Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  25.05.2018

Agar-agar on vegaaninen vaihtoehto liivatteelle

Merilevästä eristetty agar-agar on hyytelöintiaine, jota on käytetty Itä-Aasiassa elintarvikkeiden hyytelöintiin satojen vuosien ajan.

,

1800-luvun jälkipuoliskolla agar-agar-geeliä alettiin hyödyntää mikrobiologiassa bakteerien kasvatusalustana. Myöhemmin sen tieteellinen käyttö laajeni geenitutkimukseen.

Moderni kotikokki valmistaa agar-agarin avulla kiisselit, marmeladit ja juustokakut. Apteekeissakin myytävän aineen kysyntä on kasvanut viime vuosien kasvisruokatrendin myötä, sillä kasviperäisellä hyytelöintiaineella voi korvata eläinperäisen liivatteen esimerkiksi vegaanisessa ruokavaliossa.

Agar-agar myydään yleensä jauheena tai hiutaleina. Hiutaleita tarvitaan käytössä hieman jauhetta enemmän. Joskus myynnissä on myös nauhamuotoista agar-agaria, jota liotetaan ennen käyttöä.

Hyytelö syntyy, kun hajutonta ja mautonta ainetta lisätään pieneen määrään vettä, minkä jälkeen seos keitetään nopeasti tasaiseksi. Tämän jälkeen seos kaadetaan hyydytettävään nesteeseen ohuena nauhana sekoittaen. Hyytyminen vie huoneenlämmössä muutamia tunteja, kylmässä hieman vähemmän.

Tehokkaan hyytelöintiaineen annostelussa kannattaa olla tarkkana, sillä suurilla annoksilla on laksatiivisia vaikutuksia. Jos toiveissa on hyvin kiinteä geeli tai hyydyke sisältää happamia aineita, kuten puolukoita, annostellaan agar-agaria kuitenkin tavallista reilummin.

Julkaistu Terveydeksi 2/2018