‹ Takaisin

Terveys  |  22.09.2014

Iskias – mistä on kysymys?

Alaraajaan heijastuvan selkäkivun taustalla on yleensä iskias.

Iskias on alaraajaan heijastuvaa selkäkipua. Sen syynä on useimmiten selkänikamien välilevyn rappeutumisesta johtuva pullistuma eli välilevytyrä. Se puristaa tai muuten ärsyttää selkäydinhermoa. Useimmiten vaurio ei liity vammaan tai ponnistukseen, vaan se syntyy vähitellen.

Taudinkuva ja oireet vaihtelevat paljon: välilevytyrä voi olla pieni, hermoa ärsyttävä pullistuma, joka vaivaa vain ajoittain ja lievin oirein. Pahimmillaan tyrä aiheuttaa kovaa kipua sekä alaraajojen lihasheik­koutta ja tunnottomuutta. Vakavimmassa tapauksessa tulee ulosteen-ja virtsanpidätyksen häiriöitä.

Valtaosassa tapauksista vaiva paranee itsestään muutamassa viikossa tai parissa kolmessa kuukaudessa. Pelkkä kipu, puutuminen tai pistelyn tunne eivät välttämättä vaadi lääkärin tutkimusta ja hoitoa.

Kipua voi hallita tulehduskipulääkkeillä, ja potilas voi liikkua ja hoitaa päivittäisiä asioitaan sen mukaan kuin kivulta kykenee. Kovaa kuormitusta tulee välttää. Vuodelepoa ei suositella, joskin se saattaa kivun takia olla välillä tarpeen.

Oireita usein helpottaa asento, jossa potilas makaa selällään jalat ylhäällä ja taivuttaa jalat polvesta suoraan kulmaan esimerkiksi sängyn tai tuolin päälle lepäämään.

Hoitoon pitää hakeutua heti, jos iskiasoireen yhteydessä kehittyy nilkka- tai reisilihasten heikkoutta tai ongelmia virtsan tai ulosteen pidättämisessä. Tilanne voi vaatia leikkaushoitoa puristuneiden hermojen vapauttamiseksi. Myös kuumeen nousu, vatsakipu tai yleisvoinnin heikkeneminen pitää tutkia lääkärissä saman vuorokauden sisällä. Samoin jos selkäkivut alkavat kaatumisesta, on murtumien mahdollisuus sel­vitettävä.

Leikkausta voidaan harkita, ellei kipu hellitä 6–8 viikossa. Manipulaatiohoidon, venytyksen ja fysikaalisten hoitojen tehosta ei ole pitävää tutkimusnäyttöä.

Välilevytyrän riski on keskimääräistä suurempi tupakoivilla ja ylipainoisilla, ja myös runsas autolla ajo ja muu istuminen voivat lisätä sitä.

On muitakin tauteja, jotka saattavat aiheuttaa säteilyoireita alaraajoihin. Näitä ovat esimerkiksi selkärangan ikärappeuma, lonkkanivelen nivelrikko ja erilaiset hermoperäiset syyt. Kaikissa tapauksissa syytä ei pystytä tutkimuksin selvittämään.

Iskias on eri asia kuin noidannuoli. Äkillinen, hallitse­maton selän liike voi aiheuttaa venähdyksen selän kudoksissa, ja tämän aiheuttamaa kipua kutsutaan noidannuoleksi. Venähtymä ärsyttää välilevyn uloimmissa säikeissä, nivelsiteissä tai lihaksissa sijaitsevia kipuhermopäätteitä. Noidannuoli ei säteile jalkoihin, toisin kuin iskias.

Lähteet ja lisätietoja: www.terveyskirjasto.fi; www.selkaliitto.fi
Julkaistu Terveydeksi! 4/2013

Apteekki

APTEEKKIHAKU