Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  24.06.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Riskiryhmien tärkeää suojautua kuumuudelta

Kuuma sää ja hellejaksot ovat terveysriski myös Suomessa. Vakavien terveyshaittojen riski kohdistuu erityisesti ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairauksista kärsiviin.

 Voimakkaista ja pitkittyneistä, joitakin viikkoja kestävistä helleaalloista voi Suomessakin aiheutua jopa satoja kuolemia. Etenkin iäkkäiden ja pitkäaikaissairauksista kärsivien tulee kiinnittää huomiota vointiinsa kuumina ajanjaksoina.

Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä välttää ylimääräistä fyysistä rasitusta. Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti ja viilentää kehoa esimerkiksi viileiden suihkujen tai kylmäkääreiden avulla.

Koronatartunnoilta suojautuminen eristäytymisellä ja lähikontaktien välttämisellä voi lisätä helteestä aiheutuvien terveyshaittojen riskiä, jos riskiryhmään kuuluva ei saa apua hellehaittojen ehkäisyssä tai uskalla poistua tukalan kuumasta asunnosta. Riskiryhmiin kuuluvat saattavat myös vältellä tartunnan pelossa hoitoon hakeutumista.

Jos asunnon lämpötila nousee tukalan kuumaksi, myös koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien kannattaa poistua kuumasta asunnosta. Muutaman tunnin päivässä voi viettää jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. Suositeltavaa on kuitenkin välttää ihmisjoukkoja, säilyttää turvaväli ja huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. 

Viilennä koti

Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä. Ikkunat kannattaa suojata auringonpaisteelta ja pitää suljettuna silloin kun ilma on ulkona lämpimämpi kuin sisällä. Sisätilat kannattaa tuulettaa illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä. 

Jos asunto kuumenee hyvin herkästi, kannattaa riskiryhmään kuuluvan harkita siirrettävän jäähdyttimen tai ilmalämpöpumpun asentamista. 

Myös tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta. Tuulettimen käyttö voi kuitenkin lisätä koronavirustartuntojen riskiä. Tuuletinta käytettäessä kannattaa tehostaa tilan ilmanvaihtoa ja asettaa tuuletin niin, ettei se puhalla ilmaa suoraan henkilöltä toisen luo.

Hakeudu tarvittaessa hoitoon

Kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen. Tyypillisiä lämpöuupumuksen oireita ovat mm. heikotus, huimaus, päänsärky, sekavuus, pahoinvointi, kylmä hiki ja sydämen tykytys.

Ikääntyneiden lisäksi erityisesti vauvat ja pienet lapset kärsivät herkästi lämpösairauksiin liittyvistä oireista. Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.

Jos ilmenee voimakkaita lämpösairauksiin viittaavia oireita tai perussairauden oireet selvästi pahenevat, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, ensisijaisesti puhelimella (oma terveyskeskus, päivystys tai Päivystysapu p. 116117). Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112

Apteekki

APTEEKKIHAKU