‹ Takaisin

Lääketietoa  |  26.02.2019   |  Virpi Ekholm   |  Kuva: Anna-Kaisa Jormanainen

Varo väärennöstä!

Lääkkeiden tehtailu on yleinen rikollisuuden muoto maailmalla. Väärennöstä voi olla lähes mahdoton tunnistaa, joten lääkkeet kannattaa aina ostaa laillisesta apteekista. Uusi lääkevarmennusjärjestelmä parantaa turvallisuutta entisestään.

Törmäsitkö kaukomatkalla myyntikojuun, jossa myytiin lääkkeitä uskomattoman edullisesti? Houkutteliko ulkomainen verkkokauppa, josta saisi reseptilääkkeitä kotiovelle ilman lääkärin määräystä?

Toivottavasti et haksahtanut ostamaan niistä mitään. Silloin kukaan ei takaa, että olisit saanut aitoja, oikeita ja turvallisia lääkkeitä.

Yliproviisori Sami Paaskoski Lääkealan ­turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta korostaa, että lääkkeiden hankkiminen valvomattomista jakeluketjuista on uhkapeliä omalla terveydellä.

– Lääke voi olla tehoton tai sisältää jotain terveydelle haitallista ainetta. Pahimmillaan väärennetty lääke voi olla hengenvaarallinen, hän toteaa.

Vaarana on myös, että teet itsellesi väärän diagnoosin ja käytät lääkettä väärään vaivaan. Esimerkiksi antibiootteja ei tulisi koskaan käyttää ilman lääkärin määräystä.

Lääkeväärennöksiä ei voi tunnistaa suoraan ulkonäöstä. Niiden erottaminen aidoista lääkkeistä voi olla vaikeaa jopa terveydenhuollon ammattilaisille.

– Väärennösten taso on kirjava, mutta valtaosa niistä on tehty tasokkaan näköisesti. Siksi kannattaa olla tarkkana, mistä lääkkeensä hankkii, Paaskoski painottaa.

Kolmekin tapausta on liikaa

Suomessa lääkeväärennöksiä on päässyt kolmesti lailliseen jakelukanavaan, sairaala-apteekin hyllylle. Kyse on ollut alun perin aidoista lääkkeistä, jotka on varastettu eurooppalaisista sairaaloista ja ujutettu lailliseen jakeluketjuun väärennetyillä laskuilla ja asiakirjoilla.

Kolmekin tapausta on liikaa, mutta silti kansainvälisesti vertaillen erittäin vähän, toteaa toimitus­johtaja Maija Gohlke-Kokkonen Suomen Lääkevarmennus Oy:stä.

– Meillä on Suomessa todella turvallinen lääkkeiden jakeluketju. Lääkkeet kuitenkin liikkuvat Euroopassa vapaasti kuten muutkin hyödykkeet. Siksi emme voi ajatella, että lääkeväärennösten riski ei koskisi meitä, hän huomauttaa.

Suomessa otettiin 9. helmikuuta käyttöön uusi eurooppalainen lääkevarmennusjärjestelmä, jonka avulla varmistetaan, että laillisista apteekeista ei toimiteta potilaille väärennettyjä lääkkeitä. Järjestelmä koskee niin avohuollon kuin sairaaloidenkin apteekkeja.

Lääkepakkauksiin tulee aitouden takaavat turvaominaisuudet: yksilöllinen koodi ja peukaloinnin estävä mekanismi. Niiden avulla apteekin farmaseutti tai proviisori tarkistaa, että lääkepakkaus on aito eikä kukaan ole yrittänyt avata pakkausta.

Myös inhimillisten virheiden mahdollisuus vähenee, kun järjestelmä varmistaa, että resepti ja lääke täsmäävät.

Tarkistus käy nopeasti

Asiakas ei välttämättä edes huomaa, että lääkepakkausten aitous varmistetaan apteekissa aiempaa tarkemmin.

– Jos ja kun kaikki menee hyvin, asiakas saa lääkkeensä ihan normaalisti, eikä se vaikuta mitenkään lääkkeen käyttöön, Gohlke-Kokkonen vakuuttaa.

Ennen kuin asiakas saa lääkkeen apteekista, farmaseutti tai proviisori skannaa pakkauksen kyljessä olevan kaksiulotteisen viivakoodin. Järjestelmä tarkistaa eurooppalaisesta tietokannasta, että kyse on aidosta ja oikeasta lääkkeestä ja kirjaa pakkauksen toimitetuksi asiakkaalle.

– Tämä on todella nopea tapahtuma, joka käy siinä samalla, kun lääke laitetaan muu­tenkin toimituskuntoon potilaalle, Gohlke-Kokkonen kuvailee.

Farmaseutti tai proviisori tarkistaa myös, että pakkauksen peukaloinnin estävä mekanismi on ehjä. Käytännössä tämä mekanismi voi olla esimerkiksi tarra, turvakorkki tai repäisynauha.

Jos lääkepakkauksessa ilmenee jokin ongelma, asiakkaalle toimitetaan toinen pakkaus samasta lääkkeestä. Tämänkin pakkauksen aitous toki varmistetaan ensin.

Mahdolliset tietotekniset ongelmat eivät estä lääkkeen toimittamista asiakkaalle. Jos järjestelmä ei jostain syystä toimi, farmaseutti tai proviisori kirjaa pakkauksen tiedot ylös ja varmistaa lääkkeen aitouden tietokannasta myöhemmin. Tarvittaessa farmaseutti ottaa yhteyttä lääkkeen käyttäjään.

Alkuun järjestelmä voi antaa vääriä hälytyksiä, kun kaikkien lääkkeiden tietoja ei vielä löydy järjestelmästä. Apteekin henkilökunta selvittää nämä tilanteet, eikä asiakkaan tarvitse huolestua niistä.

Varastot myydään ensin

Uudet turvaominaisuudet ovat pakollisia kaikissa reseptilääkepakkauksissa, jotka tuodaan EU-maiden, Norjan ja Islannin markkinoille 9. helmikuuta alkaen. Itsehoitolääkkeistä järjestelmä koskee aluksi vain tiettyä omepratsoli-valmistetta, jota käytetään närästyksen hoidossa.

Markkinoilla on kuitenkin pitkään myös lääkepakkauksia, joissa uusia turvaominaisuuksia ei vielä ole. Vanhat varastot myydään pois ensin.

– Lääkkeet, jotka on valmistettu ennen järjestelmän käyttöönottoa, saavat olla markkinoilla ihan normaalisti, kunnes niiden käyttöaika päättyy. Näin varmistetaan, ettei minkään lääkkeen saatavuuteen tule katkoksia, Maija Gohlke-Kokkonen kertoo.

Pakkaus ei siis ole virheellinen, vaikka siitä puuttuisikin uusi turvamerkintä tai peukaloinnin estävä mekanismi. Lääke on silti varmasti aito ja turvallinen, jos se on ostettu suomalaisesta, laillisesta apteekista tai verkkoapteekista. Uusi lääkevarmennusjärjestelmä tuo tähän vain yhden lisävarmistuksen.

Tuottoisampaa kuin huumekauppa

Lääkeväärennökset ovat maailmanlaajuisesti iso ongelma ja erinomaista bisnestä järjestäytyneelle rikollisuudelle. Senkin vuoksi laittomat nettiapteekit ja lääkkeiden halpamyymälät kannattaa kiertää kaukaa.

– Lääkkeiden väärentäminen on taloudel­lisesti merkittävä rikollisuuden haara, jossa kiinnijäämisen riski on aika pieni. Se on riskittömämpää ja tuottoisampaa kuin esimerkiksi huumekauppa, Sami Paaskoski vertaa.

Väärennettyjen lääkkeiden kauppa rehottaa erityisesti matalamman elintason maissa, koska hallinto on siellä usein heikkoa ja lääkkeiden jakeluketjut huonosti valvottuja.

Korkeamman elintason maissa ongelmana ovat puolestaan lääkkeiden laiton verkkokauppa ja matkailijoiden lääketuliaiset. 

Paaskoski korostaa, että lääkkeitä tulisi aina hankkia vain perusteltuun tarpeeseen. Niitä ei pidä ostaa hetken mielijohteesta, kun tarjolla sattuu olemaan jotain edullista. Reseptilääkkeitä tulee hankkia vain lääkärin reseptillä, ja kaikki lääkkeet tulisi ostaa laillisista, luotettavista apteekeista tai verkkoapteekeista.

– Ulkomailla tarvittavat lääkkeet kannattaa ottaa mukaan kotimaasta. Jos matkalla tulee akuutti tarve, käytetään paikallista terveydenhuoltoa ja apteekkia, hän kiteyttää.

Asiantuntijana yliproviisori Sami Paaskoski, Fimea ja toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen, Suomen Lääkevarmennus Oy

Apteekkari vinkkaa

Kirsi Pietilä, Kontulan apteekki

Osta vain turvallisesta verkkoapteekista

Lääkeväärennökset voi välttää parhaiten, kun ostaa lääkkeensä suomalaisesta apteekista tai suomalaisesta verkkoapteekista. Jos ostaa lääkkeitä verkosta, kannattaa varmistaa, että kyseessä on suomalaisen apteekin luotettava verkkokauppa. Näin kiteyttää apteekkari Kirsi Pietilä Kontulan apteekista.

– Ei kannata käyttää myöskään toisen ihmisen lääkkeitä. On entistä tärkeämpää varmistua, mistä lääke on hankittu, hän lisää.

Yli sata suomalaista apteekkia palvelee verkossa. Luotettavan verkkoapteekin tunnistaa vihreästä merkistä, jota klikkaamalla pääsee listaan Suomessa toimivista, laillisista apteekin verkkopalveluista. Jos luettelossa ei ole mainintaa kyseisestä verkkopalvelusta, se ei ole laillinen ja tunnusta on käytetty väärin.

Uusi lääkevarmennusjärjestelmä lisää lääkeostojen turvallisuutta EU-maissa. Erityisesti kaukomaille matkustaessa lääkkeet kannattaa kuitenkin ottaa mukaan kotimaasta.

Kontulan apteekissa uutta järjestelmää on testattu marraskuusta alkaen.

– Asiakas huomaa järjestelmän siten, että kun hän hakee reseptilääkettä, paketti skannataan reseptintoimituspisteessä. Skannauksella varmistamme, että lääke ei ole väärennös, Pietilä summaa.

Julkaistu Terveydeksi! 1/2019

Apteekki

APTEEKKIHAKU