‹ Takaisin

Terveys  |  27.05.2019

Luupiikki – mistä on kysymys?

Nivelten kuluessa niihin voi syntyä luupiikkejä.

Nivelten kuluessa niihin syntyy usein niin sanottuja luupiikkejä eli osteofyyttejä. Kulumisen syynä on yleensä nivelrikko. Nivelrikko on etenevä tulehdussairaus, jossa nivelen rusto kovettuu, hilseilee tai pehmenee ja kuoriutuu luun päältä. Ruston alla oleva luu kovettuu, ja paineen kasvaessa nivelen pinnalle ja reunoille syntyy paksumpia kohtia, luupiikkejä.

Luupiikin muodostuminen on kehon oma yritys lisätä nivelen pinta-alaa, jotta niveleen kohdistuva rasitus jakautuisi laajemmalle alueelle. Tästä on kuitenkin loppujen lopuksi haittaa, koska nivelen liikkuvuus heikkenee entisestään ja kiputuntemukset voivat lisääntyä.

Osteofyyttejä kehittyy usein selkänikamiin iän myötä. Ne voivat painaa hermoratoja ja aiheuttaa kipua tai puutumista, tosin eivät niinkään selässä kuin ylä- ja alaraajoissa, joihin hermot ovat yhteydessä. Kun hermokudos ärtyy, oireina voi olla lisäksi lihaskramppeja ja lihasheikkoutta. Useinkaan näitä vaivoja ei osata yhdistää selkärangan alueella oleviin ongelmiin.

Luupiikkejä voi tulla periaatteessa mihin tahansa niveliin, kuten lonkkaan, polveen, olkapäähän sekä ylä- ja alaraajojen niveliin. Sormissa voi olla luupiikkejä, samoin kaularangassa.

Nivelrikon lisäksi muukin jatkuva nivelten tai luiden ärsytys tai rasitus voi aiheuttaa luupiikin. Esimerkiksi kantapään luupiikki saattaa kehittyä jalkaholvin jänteen tulehduksen yhteydessä. Piikki tulee kantaluun kärkeen. Kävellessä voi tuntua kipua ja akillesjänne tuntuu tiukalta.

Kantalappu tai -kuppi ohjaa painetta pois kantaluun kärjestä. Lisäksi akilles- ja jalkaholvijänteen venytykset helpottavat kipua. Ellei tämä riitä, lääkäri voi pistää jänteen kiinnityskohtaan kortisonipiikin 1–3 kertaa. Jos osteofyytti on pieni, se ei yleensä haittaa elämää, kun tulehdus on saatu kuriin.

Luupiikki ei aina aiheuta oireita. Ikääntyneistä otetuissa röntgenkuvissa monissa nivelissä voi näkyä luupiikkejä, joista ei ole mitään haittaa. On sanottu, että lähes kaikilla yli viisikymppisillä on joitakin luupiikkejä nivelissään, vaikkeivät he niistä tiedä.

Oireita voivat kivun lisäksi olla turvotus tai niveljäykkyys. Kipu voi olla paikallista tai säteillä muualle kehoon. Myös raajan puutuminen tai kihelmöinti voi joskus johtua luupiikistä.

Toisinaan osteofyytti syntyy sairauden, kuten luutulehduksen tai diabeteksen vaurioittaessa luuta. Varsinkin diabeteksen yhteydessä syntyvät tulehdukset voivat olla hankalia hoitaa. Kortisonipistosten ohella luupiikkien aiheuttamia kipuja voidaan helpottaa fysioterapialla, tulehduskipulääkkeillä, tukisiteellä tai jännettä venyttävällä lastalla. Vaikeissa tapauksissa turvaudutaan leikkaukseen.

Lähde: yleislääkäri, lääket.lis. Risto Laitila, A&R Medics
Julkaistu Terveydeksi 3/2010

Apteekki

APTEEKKIHAKU