Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  25.05.2017

Taas tulehdus!

Virtsatietulehdus uusii jopa joka viidennellä naisella. Mistä toistuva vaiva johtuu, ja miten siltä voi välttyä?

Koko ajan pissattaa, ja tuntuu kuin pissaisi rautalankaa. Tuliko virtsa­tietulehdus takaisin? Juuri viime kuussa söin antibioottikuurin.

– Ei ole tavatonta, että virtsatieinfektio uusii, osastonylilääkäri, LT Maarit Wuorela Turun kaupunginsairaalasta kertoo.

Puolet naisista sairastaa virtsatulehduksen. Heistä 20–40 prosentilla tulehdus palaa, tavallisimmin kolmen kuukauden sisällä edellisestä tulehduksesta. Jos sairastumisia on vähintään kaksi puolessa vuodessa tai kolme vuoden aikana, virtsatietulehdus määritellään toistuvaksi.

– Silloin on syytä tehdä gynekologinen tutkimus ja pohtia muiden altistavien tekijöiden olemassaoloa. Näitä ovat esimerkiksi diabetes tai muut vastustuskykyyn vaikuttavat sairaudet.

Miehillä virtsatietulehdus on aina tiukemman tutkimisen paikka.

– Nuoret miehet sairastuvat siihen harvoin. Vanhemmiten miehillä eturauhanen kasvaa ja virtsan ”juoksu” heikkenee. Mekaaniset ärsytykset lisäävät alttiutta tulehdukselle. Ikä lisää kaikilla herkkyyttä virtsatietulehdukseen, kun vastustus- ja toimintakyky heikkenevät.

Kylmällä kivellä ei kannata istua

Vanha kansa sanoo, että kylmällä kivellä ei kannata istuskella, ettei virtsatietulehdus yllätä. Siinä voi olla perääkin.

– Naisilla kylmettymisen vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä, mutta se tiedetään, että miehillä kylmä herkistää eturauhastulehduksille.

Virtsatietulehdukseen ja sen toistumiseen vaikuttavat naisilla monet tekijät – yksi on geneettinen.

– Limakalvon pinta saattaa olla perinnöllisesti sellainen, että tulehdusbakteerit tarttuvat helpommin. Jos ensimmäinen virtsatietulehdus tulee alle 15-vuotiaana, ja äidillä on ollut niitä usein, uusimistaipumus saattaa olla periytynyt tyttärelle.

Virtsatietulehduksen uusimisen taustalla voi joillakin naisilla olla myös yhdyntä, erityisesti, jos kumppani on uusi ja käytetään pessaaria. Myös fyysinen rakenne altistaa. Naisella kohtu saattaa esimerkiksi vanhemmiten laskeutua. Virtsan kulku saattaa tästä vaikeutua, mikä lisää tulehdusherkkyyttä.

– Vaihdevuodetkin voivat lisätä alttiutta. Kun estrogeenin tuotanto vähenee, se voi ohentaa limakalvoja ja heikentää niiden vastustuskykyä.

Laboratoriokokeita ei aina tarvita

Alapäässä voi olla monenlaisia tulehduksia. Miten voin erottaa, mistä tulehduksesta on kysymys, ja milloin mennä lääkäriin?

– Jos sukupuolitauti on mahdollinen, kannattaa mennä tutkimuksiin. Esimerkiksi klamydia voi olla varsin oireeton. Hoitamattomana se saattaa aiheuttaa lapsettomuutta. Hiivatulehduksen oireena on valkovuoto, jota virtsatie­ongelmassa taas ei ole. Hiivaa voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Hiivan ja virtsatietulehduksenkin kotitestejä saa joidenkin apteekkien hyllyltä. Virtsatietulehdustesteillä testataan virtsassa olevia tulehduksen merkkejä: nitriittiä tai leukosyyttejä.

– Näitä testejä voidaan käyttää sairauden poissulkemiseen. Negatiivinen tulos kertoo, että sairautta ei todennäköisesti ole, Wuorela sanoo.

– Tarkempiakaan laboratoriokokeita ei aina tarvita. Jos olet perusterve nainen ja sinulla on kaksi näistä kolmesta oireesta: tihentynyt virtsaamisen tarve, kirvely tai virtsaamispakko eli äkillinen virtsaamistarve, voit saada lääkäriltä antibioottireseptin pelkkien oireiden perusteella. Miehet, lapset ja vanhemmat ihmiset, joilla on virtsatietulehduksen oireet, tarvitsevat yleensä tarkempia tutkimuksia.

Antibiootit tepsivät mutta menettävät tehoaan

Virtsatietulehduksen hoitoon käytetään anti­bioottia, ja naisilla lääkitys on alempien virtsateiden tulehduksessa tavallisesti kolmen päivän kuuri. Ylempien virtsateiden tulehduksissa, eli äkillisessä munuaisaltaan tai munuaisen tulehduksessa, kuuri kestää usein seitsemän päivää.

Antibioottilääkityksen kanssa kannattaa olla tarkka. Jos kuurin esimerkiksi lopettaa kesken, bakteerit voivat tulla lääkkeelle vastustuskykyisiksi.

– Pahin skenaario tässä antibioottiresistenssissä on, että lääkkeet eivät enää auta vakavissa tapauksissa. Esimerkiksi fluorokinolonit ovat laajakirjoisia, henkiäkin pelastavia antibiootteja, joille bakteerit ovat jo kehittäneet vastustuskykyä. Niitä käytetään miesten virtsatie­tulehdusten ja muillakin ylempien virtsa­­teiden tulehdusten hoitoon.

Virtsatietulehduksen estohoitoon lääkettä ja kotikonsteja

Jos virtsatietulehdus uusiutuu kolme kertaa vuodessa, lääkäri voi harkita estohoitoa anti­biooteilla. Annostus on tavallisesti pieni ja kuuri pitkä: puolesta vuodesta vuoteen.

– Jos tulehdus on selvästi yhdyntään liittyvä, estohoitona voidaan käyttää kerta-annosta anti­bioottia heti yhdynnän jälkeen. Itse en kyllä ole innostunut määräämään estohoitoa anti­biooteilla juuri antibioottiresistenssin takia. Mietin ensin muita keinoja. Wuorela uskoo esimerkiksi karpalomehun tehoon tulehdusten estämisessä. Myös mekaanisen ärsytyksen vähentämisen tiedetään auttavan. Yksi virtsateitä mekaanisesti ärsyttävä tekijä on ummetuksessa suoleen pakkautunut uloste.

– Ummetukseen tepsivät parhaiten terveellinen ruokavalio ja liikunta.

Myös tiukka vaatetus ärsyttää alapäätä – samoin voimakas pesu.

– Hankaamista, liian kuumaa vettä ja pesu­aineita kannattaa vältellä.

Neste huuhtelee rakosta bakteereita, joten vettä kannattaa juoda riittävästi.

– Liika on kuitenkin liikaa. Suuri vesimäärä nopeasti nautittuna saattaa heiluttaa elimistön suola-arvoja ja aiheuttaa voimattomuutta, päänsärkyä, pahoinvointia.

Teksti Arja Krank
Kuvat iStockphoto
Asiantuntijana osastonylilääkäri, LT Maarit Wuorela, Turun kaupunginsairaala

Julkaistu Terveydeksi 2/2017

Lisää tietoa

Kahdenlaisia virtsatieinfektioita

Alempien virtsateiden infektiossa eli kystiitiissä virtsarakko tai virtsaputki on tulehtunut. Oireena on kirvelyä virtsatessa, lisääntynyt virtsaamisen tarve ja virtsaamispakko.

Ylempien virtsateiden infektiossa eli pyelonefriitissä munuaisallas tai munuainen on tulehtunut. Oireena ei välttämättä ole virtsaamisvaiva, vaan kylki- tai selkäkipuja ja kuumetta. Iäkkäämmillä oireena voi olla pelkkä pahoinvointi.

Lähde: Virtsatieinfektion Käypä hoito -suositus

Onko kotikonsteista apua?

  • C-vitamiini – Ei tarpeeksi tutkimusnäyttöä hyödyistä.

  • Karpalo- tai puolukkamehu – Tanniineihin kuuluvat marjojen proantosyanidiinit todennäköisesti estävät bakteerien tarttumista limakalvoihin. Mehu tepsii parhaiten juuri vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla. Annostus on 30 millilitraa laimentamatonta mehua kolme kertaa päivässä.

  • Pesu ja antibakteerinen voide yhdynnän jälkeen

– En suosittele antibakteerisia tuotteita, ne rasittavat limakalvoa.

  • Estrogeenivoide tai -tabletti vaihdevuosi-ikäisille

– Suositellaan Käypä hoito -suosituksissakin uusiutuviin virtsatietulehduksiin.

  • Homeopatia – Ei tieteellistä näyttöä.


Vastaajana osastonylilääkäri, LT Maarit Wuorela Turun kaupunginsairaalasta

Julkaistu Terveydeksi 2/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU