‹ Takaisin

Terveys  |  11.02.2020   |  TARU VANHALA

Koronavirus levittää huhuja

Wuhanin maakunnasta Kiinasta liikkeelle lähtenyt koronavirus herättää pelkoa. Toistaiseksi Manner-Kiinan ulkopuolella on todettu vain yksittäisiä tautitapauksia, mutta paniikki taudin ympärillä kasvaa koko ajan. Maailman terveysjärjestö WHO on joutunut viime aikoina oikomaan useita netissä leviäviä harhaluuloja taudista.


Koska koronavirus leviää pisaratartuntana myös pintojen kautta, on herännyt pelkoja että, viruksen voisi saada Kiinasta tilatun paketin tai maassa valmistetun tavaran tai ruoan välityksellä. Pelko on turha. Virus elää pinnoilla vain muutaman tunnin eli postilähetysten tai kiinalaisten tuotteiden kautta saatu tartunta ei ole mahdollinen.


Nenänhuuhteleminen suolavedellä tai nielun kurlaaminen suuvedellä ei koronavirustartuntaa ehkäise. Edes hengityssuojaimen käytölle tartunnan ehkäisyssä ei ole perusteita. Lähinnä sillä pystyy itse suojaamaan muita ihmisiä, jos epäilee sairastuneensa pisaratartuntana leviävään virukseen. Paras tapa itse suojautua koronavirukselta on hyvä käsihygienia.


Vaikka koronavirus aiheuttaa potilaille keuhkokuumeen, keuhkokuumetta tai pneumokokkia vastaan kehitetyt rokotteet eivät suojaa siltä. Myöskään kausi-influenssarokote ei estä koronavirustartuntaa. Virusta on myös turha yrittää hoitaa antibiooteilla.


Koronaviruksen ehkäisyssä eivät myöskään toimi valkosipuli, seesamiöljy, hopeavesi, yrttitee, alkoholi tai runsas C-vitamiinin nauttiminen, vaikka netissä tällaisiinkin ohjeisiin saattaa törmätä.


Tietolähteinä, niin koronavirukselta, kuin muiltakin tartuntataudeilta suojautumisessa kannattaa käyttää luotettavia lähteitä. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos päivittää sivuilleen säännöllisesti ajankohtaista tietoa koronaviruksesta.

Apteekki

APTEEKKIHAKU