‹ Takaisin

Tietoa kumppaneilta  |  11.03.2015   |  Yksi elämä -hankkeet

Aivoinfarktin liuotushoito

Yksi elämä -hankkeet: Aivoinfarktin liuotushoito on aivojen pelastus

– Se kävi niin äkkiä, etten ehtinyt tajuta mitä tapahtui.

Jos aivoinfarktin sairastanut sanoo näin liuotushoidosta, hänellä on ollut erittäin hyvä onni. Liuotushoitoon pitää päästä 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta.

Aivoinfarktin saaneen selviytymiseen ja toipumiseen vaikuttaa ratkaisevasti se, kuinka nopeasti sairastunut pääsee hoitoon. Aivoinfarktin liuotushoito on aloitettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta. Vauriot aivoissa etenevät kuitenkin minuutti minuutilta, siksi kiire päästä hoitoon on kova.

Oireet näkyvät ja kuuluvat

Aivoinfarktin sattuessa ihmisen puhe puuroutuu tai hänen on vaikea löytää sanoja. Toinen suupieli voi roikkua ja toisesta raajaparista katoavat voimat. Joskus käsi ja jalka puutuvat ja potilaalla voi olla myös näköhäiriötä. Oireet voivat tulla yksittäisenä tai yhdessä ja ne ovat yleensä kivuttomia.

Soita heti 112

Aivoinfarktiin sairastunut ei aina itse huomaa oireitaan. Voi myös olla, että hän ei pysty niiden takia soittamaan apua. Liian moni jää myös kotiin toivoen, että oireet menevät itsekseen ohi. Näissä tilanteissa valpas ja päättäväisesti toimiva lähimmäinen voi olla sairastuneen hengen ja terveyden pelastaja. Oikea tapa auttaa itseään tai toista on soittaa heti hätänumeroon 112.

Aivoinfarkti kuuluu aivoverenkiertohäiriöihin (AVH). Muita AVH -sairauksia ovat aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen aivoverenvuoto ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö TIA.

Sisällön tuottanut: Yksi elämä -hankkeet (Aivoliitto)

Apteekki

APTEEKKIHAKU