Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  16.05.2022   |  EERIKA ALHO / VIIVI RIIHIMÄKI   |  INGIMAGE

Käytä ravintolisiä järkevästi

Joskus voi olla hankalaa hahmottaa, millainen merkitys ravintolisillä on terveyteen ja miten niitä kannattaa käyttää. Tässä kymmenen vinkkiä helpottamaan ravintolisien turvallista ja tarkoituksenmukaista käyttöä!

Apteekeissa myydään lääkkeiden lisäksi paljon muutakin – muun muassa ravintolisiä. Yleisesti käytettyjä ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävät valmisteet, kalaöljyvalmisteet sekä probiootit.

Joskus voi olla hankalaa hahmottaa, millainen merkitys ravintolisillä on terveyteen ja miten niitä kannattaa käyttää. Tässä kymmenen vinkkiä helpottamaan ravintolisien turvallista ja tarkoituksenmukaista käyttöä!

1. Muista ainakin nämä!

D-vitamiini on luuston kehittymisen ja ylläpidon kannalta tärkeä vitamiini, jota muodostuu iholla auringon UV-säteilyn vaikutuksesta. Suomessa auringon UV-säteily ei riitä turvaamaan D-vitamiinin saantia, ja siksi sitä on saatava myös ravinnosta.

D-vitamiinilisän käyttöä suositellaan kaikille suomalaisille kahden viikon iästä alkaen. Suositeltava kokonaissaanti on alle 18-vuotiailla 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa, työikäisillä 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville suositellaan lisäksi foolihappolisän käyttöä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön ehkäisemiseksi. Annossuositus on 400 mikrogrammaa vuorokaudessa tai lääkärin ohjeen mukaan. Lisäksi raskaana olevat ja imettävät naiset tarvitsevat muuta aikuisväestöä enemmän jodia, jota onkin lisätty useimpiin raskaus- ja imetysajan monivitamiinivalmisteisiin riittävän saannin turvaamiseksi.

Joissain tilanteissa voi olla tarpeen käyttää myös B12-vitamiinilisää. B12-vitamiinia saadaan erityisesti eläinkunnan tuotteista, kuten maitotuotteista, lihasta ja maksasta. Näin ollen vegaanit ja vegaaniäitien imeväisikäiset lapset eivät saa B12-vitamiinia tarpeeksi ravinnosta, vaan ravintolisän käyttö on tarpeen. Myös joidenkin lääkkeiden, kuten diabeteslääke metformiinin, pitkäaikaiskäyttö voi aiheuttaa B12-vitamiinin puutosta. Jos oma B12-vitamiinitaso mietityttää, sen voi käydä mittauttamassa.

Kivennäisaineista erityisesti kalsiumin tarvetta voidaan joutua täydentämään ravintolisällä. Kalsiumin päivittäinen tarve on aikuisilla 800–900 milligrammaa, ja sen tärkeimpiä lähteitä ovat maitotuotteet. Jos maitotuotteita käyttää vain vähän tai ei ollenkaan, voi tarvita kalsiumlisää. Kalsiumlisän tarpeen voi arvioida helposti esimerkiksi Internetistä löytyvien laskureiden avulla.

2. Älä liioittele!

Ravintolisien käytössä tulee noudattaa pakkauksessa olevaa käyttöohjetta. Annosten suurentuessa liikaa myös haittavaikutusten ja myrkytyksen riski kasvaa. Esimerkkinä voidaan käyttää C-vitamiinia, jota on ravintolisissä usein 500–1000 milligrammaa. Yli 3000 milligramman annoksista kaikki vitamiini ei puolestaan imeydy, vaan kulkee suoliston läpi aiheuttaen esimerkiksi ripulia ja ilmavaivoja.

Myös ravintolisien pitkäaikaiskäytössä tulee noudattaa varovaisuutta, sillä jatkuvan käytön pitkäaikaisvaikutuksia ei aina ole tutkittu. Monille vitamiineille ja kivennäisaineille on asetettu turvallisen päiväsaannin yläraja, jota ei saa ylittää ilman lääkärin ohjeistusta. Turvallisen päiväsaannin yläraja on eri asia kuin päivittäinen saantisuositus. Esimerkiksi D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on työikäisillä kymmenen mikrogrammaa, turvallisen päiväsaannin yläraja puolestaan 100 mikrogrammaa. Rasvaliukoisena vitamiinina D-vitamiini kertyy elimistön kudoksiin ja vapautuu sieltä hitaasti, joten erityisesti pitkäaikaisessa käytössä liian suuret annokset voivat aiheuttaa ongelmia.

Foolihappolisän käyttö suositellaan aloitettavaksi noin kaksi kuukautta ennen suunniteltua raskautta ja sitä tulisi jatkaa 12. raskausviikon loppuun.

3. Vältä näitä!

Joissain tilanteissa ravintolisien käyttö suositusannoksillakin voi olla haitallista. Raskaana oleville ei suositella A-vitamiinia sisältäviä valmisteita, sillä A-vitamiini altistaa sikiövaurioille.

Syöpäpotilaiden olisi puolestaan aina suotavaa keskustella ravintolisien käytöstä hoitavan lääkärin kanssa, sillä jotkin ravintolisät voivat muuttaa syöpälääkkeiden vaikutusta.

Myös monilla muilla yleisesti käytettävillä lääkeaineilla voi olla yhteisvaikutuksia ravintolisien kanssa. Esimerkiksi veren hyytymistä estävän varfariinin ja kalaöljyvalmisteiden yhteiskäyttö voi altistaa verenvuodoille. Varfariinilla on yhteisvaikutuksia myös monien muiden ravintolisien, esimerkiksi inkiväärin tai berberiinin kanssa.

4. Ole tarkkana!

Joidenkin ravintolisien ja lääkkeiden välillä on yhteisvaikutuksia, jotka voidaan ratkaista annostelemalla valmisteet eri aikaan. Esimerkiksi kilpirauhaslääke levotyroksiini olisi hyvä ottaa vähintään kaksi tuntia ennen rautalisää ja neljä tuntia erillään kalsium- tai magnesiumlisästä, jotta levotyroksiini pääsee imeytymään riittävästi ja vaikuttamaan elimistössä.

Kalsium-, magnesium- ja rautavalmisteilla on yhteisvaikutuksia myös joidenkin antibioottien ja osteoporoosilääkkeiden kanssa, joten ohjeet yhtäaikaiseen käyttöön kannattaa tarkistaa lääkäriltä tai apteekista.

5. Annostele oikein!

Kuten monien lääkkeiden, myös joidenkin ravintolisien käyttöön liittyy ottotavassa ja -ajankohdassa huomioitavia seikkoja. Esimerkiksi useimmat rautalisät vaikuttavat parhaiten, kun ne otetaan tyhjään vatsaan, eli tunti ennen ruokailua tai kaksi tuntia sen jälkeen. Maitotuotteet ja kalsiumlisät, magnesium, kahvi ja tee estävät kahdenarvoisen raudan (Fe2+) imeytymistä, joten niiden nauttimisen ja raudan annostelun välillä tulisi kulua vähintään kaksi tunti. C-vitamiini puolestaan edistää raudan imeytymistä, ja sitä onkin lisätty moniin rautavalmisteisiin mukaan.

Maitotuotteet ja kalsiumlisät tulee ottaa erillään kilpirauhaslääkkeestä ja kahden arvoisista rautavalmisteista. Kalsiumilla on yhteisvaikutuksiia myös joidenkin antibioottien ja osteoporoosilääkkeiden kanssa.

6. Syö hyvin!

Ravintolisiä ei ole tarkoitettu korvaamaan terveellistä ruokavaliota, vaan nimensä mukaisesti täydentämään sitä. Monipuolisessa ja terveellisessä ruokavaliossa painottuu runsas kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö sekä sopivissa määrin vilja- ja maitovalmisteiden, kasviöljyjen, kalan ja lihan käyttö.

Jos ruokavalio on monipuolinen, useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve täyttyy ilman purkista nautittavia ravintolisiäkin. Erityisruokavaliota noudattavien kannattaa kuitenkin keskustella ravitsemuksestaan lääkärin, apteekkihenkilökunnan tai ravitsemusterapeutin kanssa.

7. Ole kriittinen!

Kuluttajan kannattaa muistaa, että ravintolisät ovat elintarvikkeita, vaikka ne ulkomuodoltaan tai käyttötavaltaan muistuttavatkin usein lääkkeitä. Ravintolisiä käytetään ruokavalion täydentämiseen, lääkevalmisteita puolestaan sairauksien tai niiden oireiden parantamiseen, lievittämiseen tai ehkäisemiseen. Ravintolisien markkinoille tuontiin riittää Suomessa Ruokavirastolle tehtävä ilmoitus, eikä niiden koostumusta tai turvallisuutta tarkasteta etukäteen, toisin kuin lääkevalmisteiden. Myös ravintolisien mainonta on lääkevalmisteiden mainontaa vapaampaa, joskaan ravintolisistäkään ei saa mainonnassa esittää harhaanjohtavia tietoja.

8. Etsi tietoa!

On olemassa paljon hyviä ja luotettavia tietolähteitä, joista saa tietoa ravintolisistä ja niiden tarpeellisuudesta. Ruokaviraston sivulta löytyvät suomalaiset ravitsemus- ja ruokaruokasuositukset sekä muuta tietoa ravintolisistä. Fineli puolestaan on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä tietopankki, josta voi etsiä tietoa elintarvikkeiden koostumuksista. Fineli-sivustolla voi myös täyttää ruokapäiväkirjaa, jonka avulla näkee, kuinka paljon saa vitamiineja ja kivennäisaineita ravinnosta. Myös apteekista saa lisätietoa ravintolisien turvallisesta käytöstä!

9. Muista mainita!

Koska ravintolisät voivat vaikuttaa lääkehoitojen onnistumiseen, kannattaa niiden käytöstä mainita lääkärin vastaanotolla ja apteekissa. Samasta syystä ravintolisien käyttö kannattaa kirjata myös lääkityslistalle, vaikka ravintolisät eivät lääkkeitä olekaan.

10. Käänny tarvittaessa ammattilaisen puoleen!

On hyvä muistaa, että kaikkea ei voi tai kannata yrittää hoitaa itse. Esimerkiksi väsymys on oire, jonka voi helposti ajatella johtuvan vitamiinin tai kivennäisaineen, kuten raudan, puutteesta. Väsymyksen taustalla voi kuitenkin olla myös monia muita syitä, jotka on hyvä tarkistaa lääkärin vastaanotolla.

Terveydenhuollon ammattilaiset auttavat mielellään terveyteesi liittyvissä kysymyksissä. Jos ravintolisien käyttö tai tarve mietityttää, kysy apteekista tai soita tarvittaessa alueesi terveysneuvontaan! Matalan kynnyksen palvelua voit saada myös esimerkiksi verkkoapteekkien chat-palveluista.

Kirjoittajat ovat neljännen vuoden proviisoriopiskelijoita Helsingin yliopistosta. Artikkeli on kirjoitettu osana sosiaalifarmasian syventäviin opintoihin kuuluvaa Terveyden edistäminen -kurssia.

Apteekki

APTEEKKIHAKU