gluteenin imeytymishäiriö eli keliakia aiheuttaa ilmavaivoja ja muita vatsaoireita.

Monilla suomalaisilla maito aiheuttaa vatsanväänteitä ja ilmavaivoja. Jos laktoosia eli maitosokeria pilkkova entsyymi puuttuu ohutsuolesta, laktoosi pääsee paksusuoleen bakteerien ravinnoksi. Maitotuotteiden välttäminen tai laktoosittomien tuotteiden suosiminen tuo avun.

Apteekista saa laktoosia pilkkovia tuotteita. Suolikaasun aiheuttamia vaivoja voi helpottaa dimetikoni- tai simetikonivalmisteilla, jotka hajottavat kaasukuplia. Myös usein toistuva reipas liikunta usein auttaa. Jos ilmavaivat häiritsevät jatkuvasti eivätkä kotikonstit auta, on syytä hakeutua lääkärin puheille. Hän voi selvittää, liittyykö vaivoihin jokin sairaus, kuten keliakia.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto / sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki sekä Suomen Lääkärilehti.
Julkaistu Terveydeksi! 4/2010

Apteekki

APTEEKKIHAKU