‹ Takaisin

Terveys  |  22.09.2014

Tiedätkö laktoosi-intoleranssista ja maitoallergiasta?

Laktoosi-intoleranssin syynä on, että maitosokeria eli laktoosia pilkkovaa laktaasientsyymiä säätelevä geeni lakkaa toimimasta 5–12 vuoden iässä.

  1. Kun entsyymi puuttuu, maitosokeri ei imeydy vaan päätyy suolistobakteerien ravinnoksi. Seurauksena ovat ilmavaivat, löysä vatsa ja vatsakivut.
  2. Laktoosia voi olla myös lääkkeissä, mutta pitoisuus on yleensä niin pieni, että se aiheuttaa harvoin oireita.
  3. Intoleranssi voidaan yleensä todeta, kun ollaan kaksi viikkoa ilman laktoosia sisältäviä maitotuotteita. Jos tulos on epäselvä, lääkärissä voidaan tehdä geenitesti (B-Lakt-D) tai laktoosikoe.
  4. Laktaasientsyymiä sisältävät tuotteet yleensä ehkäisevät oireita.
  5. Parille prosentille lapsista kehittyy varhaislapsuudessa lehmänmaitoallergia. Yleensä oireet alkavat 6–12 kk iässä, kun imetyksestä siirrytään maitotuotteisiin. Oireita voi esiintyä jo imetysvaiheessa lapsen saadessa äidinmaidosta pieniä määriä lehmänmaidon valkuaisaineita, jotka aiheuttavat allergian. Vaiva helpottaa yleensä 2–3 ikävuoden jälkeen.
  6. Oireet ovat ihottumaa, ripulia ja oksentelua sekä kiukkuisuutta. Maidon juottaminen voi aiheuttaa välittömästi suun ympäristöön punoitusta ja kutinaa sekä ihon lehahtelua. Usein jo maitopisaran tiputtaminen iholle johtaa punoitukseen.
  7. Oireet voivat kehittyä myös usean tunnin tai usean vuorokauden kuluttua maidon antamisesta. Oireina voivat olla vain huono nukkuminen ja itkuisuus, ja diagnoosi vaatii jopa sairaalan osastolla tehtävän altistuksen ja seurannan.

Lähde: terveyskirjasto.fi
Julkaistu Terveydeksi! 2/2013

Apteekki

APTEEKKIHAKU