‹ Takaisin

Tietoa kumppaneilta  |  30.10.2020   |  TARU VANHALA   |  MEERI VÄÄNÄNEN/NENÄPÄIVÄ-SÄÄTIÖ

Maailman lasten tulevaisuus on vaarassa - Nenäpäivää tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan!

Koronapandemia kurittaa erityisesti kehittyvien maiden lasten elämää. Pahimmassa tapauksessa lapsi jää ilman elintärkeitä rokotuksia ja koulutie katkeaa kesken. Nenäpäivä-keräys auttaa lapsia 17 maassa yhdeksän luotettavan järjestön avulla.

Koronaviruksen levitessä on välttämätöntä jatkaa perusterveystyötä eri puolilla maailmaa. Jos koronan vuoksi muut tappavat taudit jätetään hoitamatta ja ennaltaehkäisemättä, voi seurauksena olla pahimmillaan uusi vakava epidemia.

- Esimerkiksi tuhkarokko voi monilla alueilla levitä pahemmin kuin koronavirus, jos rokotukset jätetään ottamatta, kertoo terveydenhuollon neuvonantaja Hannele Virtanen Suomen Punaisesta Rististä.

UNICEFin arvion mukaan jopa 80 miljoonaa alle yksivuotiasta lasta jää koronan takia ilman elintärkeitä rokotteita. Tämä, yhteenlaskettuna muiden koronasta johtuvien terveydenhuollon laiminlyöntien kanssa, voi tarkoittaa pahimmillaan jopa 1,2 miljoonan alle 5-vuotiaan lapsen kuolemaa seuraavan puolen vuoden kuluessa.

Nenäpäivä-keräys auttaa lapsia koronan keskellä yhteensä 17 maassa yhdeksän luotettavan järjestön ammattitaidolla.

Koululla tärkeä merkitys lapsen tulevaisuudelle

Korona sulki koulut ja vaikutti maailmanlaajuisesti arviolta noin 1,6 miljardin lapsen koulunkäyntiin. Monessa kehittyvässä maassa koulut ovat edelleen kiinni. Tilanne on huolestuttava koko lasten tulevaisuuden kannalta. Kehittyvissä maissa koulut suojaavat lapsia muun muassa työnteolta, lapsiavioliitoilta ja sukuelinten silpomisella. 

Tartuntatautien ehkäisyn ohella avustusjärjestöt pyrkivät takaamaan lasten koulunkäynnin jatkumisen ja ylläpitämään sosiaaliapua, jotta perheet pääsevät pahimman yli.

Yhteiskunnan turvaverkot, erilaiset tuet ja sosiaalietuudet kannattelevat monia perheitä kriisitilanteissa. Kaikkialla maailmassa tällaista tukijärjestelmää ei kuitenkaan ole vaan toimeentulon ehtyessä monet perheet jäävät tyhjän päälle. 

Kaikenlainen apu pahimman yli on nyt tarpeen, sillä arvioiden mukaan 150 miljoonaa lasta, eli 9 prosenttia enemmän koronaa edeltävään aikaan verrattuna, tulee luisumaan köyhyyteen koronan seurauksena.

Suomen Apteekkariliitto on mukana Nenäpäivä-keräyksessä toisena pääyhteistyökumppanina. Voit osallistua kampanjaan esimerkiksi ostamalla kolmen euron hintaisen nenän apteekista tai tekemällä lahjoituksen voi kätevästi nettilippaan kautta.

Apteekki

APTEEKKIHAKU